Soinin epäluottamus­äänestyksestä syntyi sotku eduskunnassa – ministerien YK-matkat vaarassa

Julkaistu:

Politiikka
Opposition ulkoministeri Timo Soinille (sin) kaavailema henkilökohtainen epäluottamuslause on synnyttänyt aikataulusotkun eduskunnassa, minkä takia myös ministerien matkat YK:n yleiskokoukseen saattavat peruuntua.Tuolloin presidentti Sauli Niinistö joutuisi edustamaan yksin Suomea YK:ssa syyskuun lopulla.
Eduskunnan puhemiesneuvosto on pähkäillyt koko viikon – viimeksi tänään – millä aikataululla ulkoministeri Timo Soinin henkilökohtaisesta luottamuksesta päästään äänestämään.

Kyse on siitä, että Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp aikovat esittää Soinille henkilökohtaista epäluottamusta tämän aborttikannanottojen takia.

Esitystä epäluottamuksesta ei ole vielä edes jätetty.

Nyt tarkoitus on, että oppositio esittää epäluottamuksensa budjetin lähetekeskustelun yhteydessä ulkoministeriön pääluokkaa käsiteltäessä.

Puhemiesneuvosto ei päässyt tänäänkään aikataulusta sopuun, vaan siirsi asian käsittelyn ensi tiistaille.

Edustajien perjantaikarkailu nousi ongelmaksi

Alun perin Soinin luottamuksesta piti äänestää perjantaina 21. syyskuuta, jolloin eduskunnan oli määrä lähettää budjettiesitys valiokuntakäsittelyyn.

Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin.

Syy on raadollisesti se, että monet kansanedustajat lähtevät perjantaina kello 13 alkavasta istunnosta heti läsnäolonappia painettuaan pois. Koska budjetin lähetekeskustelu olisi silti kesken ja voisi jatkua perjantaina mahdollisesti pitkäänkin, Soinin luottamuksesta saattaisi jäädä äänestämään vain murto-osa kansanedustajista.

Siksi uusi suunnitelma on äänestää asiasta tiistaina 25. syyskuuta.

Sekin ajankohta on ongelmallinen, sillä samana päivänä on YK:n yleiskokouksen avausistunto.

Jos Soinin luottamuksesta äänestetään tuolloin, Soini ei yleiskokoukseen IS:n tietojen mukaan lähde etukäteen sovituista tapaamisista huolimatta.

Kun ministerin luottamuksesta äänestetään, myös muut New Yorkiin matkustamassa olevat ministerit eli sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) joutuisivat jättämään matkan väliin.

Tuolloin presidentti Sauli Niinistö edustaisi New Yorkissa Suomea yksin – tai ainakin ilman ministeriseuruetta.

Puhemiesneuvosto ei siis pystynyt asiasta päättämään vielä, joten asian pallottelu jatkuu ensi viikolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt