Politiikka

Keskusta kokoontui tuulettamaan tuntojaan kokoomuksesta – ryhmäjohtajat putsasivat ilmaa jo aiemmin

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskusta ja sinisten eduskuntaryhmät pitävät illansuussa kriisikokoukset hallitusyhteistyöstä. –Onhan se harmittavaa, että asiat menevät väärinkäsitysten takia tällaiseen pisteeseen, kokoomuksen Kalle Jokinen sanoo.
Hallituspuolueiden ryhmäjohtajat ovat tuuletelleet välejään tänään päivällä tunnin kokouksessaan.

Kokoomus pahoitti hallituskumppaneidensa mielet eduskunnan perjantain äänestyksestä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) lähetti perjantain äänestyksen jälkeen tiedotteen, joka tyrmistytti siniset ja etenkin keskustan. Jokinen väitti, että hallituskumppanit olisivat painostaneet kokoomuksen kansanedustajia äänestämään hallitusrintaman mukana luottamusta Soinille.

Tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että niin keskusta kuin siniset pitävät tänään kello 17 ylimääräiset ryhmäkokouksensa hallitusyhteistyöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolueiden ryhmäjohtajat pitivät tänään tunnin mittaisen tuuletuspalaverinsa.


Keskustan ryhmäjohtajan Antti Kaikkosen (kesk) mukaan pöytä on nyt putsattu ja kaikki ovat saaneet jäitä hattuun.

– Löytyi yhteinen käsitys siitä, mitä viimeisen viikon aikana on tapahtunut. Jokinen totesi, että perjantainen kannanotto perustui julkisuudessa olleisiin vääriin tietoihin ja hän oli siitä harmissaan, Kaikkonen kertoi.

– Tämä keskustelu puhdisti ilmaa ja oli tarpeen. On kuitenkin niin, että keskustan eduskuntatyhmällä on tarve käydä asiat vielä läpi ryhmäpalaverissa nyt illalla Kesärannassa, Kaikkonen jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös siniset pitävät omat palaverinsa tänä iltana.

Ryhmäjohtaja Simon Elo (sin) kertoi Kaikkosen tapaan, että kokoomuksen perjantainen ulostulo perustui väärinkäsitykseen.

– Harmillista, että tällainen tilanne syntyi. Pidämme ryhmäkokoukset, koska on ollut ärsyyntyneisyyttä siihen, että kokoomuksella oli ryhmäpäätös luottamusäänestyksestä. Silti edustajat jätti äänestämättä.

– Joko erivapauksia on kaikilla tai niitä ei ole kenelläkään. Pelisääntökeskusteluja tarvitaan, Elo totesi IS:lle.


Kokoomuksen kansanedustajat Lenita Toivakka, Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén jättivät puolueen linjan vastaisesti äänestämättä Soinin luottamuksen puolesta.

Koko hallituksen mielensäpahoitussopan aloittanut ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) vakuutteli, että perjantain kovasanainen tiedote hallituskumppaneista perustui vääriin tietoihin.

Jokinen kiisti, että kokoomus olisi perjantaina ensin hutkinut ja vasta sitten tutkinut.

– Jos katsoi torstaina Ylen pääuutislähetyksen ja siinä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kommentin, Suomenmaan uutisen samana päivänä, Maaseudun tulevaisuuden, STT:n uutisen ja Ylen netissä olleet uutiset – niissä pääministerin kommenteissa ei sanallakaan mainita, että hän tarkoittaisi vain keskustaa.

– Kyllä minusta on aivan selvää, että pääministeri puhuu koko hallituksen puolesta, Jokinen totesi IS:lle.

Jokinen sanoi perjantain tiedotteessaan, että ”on käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”.

Sipilä oli sanonut torstaina Salzburgin huippukokouksessa, ettei hän usko kenellekään olevan vaikeaa painaa vihreää, kun eduskunta perjantaina äänestää Soinin luottamuksesta.

Sipilältä oli kysytty Salzburgissa, että edellyttääkö hän ryhmäkuria keskustan kansanedustajilta, mutta tätä ei ollut torstain uutisjutuissa mainittu.

Osa Salzburgissa olleista medioista, muun muassa Helsingin Sanomat, kertoi jo torstaina, että Sipilä oli vastannut kysymykseen keskustan kansanedustajien ryhmäkurista, ei koko hallituksen.

Myös Jokinen vakuutteli, että hallituspuolueiden ryhmäjohtajien palaveri puhdisti ilmaa.

– Onhan se harmittavaa, että asiat menevät väärinkäsitysten takia tällaiseen pisteeseen.

– Kävimme ilmaa puhdistavan keskustelun tästä harmittavasta episodista. Meillä on nyt yhtenäinen käsitys, mitä tapahtui. Nyt on syytä palata päiväjärjestykseen, Jokinen totesi.

Jokinen laittoi kokoomuksen saaman väärinkäsityksen, ei omaan, vaan tiedotusvälineiden piikkiin.

– En syytä tässä ketään sen kummemmin. Annamme joka päivä lausuntoja ja median pitää tiivistää lausuntoja.

– Mainitsin tuossa ainakin viisi mediaa. Niissä oli sama viesti, ja sanallakaan ei mainittu, että pääministeri puhui keskustasta, niin ihan joka lausuntoa ei tule tarkistettua puhujalta itseltään, Jokinen totesi.

Jokinen kävi asiasta keskustelun Sipilän kanssa jo perjantai-iltana, jolloin Jokiselle selvisi kokoomuksen väärinkäsitys.

– Laitoin lauantaina twiitin, että Sipilä ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää ja hyvä niin. Asia oli meidän osalta silloin käsitelty, Jokinen sanoi.

Kokoomus ei ylimääräistä ryhmäkokousta tänään järjestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt