Politiikka

Soini paineli kahville epäluottamuslauseen esittämiseen jälkeen – Kiisti hakevansa huomiota: ”Kaikki tuntevat minut jo”

Julkaistu:

Ulkoministeri Timo Soini (sin) kiisti, että aborttikohun taustalla olisi halu kasvattaa sinisten näkyvyyttä.
Ulkoministeri Timo Soini (sin) on useasti kertonut olevansa lempitehtävässään. Tänään hän sai kuitenkin kuulla eduskunnassa, ettei häneen luoteta tehtävässä. Joukko oppositiopuolueita esitti Soinille epäluottamuslauseen budjetin lähetekeskustelun yhteydessä.

Soini vastasi salissa epäluottamuslauseeseen ja paineli sen jälkeen eduskunnan kahvilaan kahville. Siellä hän avasi tuntojaan ennen huomista luottamusäänestystä.

Miltä se tuntuu kuulla, että teihin ei luoteta tehtävässä?

– Olen sanomiseni sanonut. Oppositio tekee, eikä edes koko oppositio, operaation, niin tämmöistä tämä on.

Jussi Halla-aho (ps) esitti eilen Alma Median puheenjohtajatentissä, että tämä on teidän poliittista teatterianne. Haetteko huomiota?

– En mä tarvitse huomiota. Kaikki tuntevat minut jo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halla-ahon mukaan Soini olisi kalastellut konservatiivisia äänestäjiä kannatusalhossa laahaaville sinisille Suomen linjasta poikkeavilla henkilökohtaisilla irtiotoillaan aborttikysymyksessä.Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoi tällä viikolla päätöksessään, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan-virkamatkalla oli ongelmallista. Pöystin mukaan ulkoministeri ei kuitenkaan toiminut lainvastaisesti. Elokuussa Soini iloitsi blogikirjoituksessaan Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin.

Soinin luottamuksesta äänestään huomenna eduskunnassa. Epäluottamuslauseen takana ovat oppositiopuolueista Sdp, vihreät, vasemmistoliito ja rkp. Hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat vakuutelleet tukeaan Soinille, mutta osalle niidenkin edustajista Soinin henkilökohtaiset aborttikannanotot ovat vaikea pala.

– Huomenna äänestetään. Ei sen kummempaa, Soini sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuleeko tuki?

– Näin olen kuullut.

Hänen toimintaansa kriittisesti suhtautuneiden hallituspuolueiden edustajien kannoilla Soini ei halunnut spekuloida. Mielipiteet ovat jokaisen omia.

Salissa tuntui, että olitte hivenen liikuttunut tästä kaikesta?

– En mä tiedä. En niin parkkiintunutkaan ole, mutta ei se ole 30 vuoteen ollut ongelma tässä maassa, että on katolinen kristitty ulkoministerinä, nyt se jostain syystä on.

Kun Soinille huomautettiin, että hän on tehtävässä ensimmäinen laatuaan, kuului vastaus:

– Minä olen ollut (tehtävässä) 1 211 päivää.

Soinia grillattiin eduskunnan salissa hänen aborttikannoistaan ja niiden vaikutuksesta Suomen viralliseen linjaan jo ennen epäluottamuslausetta. Soini luetteli salissa kaikki eri paikat joissa hän on pitänyt naisten ja tyttöjen oikeuksia esillä.

– Nämä kaikki puheenvuorot löytyvät ulkoministeriön sivuilta. Ne ovat virallisia.

Salista huudettiin ja kysyttiin: ”Ja Ottawassa?” Sillä viitattiin Soinin Kanadan-työmatkaan, josta sai tällä viikolla oikeuskanslerilta pyyhkeitä.

– Ottawassa osallistuin kynttilävigiliaan. Pidin kynttilää pystyssä. En puhunut sanaakaan. En puhunut sanaakaan.

Soini painotti, että on myös hänellä on sanan- ja uskonnonvapaus.

– Sen mukaan olen toiminut ja sen mukaan te saatte minua punnita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt