Osa hallituksesta äänestää Soinin luottamuksen puolesta hampaat irvessä – kokoomuksen naiset: ”Vastenmielistä”

Julkaistu:

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta äänestetään eduskunnassa todennäköisesti ensi perjantaina.
Oppositiopuolueet sdp, vasemmisto, vihreät ja rkp aikovat näillä näkymin lukea epäluottamuslauseensa ulkoministeri Timo Soinille (sin) huomenna torstaina.

Luottamus ulkoministeriin on puolueiden mukaan karissut Soinin toistuvien abortinvastaisten ulostulojen ja kirjoitusten tuloksena.

Oppositio ei kuitenkaan ole ainoa taho, joka on närkästynyt Soinin viimeaikaisesta sooloilusta aborttikysymyksessä. Ulkoministerin luottamuksen puolesta äänestäminen on kova pala nieltäväksi myös monelle hallituksen jäsenelle.

Eduskunta äänestänee näillä näkymin Soinin luottamuksesta ensi perjantaina, ja hallituksen äärimmäisen niukan enemmistön vuoksi keskusta ja kokoomus tarvitsevat ulkoministerinsä taakse jokaisen liikenevän ääneen.

Lue lisää: Puhemies Risikko: Ulkoministeri Soinin luottamuksesta mahdollista äänestää perjantaina

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vakuutti vielä eilen tiistaina eduskunnassa, että hallitus seisoo ulkoministerin takana.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon Verkkouutisille antama arvio oli kuitenkin jo huomattavasti varovaisempi. Orpo teki selväksi, ettei kokoomuksen ryhmä pidä tavasta, jolla Soini on toiminut.

IS kysyi kokoomuksen naiskansanedustajilta heidän kantaansa Soinin kommentteihin.

”Soini leikkii tulella”

Kahdeksan yhdeksästä kyselyyn vastanneesta kokoomuksen naiskansanedustajasta kertoi äänestävänsä perjantaina ulkoministerin luottamuksen puolesta.

Suurin osa pitää ulkoministerin ulostuloja kuitenkin paheksuttavina ja toivoo, että Soini ottaisi tapauksesta opikseen.

Sofia Vikman on IS:n tavoittamista kokoomusnaisista ainoa, joka ei ole vielä päättänyt kantaansa äänestyksen suhteen.

– Äänestyskäyttäytymiseni kannalta ratkaisevaa on, miten ulkoministeri Soini ja pääministeri Sipilä huomisessa luottamuskeskustelussa suhtautuvat Soinin tekemiin virheisiin, Vikman sanoo.

Soinin on hänen mukaansa selkeäsanaisesti ilmaistava, että ”tämänkaltaiset virheet eivät ministeriltä enää toistu”.

– On vastenmielistä, miten Soini on toistuvasti toiminut ja iloinnut takaiskuista naisten aseman parantamisessa. Soinin aborttivastainen ilakointi ja Suomen kantojen vastainen mielenosoittaminen virkamatkalla ei sovi ulkoministerille.
Sari Sarkomaan mukaan koko kokoomuksen ryhmä on tehnyt selväksi, ettei se pidä Soinin toimintaa hyväksyttävänä.

– Oli välttämätöntä, että Soini sanoi ottavansa vakavasti oikeuskanslerin ohjeistuksen. Sen mukaan on mentävä.

Edustaja Susanna Koski kokee kuitenkin äänestävänsä perjantaina Soinin luottamuksesta, ei naisten oikeuksista.

– Minun mielestäni on tärkeää erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan. Tässä ei ole kyse naisten asemasta tai oikeuksista, vaan tässä äänestetään vain ja ainoastaan ministeri Timo Soinin luottamuksesta.

Elina Lepomäki toteaa, ettei allekirjoita Soinin ”Suomen linjan vastaista toimintaa ulkoministerinä”.

– Ulkoministerin tehtävässä ei ole hyväksyttävää esittää mielipiteitä, jotka rikkovat Suomen hallituksen yleistä linjaa, perusarvoja ja ihmisoikeuksia.

Äänestyksessä on hänen mukaansa kuitenkin kyse hallituksen luottamusäänestyksestä, vaikka se onkin kiinnitetty Soiniin.

Myös Raija Vahasalo perustelee Soinin luottamuksen puolesta äänestämistä sillä, että tämä on osa hallitusta.

– Tällaisessa roolissa kun hän on, niin pitää olla äärimmäisen tarkka siitä, mitä sanoo, missä sanoo ja mitä tekee. Vaikka on sanan, uskonnon ja hartauden harjoittamisen vapaus, niin pitää hyvin tarkkaan tehdä se ero, että milloin hän on yksityishenkilönä ja milloin ministerinä.

Myös edustajat Pia Kauma, Sari Raassina ja Mia Laiho pitävät ulkoministerin toimintaa moitittavana ja paheksuttavana, mutta eivät anna sen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.

– Soini leikkii tulella, hyvin vakavalla asialla. Että ylipäätään kenelläkään naisella ei olisi oikeutta tehdä aborttia, minusta se on hyvin vaarallinen lausunto ja ristiriidassa Suomen virallisen linjan kanssa. Toivon, ettei hän koskaan enää ainakaan ministerinä ollessaan tuo esille tällaisia ajatuksia, Kauma sanoo.

– En hyväksy Soinin käyttäytymistä ministerin roolissa. Henkilökohtaisena mielipiteenä en voi ymmärtää sellaista, että toimitaan Suomen yleisen linjan vastaisesti, Laiho sanoo.


KD:ltä tukea, PS epävarma

Epäluottamuslauseen lausuvien oppositiopuolueiden edustajat eivät vielä yksin riitä kaatamaan ulkoministeriä.

Soinin hallitukselle aiheuttamaa ahdinkoa helpottaakin kristillisdemokraattien päätös äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Perussuomalaisten kanta on kuitenkin edelleen auki.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren (ps) mukaan perussuomalaisten ryhmä aikoo päättää vasta torstain ryhmäkokouksessa siitä, äänestetäänkö asiassa ryhmänä vai ei.

Meren mukaan perussuomalaiset ei alun perin lähtenyt mukaan opposition epäluottamuslauseeseen, sillä sitä pidetään ryhmässä ”sananvapausajojahtina”.

– Tietysti Soini olisi voinut vähän nöyremmin ottaa sen (oikeuskanslerin päätöksen) vastaan, Meri sanoo.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin tiistaisen päätöksen mukaan Soinin osallistuminen virkamatkallaan abortinvastaisen Pro life -liikkeen tilaisuuteen toukokuussa Kanadassa oli ongelmallista. Soini ei hänen mukaansa kuitenkaan toiminut lainvastaisesti.

Soini kertoi tiistaina ottavansa oikeuskanslerin päätöksen vakavasti.
Ulkoministerin epäluottamus eduskunnan enemmistön keskuudessa tarkoittaisi ulkoministerin erottamista.

Lue lisää: Halla-aholta viiltävä analyysi Soinin aborttikohusta Alman tentissä: ”Tietoisesti provosoitua poliittista teatteria”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt