Hallituskumppanit tukkanuottasilla – Pekka Puska jumitti soten käsittelyn: ”Jos on vakaumus, sen takana täytyy seistä”

Keskusta on kiirehtinyt sosiaali- ja terveysuudistuksen käsittelyä. Nyt puolueen oma kansanedustaja on kahden päivän ajan käytännössä pysäyttänyt valiokunnan työn.

Pekka Puska, Sari Sarkomaa ja Antti Kaikkonen.

28.9.2018 15:51

Soten käsittely on jälleen kerran juntturassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Tällä kertaa hallituspuolueet eivät voi syyttää valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd) soten viivyttämisestä.

Tällä kertaa asialla on kansanedustaja Pekka Puska (kesk).

Puska on pitänyt esillä, että Vaasan sairaala pitäisi lisätä täyden palvelun sairaaloiden joukkoon.

Hallituskumppani kokoomus ei halua avata pakettia uudelleen, ja sotevaliokunnan kokouksista ei ole pariin päivään tullut juuri mitään.

Eilen sotevaliokunnan aamupäivän kokous keskeytettiin, ja illalla valiokunta oli koolla vain parikymmentä minuuttia, kun edellytyksiä kokouksen jatkolle ei ollut.

Tämän aamun kokous jäi niin ikään vajaaksi, ja iltapäivän kokous peruutettiin kokonaan.

Pekka Puska (kesk) on puhunut Vaasan sairaalan puolesta, hallituskumppani kokoomus ei 12 päivystävän sairaalan pakettia halua uudelleen avata, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukset ovat olleet kaksi päivää juntturassa.

Hallitus on jo aika päivää sitten päättänyt, että 18 maakunnassa on 12 täyden palvelun sairaalaa. Etelä-Pohjanmaalla Vaasa ei päivystystä saanut, vaan sotessa päivystys keskitetään Seinäjoelle.

Nyt Puska on ottanut Vaasan sairaalan kohtalon uudelleen esille, mikä on jumittanut valiokunnan toiminnan.

Keskusta on käytännössä ainoana puolueena tahtonut kiirehtiä ja pitää kiinni soten aikatauluista, jotta puolueelle tärkeät maakuntavaalit voitaisiin pitää ensi toukokuussa.

Sote-valiokunnan piti saada tänään valmiiksi mietintöluonnoksensa, jotta eduskunta ehtisi äänestää sotesta marraskuun lopulla, ja keskusta saisi maakuntavaalinsa tästä puolen vuoden kuluttua toukokuussa.

Jo pitkään on tiedetty, että sote-valiokunnan mietintöluonnos ei tänään valmistunut.

Keskustan Puskan toiminta on herättänyt kummastusta, koska hän niin sanotusti potkii omiaan polveen.

Puska on nyt kaksi päivää saanut kulutettua valiokunnan työaikaa, ja keskusta on tahtonut vauhtia soten käsittelyyn.

Miksi keskustan edustaja rupeaa nyt jarruttamaan sotea, Pekka Puska?

– Enhän minä jarruta. Keskusta on mukana tässä täysin. En ole takinkääntäjä henkilökohtaisesti, Puska vastasi IS:lle.

Päivystävät 12 sairaala on naulattu lukkoon. Miksi nyt alatte tätä vastustaa?

– Olen koko ajan sanonut oman kantani. Olisin toivonut, että tässä olisi järki voittanut. Kun tämä on naulattu lukkoon, en halua estää tämän etenemistä.

Tästä kuitenkin syntyi riita kokoomuksen kanssa ja valiokunnalta meni kaksi päivää. Kannattiko?

– Ei tässä kenenkään pitäisi oikeasti pahoittaa mieltänsä tästä asiasta. Kyllä tässä on tehty kärpäsestä härkänen.

Oliko tämä edustaja Puskan henkilökohtainen egotrippi, jotta pääsette sanomaan, että ette itse kannattanut Vaasan sairaalan päivystyksen lopettamista?

– Tämä ei ole mikään viivytysoperaatio. Olen asiantuntijana tottunut, että tuon asiaperusteet esille. Jos on vahva vakaumus, sen takana täytyy seistä. Toisaalta joukkuepelaajana en halunnut estää pääasian (soten) eteenpäin viemistä, Puska vastasi

Hivenen hämmennystä herättää myös Puskan oma selitys siitä, miten hänen aiheuttamansa riita ratkeaa.

Kun valiokunta ensi viikolla äänestää 12 päivystävästä sairaalasta ja Vaasan sairaalan kohtalosta, Puska ei valiokunnan äänestyksiin osallistu.

Puskan tilalle äänestykseen tulee varajäsen, joka kannattaa hallituksen esitystä.

– En halua olla mukana äänestämässä Vaasaa vastaan. En halua estää tämän asian etenemistä.

– Seison soten takana täysin. En halua olla äänestämässä vastoin kantaani valiokunnassa (Vaasan sairaalan kohtalosta). Keskusta on täysimääräisenä valiokunnassa äänestämässä, Puska kertoi

Puska ei ottanut kantaa, miten hänen toimintansa ja riitely kokoomuksen kanssa vaikuttaa hallituskumppanien väleihin.

– Ei se yhteistyö ole ollut paras mahdollinen monessa muussakaan asiassa, Tämä on niin pieni asia isossa sotessa, Puska vähätteli.

Tunteet käyvät kuumina valiokunnassa ja hermopeli on käynnissä, kun vaalit lähestyvät ja sote pitäisi saada valmiiksi.

Kokoomuksen valiokuntavastaava Sari Sarkomaa ei sanonut pahaa sanaa Pekka Puskasta (kesk), jonka toiminta on liki halvaannuttanut soten käsittelyn pariksi päiväksi.

Hallituskumppani kokoomus ei kuitenkaan suostu Puskaa ääneen kritisoimaan.

– Tämä on iso uudistus ja on selvää, että tässä tulee mutkia matkaan. Ne täytyy ratkaista, kokoomuksen valiokuntavastaava Sari Sarkomaa sanoi.

– En lähde syyttelyyn. Aina tulee kiperiä kysymyksiä ja ne ratkaistaan. Valiokunnan keskustelut käydään keskenään. Meillä hallituspuolueilla on kysymyksiä, joihin pitää löytää ratkaisu. Ei tässä kauaa voida miettiä, malttia on vielä, Sarkomaa pyöritteli.

Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) ei katsonut puoluetoveri Puskan toimintaa suurella ilolla. Keskusta on toivonut sote-käsittelyyn vauhtia ja valiokunnan työstä tuhraantui nyt kaksi päivää Puskan takia.

– Eihän tämä mikään hyvä juttu ole, ja olen tästä harmissani, Kaikkonen totesi.

– Kyllä sote-valiokunnassa on pitkin vuotta ollut vaikeita tilanteita – ei tämä siinä mielessä mikään uutinen ole. Ensi viikolla tämä asia ratkotaan tavalla tai toisella, ja juna pitää saada kulkemaan eteenpäin, Kaikkonen sanoi.

Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) harmitteli soten jumittumista Pekka Puskan (kesk) takia.

Kokoomuksen ja keskustan välit tulehtuivat viime viikolla. Keskustalaiset pahoittivat mielensä kokoomuksen toiminnasta viime perjantain luottamusäänestyksessä ulkoministeri Timo Soinista (sin).

Kolme kokoomuksen kansanedustajaa pidättäytyi äänestämästä ja ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) syytti äänestyksen jälkeen pääministeri Juha Sipilää (kesk) kokoomuksen kansanedustajien painostamisesta. Jokinen tunnusti myöhemmin, että painostusväite perustui väärinkäsitykseen.

Hallituspuolueiden ryhmäjohtajat pitivät tiistaina tuuletuskokouksen sekä siniset ja keskusta järjestivät omat ylimääräiset ryhmäkokoukset hallitusyhteistyöhön tulleiden haavojen paikkaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?