Politiikka

Halla-aholta viiltävä analyysi Soinin aborttikohusta Alman tentissä: ”Tietoisesti provosoitua poliittista teatteria”

Julkaistu:

Jussi Halla-ahon (ps) mukaan ulkoministeri pyrkii hankkimaan sinisille näkyvyyttä Suomen linjasta poikkeavilla henkilökohtaisilla mielipiteillään.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin) henkilökohtaiset aborttinäkemykset puhuttivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajia Alma Median ensi vuoden eduskuntavaaleja alustaneessa tentissä. Paikalla olivat kaikkien puolueiden puheenjohtajat paitsi sairauslomalla oleva Touko Aalto (vihr), jota tuurasi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti kohtuuttomana asiaan käytettyä aikaa.

– Minun mielestäni tämä tilanne on nähtävä poliittisena teatterina, jonka Timo Soini on täysin tietoisesti provosoinut tietoisena siitä, että vihervasemmisto tarttuu siihen heti, Halla-aho sanoi.

Halla-aho katsoo sekä Soinin että vihervasemmiston kalastelevan aborttikohulla poliittista hyötyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Timo Soini sinisille näkyvyyttä ja kenties konservatiivisempia äänestäjiä. Vihervasemmisto poseeraa omalle äänestäjäkunnalleen ja pyrkii saattamaan kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat hankalaan tilanteeseen vaaleissa. Minusta tähän on täysin kohtuutonta käyttää näin paljon aikaa.

Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta perjantaina. Epäluottamuslause esitellään huomenna. Sen takana ovat Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Li Anderssonin (vas) mukaan tietoinen provokaatio ei ainakaan parantaisi Soinin tilannetta.

Hän ja muut epäluottamuslausetta esittävien puolueiden puheenjohtajat ihmettelivät, miksi hallituksen piirissä Soinin kanssa asiasta käydyt keskustelut eivät ole näyttäneet johtavan toivottuun lopputulokseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toisti vanhoja lausuntojaan asiasta. Hän ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painottivat, että oikesuskanslerin eilisen kannanoton myötä asia on mennyt Soinille perille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Viimeksi eilen Soinin kanssa (keskusteltiin) siitä, että on selvä, että tässä voi syntyä väärinkäsityksiä ja kun niitä voi syntyä, toimintaa pitää korjata. Soini eilen näin lupasi ja lupasi ottaa hyvin vakavasti sen, mitä oikeuskansleri sanoi. Ja minulle riittää se, Sipilä sanoi.

Orpo painotti, ettei kokoomus ole hyväksynyt Soinin toimintaa kohun nostattaneissa tapauksissa.

– Nyt oikeuskansleri otti tähän kantaa ja on selvää, että tähän pitää kiinnittää todella tarkkaan huomiota – vaikka olemassa onkin mielipiteenvapaus – ja sen mukaan pitää nyt mennä. Haluan korostaa sitä, että hallituksen sisäisesti nämä asiat on nyt kahteen kertaan käyty isolla porukalla kunnolla läpi.
Sipilä vakuutti eilen heti oikeuskansleri Tuomas Pöystin päätöksen jälkeen hallituksen istuvan ulkoministerin takana luottamusäänestyksessä. Pöysti katsoi päätöksessään, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan-virkamatkalla oli ongelmallista. Pöystin mukaan ulkoministeri ei kuitenkaan toiminut lainvastaisesti.

Oikeuskanseleri kuitenkin totesi, että Soinin toiminta oli omiaan välittämään virheellistä kuvaa siitä, mikä on Suomen virallinen kanta aborttiin ja naisten ja tyttöjen oikeuksiin.

– On erikoista, että oikeuskansleri pystyy hallitusta selkeämmin ilmaisemaan, että ministeri Soinin toiminta on ongelmallista. Juuri sen takia, että se saattaa synnyttää epäselvyyttä siitä, mikä Suomen virallinen linja on, Andersson ihmetteli tentissä.

Hän piti erikoisena sitä, että Suomessa hallitus tyytyy siihen, ettei ”ministeri ole rikkonut lakia”.

– Minusta se on vähintä mitä ministeriltä voidaan edellyttää. Kyse on Soinin poliittisesta luottamuksesta ja ollaanko tyytyväisiä siihen, miten hän on tältä osin ministerinä toiminut.

Antti Rinne (sdp) painotti, että erityisesti pääministerin ja ulkoministerin tehtävissä pitää jättää omat mielipiteet enemmän syrjään kuin muissa.

– Olen vähän ihmetellyt sitä, että pääministeri on aika löysästi, kevyesti sivuuttanut nämä Soinin puheet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt