Politiikka

Vartiainen: Ruotsin olisi aika jo luopua ”kylmän sodan aikaisesta” blokkipolitiikastaan – ”museoperintöä”

Julkaistu:

Sdp:n Sanna Marin ja Juhana Vartiainen (kok) eivät usko, että ruotsidemokraatit edes toivovat päätyvänsä hallitukseen.
Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) mielestä Ruotsin olisi jo aika luopua nykyisestä blokkipolitiikastaan ja keskittyä siihen, että maahan saataisiin vahva hallitus.

Tarve sellaisella korostuu hänen mukaansa etenkin nykyisessä kansainvälisesti jännittyneessä tilanteessa.

– Mielestäni olisi Ruotsille parasta, että unohdettaisi tämä kylmän sodan ajalta periytyvä ihan turha epäluulo, ettei voida tehdä blokkien yli yhteistyötä.

– Se on sellaista museoperintöä ajalta, jolloin ajateltiin, että taistellaan kapitalismin ja kommunismin välillä, Vartiainen sanoi tänään maanantaina ISTV:n suorassa lähetyksessä.


Loppujen lopuksi suurimmalla osalla ruotsalaisista puolueista on Vartiaisen mielestä yhteiskunnallisesti hyvinkin samanlaiset tavoitteet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitusneuvottelut umpikujassa

Tällä hetkellä punavihreän blokin yhteenlaskettu kannatus on 40,6 prosentissa, porvariblokin 40,3 prosentissa.

Kansanedustaja Sanna Marin (sd) ennustaakin Ruotsille vaikeita hallitusneuvotteluita.

Ruotsalainen median onkin tänään maanantaina kuvaillut hallitusneuvottelujen lähtökohtia ”umpikujaksi”.

Sosiaalidemokraattien kannatus jäi Ruotsin eilisissä valtiopäivävaaleissa 28,4:een ja kokoomuksen 19,8 prosenttiin.

Ruotsidemokraatit taas ylsi omaan vaalivoittoonsa 17,6 prosentilla, kasvattaen äänisaalistaan 4,7 prosentilla.


Marin ja Vartiainen ymmärtävät kuitenkin molemmat, miksi Ruotsissa ei ole perinteisesti haluttu tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Ruotsidemokraateilla on äärioikeistolaiset ja rasistiset juuret, uusnatsikytköksiä. Siinä mielessä ollut huomattavasti radikaalimpi puolue kuin perussuomalaisilla, joilla taas on juuret populismissa, Marin vertaa.

Marin kritisoi kuitenkin maltillista kokoomuspuoluetta ruotsidemokraattien kanssa ”flirttailusta” ennen valtiopäivävaaleja.

Vartiaisen mukaan tätä on tapahtunut Pohjoismaissa kuitenkin myös sosiaalidemokraattienkin keskuudessa, jotka jakavat hänen mukaansa pitkälti samaa äänestäjäkuntaa äärioikeistolaisten puolueiden kanssa.

Vartiainen myös veikkasi, etteivät ruotsidemokraatit kuitenkaan loppujen lopuksi edes tahdo hallitukseen.

– Olisi eri asia, että he olisivat riemu mielin tulossa kantamaan vastuuta, mutta ei se oikein siltä näytä, Vartiainen lisäsi.

– Kyllä he on katsoneet, mitä Suomessa perussuomalaisille tapahtui, kun mentiin hallitukseen, Marin uskoo.

Kansanedustaja, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) uskoo, että ruotsidemokraatit kykenevät eilisellä vaalituloksellaan kuitenkin viemään oppositiossa läpi omaa agendaansa.

– He pystyvät omia tavoitteitaan viemään läpi oppositiosta hyvin. Ruotsidemokraatit ovat siinä vaa’ankieliasemassa ja pystyvät vaikuttamaan, Eerola uskoo.

Ennen kaikkea sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen täytyy Eerolan mukaan oppia yhteistyöhön puolueen kanssa paikallisella tasolla useissakin kunnissa, joissa puolueen alueellinen kannatus oli valtakunnallista kannatusta korkeampi.

Marin ja Vartiainen vierailivat tänään maanantaina ISTV:n suorassa lähetyksessä.