Politiikka

Orpo hämmästelee Rinteen sotekäännöstä: ”Hän on tullut hallituksen mallin kannalle”

Julkaistu:

Valtiovarainministeri Orpon mukaan Sdp on ryhtynyt kannattamaan hallituksen sotemallia, valinnanvapautta lukuun ottamatta.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Sdp on tehnyt käännöksen sotessa.

Orpo sanoo, että Sdp on hylännyt oman aluekuntamallinsa ja puheenjohtaja Antti Rinne (sd) tukee hallituksen maakuntamallia ja maakunnissa tehtävää sotevalmistelua hallituksen nuottien pohjalta.

– Minusta hän on yrittänyt kaataa tätä kolme vuotta. Isoin kysymys on se, että hänen linjansa on muuttunut. Hän on luopunut sosiaalidemokraattien mallista (aluekuntamalli). Sitä pidetään perustuslain vastaisena, se on hyvin sekava ja monimutkainen. Hän ei puhu enää siitä, Orpo sanoi.

– Samaan aikaan hän on ryhtynyt puhumaan siitä, että soten hyvä valmistelu maakunnissa pitäisi jatkua. Jos nyt mietitään – mitä siellä valmistellaan, mitä se hyvä valmistelu on – siellä valmistellaan hallituksen esityksen mukaista soteratkaisua. Tämä on hyvin ristiriitaista, Orpo jatkoi.


Soten valinnanvapautta Rinne ei edelleenkään kannata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpon mukaan Rinteen mieli on muuttunut sen jälkeen, kun valtiovarainministeriö järjesti muutama viikko sitten puolueiden puheenjohtajille Valtioneuvoston Linnassa infotilaisuuden sotesta.

– Hän on havainnut sen, että hallituksen malli on järkevä. Tehdään hyvää valmistelua, sen pitäisi jatkua. Rinne on ollut huolissaan siitä, että soten valmistelurahat turvataan ja resurssit työn jatkolle maakunnissa ovat olemassa.

– Minusta alkaa vaikuttaa, että hän on tullut hallituksen mallin kannalle. Toki ilmeisesti vastustaa edelleen ihmisten valinnanvapautta palveluiden osalta. Muuten hän näyttää kyllä muuttaneen linjaa, hylänneen oman mallin ja tukevan hallituksen johdolla tehtävää valmistelua, Orpo totesi.

Rinne kertoi omia sotenäkemyksiään eilen Ylen Ykkösaamussa.

– Emme ole perumassa koko sitä valmistelua, päinvastoin, Rinne sanoi eilen Ykkösaamussa.

Rinne totesi haastattelussa, että soteuudistuksessa on tehty vuosikymmenten paljon hyvää työtä, kuten myös tekeillä olevissa maakunnissa. Rinne toisti myös kantansa, että Sdp ei hyväksy 5,3 miljardin veroeuron siirtämistä soten valinnanvapauteen ja yrityksille voiton tavoitteluun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt