Politiikka

Orpo patistelee Stubbia kärkiehdokkaaksi EU-komission puheenjohtajaksi: ”Totta kai kannattaa”

Julkaistu:

EU-komission seuraava puheenjohtaja valitaan käytännössä kokoomuksen isännöimässä EPP:n kokouksessa Helsingissä marraskuussa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) toivoo, että Alexander Stubb (kok) lähtisi mukaan tavoittelemaan Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkuutta.

Kokoomus kuuluu EPP:hen, EPP on ollut europarlamentin suurin ryhmä ja todennäköisesti EPP:n kärkiehdokkaasta tulee EU:n komission seuraava puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin jälkeen.

EPP:n kärkiehdokas valitaan kokoomuksen isännöimässä EPP:n kokouksessa marraskuussa Helsingissä.

Suomen nykyinen EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) on kieltäytynyt EPP:n kärkiehdokkuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luxemburgissa Euroopan investointipankin johtajana toimiva Alexander Stubb (kok) on kertonut harkitsevansa kärkiehdokkuutta.

Stubb on ollut silmin nähden halukas ehdokasehdokkaaksi, ja Orpo toivoo Stubbin suostuvan EPP:n kärkiehdokaskisaan.

– Olemme tehneet töitä Alexin puolesta ja Alexilla on hyvä kysyntä Euroopassa. Toivon vilpittömästi, että Alex lähtisi ja voisimme tehdä kampanjan. Alex on luvannut kertoa vastuksensa 2-3 viikon kuluttua.

– Vastaanotto Suomessa on ollut perinteistä. Kannattaako sitä nyt lähteä ehdolle, jos siellä on jo saksalainen ehdolla? Kannattaako ottaa riskiä, jos ei ole sataprosenttisen varma, että tulee valituksi? No totta kai kannattaa, Orpo sanoi tänään kokoomuksen Eurooppa-pääivänä.

Kärkiehdokaskisan arveltiin ratkenneen jo muutama viikko sitten, kun EPP-ryhmän johtaja Saksan Manfred Weber ilmoitti pyrkivänsä kärkiehdokkaaksi ja Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi, ja liittokansleri Angela Merkel näytti hankkeelle vihreää valoa.

Kokoomus nimesi tänään ensimmäiset ehdokkaansa ensi toukokuun eurovaaleihin.

Ex-ministereitä eurovaaleihin

Kokoomus nimesi kuusi ehdokastaan eurovaaleihin.

Kaikki kolme nykyistä meppiä hakevat jatkokautta Brysselissä: Henna Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa.

Ehdokkaiksi nimettiin myös ex-ministeri ja ex-kansanedustaja Kimmo Sasi, EU-komission puheenjohtajan neuvonantaja Aura Salla ja kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Janika Takatalo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt