Politiikka

Pelkonen ja Sirén syyttävät hallituspuolueita painostuksesta – kokevat Sipilän puheet vähättelynä

Julkaistu:

Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén kokevat pääministeri Sipilän vähätelleen heidän tuskaansa Soini-äänestyksen alla.
Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén selittivät omaa äänestämiskäyttäytymistään heti Soinin luottamusäänestyksen jälkeen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi toimittajille, että heidän ratkaisuunsa liittyi painostusta. Orpo sanoi ymmärtävänsä naisedustajien rintamasta erkanemista juuri sen takia.

– Sen jälkeen kun tähän äänestykseen kytkettiin muita asioita, kun ilmassa oli selkeää painostusta, ymmärrän heidän päätöksensä. Kunnioitan heidän vahvaa omaa arvonäkemystään, joka ohjasi heidän äänestyskäyttäytymistään.

Orpo ei halunnut yksilöidä tarkalleen, mihin painostukseen hän viittasi.

Lue lisää: Kolme kokoomuksen naiskansanedustajaa kertoo, miksi he poikkesivat ryhmän linjasta Soini-äänestyksessä

– Minusta voi katsoa sosiaalisen median kirjoittelua tai eduskunnassa käytäviä keskusteluja. En mene mihinkään yksityiskohtiin. He ovat viestineet minulle siitä, että ovat kokeneet tilanteen erittäin painostavaksi ja hankalaksi. Se entisestään vaikutti siihen, että käytös näin on ymmärrettävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Pelkonen, Sirén ja Lenita Toivakka painoivat ”poissa”-nappulaa ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestyksessä. Pelkosen mukaan painostus liittyi yleiseen ilmapiiriin, Sirén suuntasi sanojaan myös pääministeri Juha Sipilälle (kesk).

– En henkilökohtaisesti koe, että olisi saanut painostusta. Se on tämä yleinen ilmapiiri, joka tähän on luotu. Kysymys, joka alunperin liittyi yksittäisen ministerin, ulkoministerin luottamukseen, laajennettiin hallituskumppaneiden toimesta hallituskysymykseksi. Sieltä sitten sitä uhkailua, että jos yksikin hallituksen kansanedustaja lipeää rintamasta, niin sitten hallitus kaatuu, Pelkonen kuvasi asiaa IS:lle.

Sirén koki pääministeri Juha Sipilän antaneen heidän tuskastaan vähätteleviä lausuntoja.

– Puheet siitä, mitä yksikin punainen napinpainallus tarkoittaa, on suoraan hyökkäystä niitä kansanedustajia kohtaan, jotka ovat ilmaisseet, että asia on heille vaikea. Samaan aikaan pääministeri vielä puheillaan ilmaisee, että tämän (äänestyksen) ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa. Koen sen kyllä vähättelynä sitä tuskaa kohtaan, mitä meillä on ollut meidän ryhmässä.

Suuntaatte kritiikkinne siis pääministeri Juha Sipilälle?

– Suuntaan kritiikkini niihin hallituskumppaneihin, jotka tekivät tästä hallituskysymyksen, jota se ei alun perin ollut.

Sirénin mukaan kritiikki koskee kaikkia, jotka ovat koettaneet yhdistää äänestykseen muutakin kuin äänestyksen Soinin luottamuksesta.

Myös Orpolta kysyttiin viittasiko myös hän omassa puheenvuorossaan Sipilän lausuntoihin siitä, että asiassa on helppo äänestää.

– Ei meillä ryhmäkokouksessa ollut sellainen kuva, että on helppoa äänestää Soinin puolesta. Vain itse me osaamme sen arvioida.

Kokoomusnaisten rintamasta irtautumisen voi nähdä antavan puolueelle mahdollisuuden tuoda julki sitä, että Soinin asemasta äänestäminen oli puolueelle vaikea pala. Pelkosen ja Sirénin mukaan sellaisesta ei kulisseissa sovittu.

– Ei tällaiseen asiaan mitään lupaa saa, me olemme ilmoittaneet, että emme kykene äänestämään Timo Soinin luottamuksen puolesta. Se on meidän kantamme. Jos ei omien arvojen takana pysty seisomaan, niin koko työssä ei ole mitään järkeä, Pelkonen lataa.

Heidän mielestään kyseessä oli arvoasia, ei yleinen luottamuslause hallitukselle.

– Ei ryhmässä ole ollut halua kaataa hallitusta. Itse en ole nähnyt sitä sellaisena, mutta sellainen siitä tehtiin, ja pidän sitä kohtuuttomana, Sirén sanoi.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi äänestyksen jälkeen, ettei rintamasta lipsuneille ole tulossa asiasta rangaistusta. Pelkonen olisi ollut siihenkin valmis.

– Valtaan kuuluu vastuu, ja me kannamme sen.

Sara-Sofia Sirén piti valitettavana, että äänestyksestä tuli puolueessa sukupuolikysymys ja se henkilöityi voimakkaasti muutamaan edustajaan.

– Sen takia se, mitä Petteri Orpo ja Kalle Jokinen ovat tänään sanoneet, on ensiarvoisen tärkeää. He sanovat, että mitää vähättelyä tähän aiheeseen ei hyväksytä ja kysymys on tärkeästä arvokysymyksestä. Itselleni eilisen tärkeimpiä tuntemuksia oli se, että tässä asiassa ei olla yksin.

Orpo sanoi tv-kameroille haluavansa puolustaa voimakkaasti kokoomuslaisia kansanedustajia ja heidän oikeuttaan ajatella itse.

– Meillä on mielipiteenvapaus ja tilanne äänestyssalissa on ymmärrettävä.


Hän kertoo pitävänsä ikävänä keskustelua railosta kokoomuksessa keski-ikäisten miesten ja nuorten naisten näkemyksistä.

– Kokoomuksen naiset eivät ole nyrkin ja hellan välissä.

– Olen itse kokoomuslainen keski-ikäinen mies. Minä taistelen kaikkialla naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta ja lisääntymisoikeuden ja synnyttämättömyyden tai synnyttämisen puolesta.

Orpon mukaan tärkeintä on, että hallitustyöskentely jatkuu.

– Ulkoministeri Suomi on sanonut, että kunnioittaa oikeuskanslerin lausuntoa. Meillä oli hallituksessa selvät sävelet.

– Kyllähän tässä oli enemmän kyseessä kuin ainoastaan yhden ministerin luottamus.

Sipilä sanoi ISTV:n haastattelussa, ettei hän ole kuullut tai huomannut äänestyksen alla minkäänlaista painostusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt