Jani Toivolan asumisjärjestely kuohuttaa – eduskunnan hallintojohtaja: ”Kaukaa haettua, että naapureita haastateltaisiin”

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan eduskunnan asiakirja-aineiston ja kansanedustaja Jani Toivolan oman ilmoituksen välillä ei ole mitään ristiriitaa.

18.9.2018 11:20

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio ei näe syytä käynnistää tarkempaa selvitystä Iltalehden tänään tiistaina esiin tuomista kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) asumiskuvioihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Iltalehti kertoi, että Toivola nostaa eduskunnalta 1 315,75 euron korotettua kulukorvausta Riihimäellä olevasta asunnosta, vaikka hän asuu todellisuudessa Helsingissä. Asumisjärjestely kuohuttaa sosiaalisessa mediassa.

Artikkelin videolla kerrataan tiivistetysti Jani Toivolan tausta ja tuoreimmat uutiset koskien Toivolan taksimatkoja ja asuntoa Riihimäellä.

Toivola on kuitenkin ilmoittanut maaliskuussa 2016 eduskunnan hallinto- ja palveluosastolle asuvansa vakituisesti Riihimäellä, yli 30 kilometrin päässä eduskuntatalosta.

– Hän on ilmoittanut meille, että se on hänen asuntonsa ja hän on Riihimäellä kirjoilla. En minä tämän perusteella lähtisi katsomaan tässä tapauksessa vielä mitään väärinkäytöstä, Rauhio sanoo.

Hän muistuttaa, että henkilö joka on valittu Uudenmaan vaalipiiristä ja jonka asunto on yli 30 kilometriä eduskunnasta, on oikeutettu korotettuun kulukorvaukseen.

Rauhion mukaan eduskunnan asiakirja-aineiston ja Toivolan oman ilmoituksen välillä ei myöskään ole mitään ristiriitaa.

– Toivolan tapauksessa on tuotu esille, että hänen ilmoituksensa asunnosta ja kotipaikka, siis henkikirjoittaman määrittämä kotipaikka on meidän tietojemme mukaan yhtenäinen. Ei tässä sinänsä pitäisi olla mitään epäselvää, Rauhio sanoo.

Lue lisää: IL: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä

”Kulukorvausjärjestelmää uusittiin viime viikolla”

Iltalehden mukaan Toivola ei kuitenkaan vakituisesti asu Riihimäen asunnossa, vaan se on tyhjillään ja Toivola on yrittänyt myydä asuntoa jo parin vuoden ajan.

– Se on sitten kaukaa haettua, että eduskunta ryhtyisi haastattelemaan naapureita tai seuraamaan sitä, montako yötä edustaja viettää siinä kotikunnan mukaisessa asunnossa.

Rauhion mukaan on muistettava, että eduskunnassa on valtava määrä edustajia, jotka on valittu muilta paikkakunnilta. Kansanedustajan tehtävää täytyy pystyä hoitamaan eri puolilta Suomea.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti vasta viime viikolla uudistaa kulukorvausjärjestelmän valvontaansa.

Saadakseen kulukorvauksen edustajan tulee jatkossa toimittaa eduskunnan kanslialle vuokrasopimuksen tai kauppakirjan lisäksi myös asuntoa koskeva isännöitsijäntodistus tai todistus kiinteistön asuinkäytöstä.

– Se poistaa tällaisen erikoisuuden, että asunnoksi olisi ilmoitettu asunto, joka ei olisi asunnoksi sopiva, Rauhio sanoo ja viittaa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) kesällä puhuttaneeseen töölöläiseen saunahuoneistoon.

”Edustajilla ei ole olemassa sivutoimikieltoa”

Asumiskuvioidensa lisäksi Toivola on joutunut tällä viikolla valokeilaan myös runsaan taksinkäyttönsä vuoksi.

Lue lisää: Jani Toivola selittää uudessa blogikirjoituksessaan mojovaa 22 000 euron taksilaskua: ”Olen tehnyt sen valinnan ja seison sen takana”

Rauhion mukaan Toivolan ei ole ainakaan todettu poikenneen matkustussäännöstä. Hän myös muistuttaa, ettei edustajille ole määritetty taksikuluissa minkäänlaista euromääräistä kattoa.

– Me huolehdimme siitä, että takseja käytetään eduskuntaan tuloon tai asiointiin pääkaupunkiseudulla. Toivolan tapauksessa ei ainakaan muuta ole tuotu esiin.

Iltalehden mukaan Toivola käytti taksia kuitenkin myös sairauslomansa aikana yhteensä 45 kertaa. Tuolloin kyse oli hänen mukaansa ”ennalta sovituista tilaisuuksista ja luottamustehtävistä”.

Rauhion mukaan silläkään ei ole väliä, onko Toivola saanut taksimatkan päässä olevista tilaisuuksista jonkinlaista puhujapalkkiota vai ei.

– Ei ole merkitystä taksikorvausten kannalta, saako Toivola palkkiota vai ei. Edustajilla ei ole olemassa mitään sivutoimikieltoa.

– Kyllähän edustajat saavat yrittäjätuloja, pääomatuloja ja muita tuloja. Mutta eihän sitä ole missään otettu arvioitavaksi.

Kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) mukaan Riihimäellä sijaitseva asunto on hänen käytössään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?