Jani Toivolan taksinkäyttö kirvoitti IS:n lukijoissa ärtymystä – ”Polkupyörää ne vihreät kansalaisille ehdottaa”

Julkaistu:

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivolan taksimatkat aiheuttivat Ilta-Sanomien lukijoissa vahvoja tunteita ja kritiikkiä.
Iltalehden selvityksen mukaan vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on vinguttanut tiuhaan eduskunnan taksikorttia kuluneella hallituskaudella.

Taksimatkojen kokonaislasku on lehden mukaan yhteensä 22 000 euroa. Toivola on ajanut taksilla yhteensä 1 039 kertaa ja 6 200 kilometriä.

– Tajuan vasta itsekin, miten paljon eri tehtäviä minulla on ollut kansanedustajana, ja miten paljon olen vieraillut ja käynyt puhumassa eri tilaisuuksissa näinä vuosina, hän kommentoi lukua Iltalehdelle.

Toivolan mukaan kaikki eduskunnan taksikortilla maksetut matkat ovat kuitenkin liittyneet edustajantehtävän hoitamiseen.

”Polkupyörää ne kansalaisille ehdottaa”

Eniten kritiikkiä IS:n lukijoilta Toivola sai kuitenkin kommentistaan, jonka mukaan runsas taksin penkin kuluttaminen olisi ”ympäristöteko”.

Lukijoiden keskuudessa vihreiden politiikkaa kritisoidaankin kaksinaamaiseksi.

Samalla kun vihreät kannustavat kansalaisia käyttämään oman auton sijaan julkista liikennettä ja polkupyörää, voi kansanedustaja kulkea surutta saman matkan taksilla.

– Ei muuta kun fillarin selkään tai julkisella, niinhän nuo vihreät vaativat muiltakin, ”Tuumari” kirjoittaa.

– Näiden tällaisten takia on mennyt usko päättäjiin aivan tyystin. Julkisilla olisi pääkaupunkiseudulla voinut liikkua niinkuin sitä toitotetaan muillekin kansalaisille että vielä vihreiden edustaja ajelee taxilla. Polkupyörää ne vihreät kansalaisille ehdottaa, nimimerkki ”hävytöntä” kommentoi.

Usean kommentoijan mielestä vihreiden politiikka näyttääkin Toivolan taksimatkojen valossa ”hurskastelulta”.

– Vihreiden kansanedustajalle tiedoksi: meillä on pääkaupunkiseudulla erittäin toimiva joukkoliikenne. On helppo hurskastella ettei omista autoa kun käyttää taksikorttia vaikka julkisillakin pääsisi, ”Arghhhhh” kirjoittaa.

– On helppoa olla vastustamassa ilmastonmuutosta, keksimässä lisämaksuja autoilijoille ja hankaloittaa yksityisautoilua, kun on eduskunnan taksikortti taskussa, Jan P kommentoi.

”Koskee vain kansaa eikä sen edustajaa?”

Nimimerkki ”Uncle le Club” kysyy, ovatko vihreiden mielestä toisten autoilijoiden päästöt toisia suurempia.

– Normikuviot - kun tanan duunari ajelee omalla autolla duunipaikalleen - on kyseessä pyhäihäväistys, jossa vain itseään ajatteleva autoilija ei ajattele tulevia sukupolvia. Kun taas parempien ihmisten puoluetta edustava parempi ihminen sutii taksilla veronmaksajien piiikkiin tuhansia kilometrejä, on tietysti kyseessä - ympäristöteko!.

Nimimerkki ”Mummi63” on samoilla linjoilla: ”Vihreät suojelee ilmanlaatua. Ei heillä ole autoa, vaan he ajavat taksilla. Me muut saastutamme, kun on pakko ajaa töihin ja takaisin.”

Monen mielestä Toivolan tapaus osoittaakin, että vihreät ”puhuvat yhtä, mutta tekevät toista”.

Nimimerkki ”Ihmettelen” kirjoittaa: ”Tällaisia nämä vihreät ovat. Puhuvat yhtä ja tekevät toista. Hävettävä teko. Tähän loppui vihreiden äänestäminen.”

– Älkää eläkö niin kuin me, vaan niin kuin me sanomme, lienee " vihreiden " motto !, ”Pätkä” kirjoittaa.

– Mites Jani on nuo vihreät arvot toteutunu noin niinkun omassa toiminnassa? Julkisen liikenteen käyttö, pyöräily..? Vai onko niin, että ne koskee vain kansaa eikä sen edustajaa?, nimimerkki ”Jason” kommentoi.

Suurin osa kommentoijista tuntuukin olevan sitä mieltä, että vihreiden tulisi näyttää parempaa esimerkkiä itselleen tärkeissä aiheissa.

– Vihreiden edustajat näyttää mallia, ettei junia busseja ratikoita ja metroa kannata käyttää. Se siitä hiilijalanjäljestä, ”Omat pakokaasuvanat” kommentoi.

”Haaleanvihreä” on samoilla linjoilla: ”Hienoa esimerkkiä vihreät. Eikös tässä pitäisi esimerkillisesti mennä näin pienet siirtymät kävellen, polkupyörällä tai heille ilmaisilla julkisilla. Tätä tämä on. Puhuminen helppoa, mutta toteuttaminen ihan muuta”.

”Toivola toimii systeemin puitteissa”

Osa IS:n lukijoista vaatiikin muutosta kansanedustajien taksimatkoista maksettuihin kulukorvauskäytäntöihin.

– Tämäkin tapaus kertoo kaiken todellisista vihreistä ja samalla eduskunnan sääntöjen moraalittomuudesta verorahojen käytössä. Ilmastonmuutoksesta ja sen uhkasta ei ole tietoakaan ja rahaa tulee ”seinästä” vaikka kuinka paljon. Nyt olisi viime hetki päivittää eduskunnan rahankäyttö tähän päivään ennen seuraavaa kautta, ”eienääjäsen” kirjoittaa.

Monen sympatiat ovat kuitenkin Toivolan puolella.

– Toivola toimii olemassa olevan systeemin puitteissa, joten ei siihen pitäisi kellään olla nokan koputtamista, kirjoittaa nimimerkki ”En äänestä vihreitä”.

Myös ”Ilman omaa autoa” uskoo järjestelmän toimivuuteen.

– Onko tämä uutinen? Järjestelmähän on luotu, jotta kansanedustajat pystyisivät tehokkaammin hoitamaan työasiat kiireisestä aikataulusta huolimatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt