Politiikka

Parviainen: Vihreät laatii Toivolan kohujen vuoksi eduskunta­ryhmälle eettiset peli­säännöt – ”Peiliin katsomisen paikka”

Julkaistu:

Politiikka
Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen: kansanedustaja Jani Toivolalle (vihr) ei ole luvassa rangaistusta.
Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen totesi tänään torstaina eduskunnassa, ettei ryhmä anna kansanedustaja Jani Toivolalle (vihr) minkäänlaista rangaistusta viime viikkoina esiin tulleista kohuista.

– Me kävimme keskustelun jo aikaisemmin ja kävimme nyt ryhmässä asiaa uudelleen läpi, Parviainen kertoo.

Hänen mukaansa eduskuntaryhmä on kuitenkin päättänyt laatia itselleen eettiset pelisäännöt puolueen saaman viime viikkojen julkisuuden vuoksi.

– Tällaisissa asioissa avoimuus on ehdoton vaatimus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme myöskin päättäneet tehdä niin, että valmistelemme eduskuntaryhmälle eettiset pelisäännöt, joilla varmistetaan, ettei edes vahingossa tällaisia vastaavia tilanteita tulevaisuudessa kenenkään eteen tule, Parviainen kertoo.

– Olennaista on nyt se, että hän toimii mahdollisimman avoimesti ja me valmistelemme nämä pelisäännöt jatkoa varten.


Toivola on joutunut viime viikkoina selittelemään julkisuudessa paitsi mojovaa eduskunnan taksikortille kertynyttä laskuaan, myös asumiskuvioitaan ja Lasten ja nuorten säätiön kouluvierailuista saamiaan palkkioita.

Torstaina Toivola kertoi aikovansa maksaa väärin perustein hakemansa taksikorvaukset takaisin eduskunnalle. Hän myös pyysi anteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Taksirahoja takaisin maksava Jani Toivola pyytää anteeksi: ”Olen todella pahoillani, että näin on käynyt”

Ilta-Sanomat kertoi tällä viikolla, että Lasten ja nuorten säätiö jätti lainvastaisesti ilmoittamatta myös Toivolan kouluvierailuista saamien rahapalkkioiden arvon.

Lue lisää: Kohutut kouluvierailut: Jani Toivolan palkkiot piilotettiin säätiön papereista

Säätiön mukaan ratkaisu jättää summat mainitsematta toimintakertomuksissa perustui säätiön ja tilintarkastajien tulkintaan vuonna 2015 voimaan astuneesta säätiölaista.

Parviainen toivoi Toivolan toimivan jatkossa mahdollisimman avoimesti, mutta totesi, että säätiö vastaa itse omasta viestinnästään.

Lasten ja nuorten säätiön mukaan Toivola on saanut palkkion 105 kouluvierailusta, jotka hän tehnyt säätiön hankkeissa sinä aikana, kun hän on toiminut kansanedustajana eli vuodesta 2011 eteenpäin. Toivola lopetti kouluvierailut tammikuussa 2017.

Säätiön mukaan Toivolalle on vuosien 2015–2016 aikana maksettu yhteensä 17 926 euroa. Summa koostuu vierailupalkkioista, juontajana olemisesta kolmessa säätiön tapahtumassa sekä kolmesta työpajasta.

Summat ovat samat, jotka Toivola ilmoitti keskiviikkona Facebookissa.

Toivolan kouluvierailuissa ei Parviaisen mukaan kuitenkaan ollut kyse tavallisesta kansanedustajan kouluvierailusta.

– Hän oli ohjelman myötä toteuttamassa tiettyä formaattia. Se on hänen asiansa. Jos puhutaan kansanedustajien kouluvierailuista yleisesti, niin ei tietenkään niistä rahaa kuulu ottaa.

Parviainen kertoi eduskunnassa myös ajatuksiaan siitä, miksi vihreät ei pääse irti puoluetta viime viikkoina ja kuukausina riepotelleista kohuista.

– Ainoa vastaus on se, että pitää luoda sellainen tilanne ja tehdä sellaista politiikkaa, että edes vahingossa kohuja ei synny.

– Olisi erittäin tärkeää, että politiikkaa saisi tehdä niin, että tällaisia kohuja tai tilanteita ei ylipäätään syntyisi, edes vahingossa. Totta kai, se on peiliin katsomisen paikka. Pitää tarkasti huolehtia siitä, että näin ei jatkossa kävisi, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt