Eduskunta äänestää epäluottamuksesta kello 13 – IS arvioi: Näin Timo Soinin todennäköisesti käy

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Todennäköisesti ulkoministeri selviää aborttikohusta ja epäluottamuslauseesta kuivin jaloin.
Eduskunta äänestää tänään ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuslauseesta. SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmien epäluottamuslause Soinille luettiin istunnossa ääneen hieman torstaina aamupäivällä ja siitä äänestetään tänään kello 13.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten Soini vastasi eilen eduskunnassa epäluottamuslauseeseen.Lue lisää: Soini paineli kahville epäluottamuslauseen esittämiseen jälkeen – Kiisti hakevansa huomiota: ”Kaikki tuntevat minut jo”

Epäluottamuslauseen syynä on aborttikohu. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi keskiviikkona, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan-virkamatkalla toukokuussa oli ongelmallista. Pöystin mukaan ulkoministeri ei kuitenkaan toiminut lainvastaisesti.

Sen sijaan Pöystin mukaan Soinin toiminta oli omiaan välittämään virheellistä kuvaa siitä, mikä on Suomen virallinen kanta aborttiin ja naisten ja tyttöjen oikeuksiin.

Soini on vahvoilla

Soini on äänestyksen ennakkosuosikki. Epäluottamuslausetta vastaan äänestää varmasti 105 kansanedustajaa eli keskusta, kristillisdemokraatit, siniset ja lähes kaikki kokoomuksen kansanedustajat.

Eduskunnan puhemies, kokoomuslainen Paula Risikko ei äänestä. Myöhään torstai-iltana myös vihreiden Jani Toivola kertoi, ettei aio osallistua äänestykseen.Luvuissa ei ole mukana mahdollisia poissaolijoita.

Varmoja epäluottamuslauseen puolesta äänestäjiä taas on 72. Vaikka myös perussuomalaiset, kolme kokoomuslaista edustajaa sekä Liike Nyt -ryhmän Hjallis Harkimo ja Kansalaispuolueen Paavo Väyrynen asettautuisivat Soinia vastaan, ei 94 ääntä riitä.

Näihin lukuihin ei kuitenkaan ole laskettu mahdollisia poissaolijoita, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi Soinin puoluetoveri Tiina Elovaara on Yhdysvalloissa eikä näin ollen mukana äänestyksessä.

Jotta Soini saisi epäluottamuslauseen, sen esittäjät tarvisisivat tuekseen huomattavasti enemmän kansanedustajia tai sitten monen puolesta äänestävän täytyisi jättää äänestämisen kokonaan välistä.

Tämä on kuitenkin epätodennäköistä.

Perussuomalaiset vaikenevat

Hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat vakuutelleet tukeaan Soinille ja ne ovat päättäneet äänestää ryhminä luottamuksen puolesta.

Silti ainakin kokoomuksen edustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen ovat jo kertoneet, etteivät aio äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Pelkonen aikoo äänestää tyhjää.

Lue lisää: Perussuomalaiset panttaa päätöstä Soinin luottamuksesta – Meri: Ei luottamusta Soiniin henkilönä – mutta ei tässä ole henkilöstä kysymys

Kolmas äänestyskannastaan epävarma edustaja Sofia Vikman ei ole vielä kertonut, miten aikoo äänestyksessä menetellä.

Kristillisdemokraatit taas aikovat tiettävästi tukea Soinia ja äänestää tämän luottamuksen puolesta. Soinin aborttikannat sopivat monelle kristillisdemokraatille.

Perussuomalaiset sen sijaan pysyvät toistaiseksi vaiti kannassaan IS:n kysyttyä asiasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toivoo jokaisen ryhmän jäsenten äänestävän sen mukaan, mitä he todella itse asiasta ajattelevat.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho taas on aiemmin kutsunut koko aborttikohua ”tietoisesti provosoiduksi poliittiseksi teatteriksi”.

Juttua täydennetty mahdollisesti poissaolevien kansanedustajien osalta 21.9. kello 9.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt