”Kasakka ottaa mikä irti lähtee” – Sauli Niinistö selitti amerikkalaissotilaalle, miten Venäjän kanssa tulee toimia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti Washingtonissa pitämässään puheessa kansainvälisen yhteistunteen heikkenemisestä.

28.9.2018 3:40

Ajatuspaja Brookings-instituutissa torstaina puhunut Sauli Niinistö saapui Washingtoniin New Yorkista, jossa hän osallistui YK:n yleiskokouksen istuntoon yhdessä useiden suomalaisministerien ja maailman johtajien kanssa. Niinistö sanoi puheiden ja keskustelujen vahvistaneen käsitystä siitä, että kansainväliset suhteet ovat nyt isossa muutoksessa.

– Suurvaltojen välinen voimatasapaino järkkyy. Instituutioiden luotettavuutta koetellaan. Ja täysin uusia haasteita kasaantuu jo olemassa olevien päälle, Niinistö sanoi puheessaan.

Muutoksen tuoma turvattomuus uhkaa Niinistön mukaan yhteenkuuluvuutta ja kansainvälistä yhteishenkeä

– Kun käännymme sisäänpäin, saatamme unohtaa yhteistyön arvon. Tällainen kehityssuunta on suoraan sanottuna vaarallinen, hän varoitteli.

Puheensa jälkeen suomalaistoimittajia tavatessaan Niinistö kiisti kohdistaneensa sanansa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, joka piti edellisvuoden tapaan YK:ssa uhmakkaan ja yksittäisten valtioiden voimaa korostaneen puheen.

Niinistö peräänkuulutti sekä eurooppalaista yhteishenkeä sekä kovempaa yhteistoimintaa puolustusyhteistyön muodossa. Niinistöltä myös herui ymmärrystä Trumpille, joka on vaatinut eurooppalaisia Nato-maita panostamaan nykyistä enemmän omaan puolustukseensa.

Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ja Euroopan taloudet ovat kietoutuneet vahvasti toisiinsa.

– Nato on jo lähes seitsemänkymmenen vuoden ajan ollut pitkälti sama asia kuin Yhdysvallat. Amerikkalaiset ovat saaneet kantaa harteillaan suuren osan Euroopan turvallisuudesta. Se on ollut Euroopalle arvokasta. Ja ymmärrämme täysin, miksi Yhdysvallat odottaa Euroopan tekevän enemmän oman turvallisuutensa eteen.

Niinistö kuitenkin vetosi Euroopan ja Yhdysvaltojen vapaan kaupankäynnin puolesta. Trumpin hallinto on asettanut useille eurooppalaisille tuotteille tulleja, koska katsoo näiden välisen kaupan olleen pitkään pahasti epätasapainossa.

– Taloutemme ovat kietoutuneet vahvasti toisiinsa. Vaikka toisella puolella olisikin kauppavajetta, palvelut ja suorat ulkomaiset investoinnit tasapainottavat tilannetta. Avoin ja vapaa kaupankäynti hyödyttää meitä molempia, Niinistö totesi.

Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä viime kesänä isännöineeltä ja molempiin johtajiin varsin mutkattomat välit omaavalta Niinistöltä kyseltiin puheen jälkeen, minkälainen henkilö ja keskustelukumppani Putin on. Niinistö vastasi, ettei halua puhua ihmisistä jotka eivät ole paikalla, mutta kuvaili Putinia uskolliseksi sekä ystävilleen että vihamiehilleen.

Yleisössä olleen amerikkalaissotilaan kysyttyä Niinistöltä, kuinka Venäjän kanssa kannattaisi menetellä. Niinistön mukaan kannattaa toimia suoraan ja päättäväisesti.

– Vanhan suomalaisen viisauden mukaan kasakka vie kaiken mikä irti lähtee. Kannattaa siis laittaa asiat kuntoon niin, ettei ole mitään mikä lähtee irti, Niinistö vastasi.

Sauli Niinistö puhui amerikkalaisen ajatushautomon tilaisuudessa torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?