Politiikka

Kommentti: Ruotsin poliittinen konkelo on kuin Suomi vuonna 2011 – itänaapurin ratkaisut saattavat kiinnostaa

Julkaistu:

Ruotsin poliittinen tilanne muistuttaa Suomen vaalien jälkitilaa vuonna 2011. Nyt seurataan, kestävätkö Ruotsin blokkirajat, vai otetaanko naapurissa mallia Suomesta, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Ruotsissa on edessä harvinaisen hankalat hallitusneuvottelut.

Kyseessä on se kuuluisa poliittinen konkelo. Kerrottakoon nuoremmille, että konkelossa kaatuneet puut nojaavat toisiinsa ja sellaisen kaataminen saattaa olla hengenvaarallista työtä.

Ruotsissa edessä on nyt siis konkelon purkutalkoot, joiden lopputulosta on paha mennä ennustamaan.

Ruotsin lehdet puhuvat kaaoksesta ja valtataistelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Demaripääministeri Stefan Löfven sai torjuntavoiton, mutta siitä ei kannata paljon riemuita. Vuosikausia jatkunut tappiokierre syveni yhtä kaikki. Samoin kävi maltilliselle kokoomukselle, joka otti vaaleissa enemmän pataan kuin demarit.

Ruotsidemokraatit jäivät kolmanneksi. Vaalivoitto kutistui odotuksista, mutta yhtä kaikki Jimmie Åkessonin puolue on kuninkaantekijä ja saattaa päättää, kenestä tulee pääministeri.

Elleivät sitten porvariallianssi ja vasemmistoblokki pääse keskenään sopuun – se olisi Ruotsissa ennenkuulumatonta.

Ruotsin tilanne muistuttaa etäisesti Suomen poliittisia asetelmia 2011 eduskuntavaalien jälkeen.

Silloin Timo Soinin johtamat perussuomalaiset sai ensimmäisen jytkynsä (19,05 %) ja 39 paikkaa eduskuntaan. Kaikki isot puolueet ottivat takkiinsa, kepu pahiten, se menetti peräti 16 paikkaa.

Kokoomus hävisi kuusi paikkaa, Sdp:kin kolme.

Soini ei hallitukseen lähtenyt, joten kokoomuksen Jyrki Katainen kasasi kaaosmaisissa, ennätyspitkissä ja vaikeissa hallitusneuvotteluissa kuuden puolueen ”sekasikiöhallituksen”, jossa olivat kokoomuksen ja Sdp:n lisäksi vasemmistoliitto, vihreät, Rkp ja kristilliset.

Ideologiat eivät paljon painaneet.

Oppositioon jääneiden perussuomalaisten varjo painoi hallitusta koko ajan.

Hallituksen taipaleesta ei ole paljon lapsille kerrottavaa. Poliittisissa piireissä analysoidaan yhä, kumpi on surkeampi: Jyrki Kataisen / Alexander Stubbin (kok) hallituskausi 2011–2015 vai Harri Holkerin (kok) sinipunahallitus 1987–1991.

Laajapohjainen hallitus repeili kesken kaiken. Ensin siitä lähti vasemmistoliitto, sitten vihreät.

Mutta Ruotsissa saattavat ainakin jotkut vilkuilla nyt myös tänne, itänaapurin poliittisten ratkaisujen perään.

Ruotsidemokraattien eristäminen näyttäytyy monelle jo virheenä, sillä – kuten sanottu – se rikkoo nykyisellä kannatuksellaan Ruotsin blokkirintaman. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajalla Ulf Kristerssonilla saattaa olla suuri houkutus pyrkiä pääministeriksi diilillä, jonka hän mahdollisesti tekisi ruotsidemokraattien Åkessonin kanssa. Flirttailua on ollut ilmassa.

Kyseessä olisi vähemmistöhallitus, joka eläisi uusnatsipuolueesta alkunsa saaneiden ruotsidemokraattien ailahtelevalla tuella ja ehdoilla.

Vaalivoiton saanut keskusta ja sen puheenjohtaja Annie Lööf tuskin tähän suostuu.

ISTV:ssä kokoomuksen Juhana Vartiainen suositteli Ruotsille blokkipolitiikasta luopumista. Hänen mukaansa Ruotsi saisi hyvän enemmistöhallituksen demareiden, moderaattien ja keskustan varaan, ja pääministeriksi voitaisiin nostaa vaikka keskustan Lööf.

– Siinä olisi vahva enemmistöhallitus. Mutta se on surullista, että se on ruotsalaisille niin kamalan vieras ajatus, Vartiainen sanoi.

Suomessa Timo Soini sai toisen jytkynsä 2015, ja sen jälkeen puolueelle kelpasi myös hallitusvastuu. Soini rakastui ulkoministerinä kroonisesti mustan ministeriauton takapenkin nahkaverhoiluun, mutta puolueelle soivat vallan myötä poliittiset kuolinkellot

Perussuomalaisten kannatus sikisi enemmän muusta kuin maahanmuutosta: Yleisestä ilmapiiristä, EU:sta; Kreikan tukemisesta ja vennamolaisesta nostalgiasta.

Hallitusvastuuta puolue ei sitten kestänytkään, vaan se hajosi kesällä 2017.

Nyt perussuomalaisten ja sinisten yhteinen kannatus on pysynyt kymmen prosentin tasolla. Sinisten kannatus on ollut olematonta, mutta eivät perussuomalaisetkaan ole Jussi Halla-ahon johdolla lentoon lähteneet.

Se mikä maahanmuuton rooli on ensi huhtikuun vaaleissa, jää nähtäväksi. Suomeenkin tuli pakolaisvyöry 2015. Suomi sai yli 30 000 pakolaista, mutta Ruotsi kuusi kertaa enemmän. Jo nyt suuret puolueet ovat reivanneet maahanmuuttopuheitaan niin sanotun tolkun linjan mukaisiksi.

Ylilyöntejä pelätään. Esimerkiksi Sdp:ssä on vallalla pelko, että perussuomalaisista puolueeseen palanneet äänestäjät saattavat tehdä u-käännöksen ja hylätä Sdp:n uudestaan, jos puheet ovat liian ymmärtäväisiä maahanmuuton / maahanmuuttajien suhteen. Toisessa päässä pelätään vuotoa vasemmistoliitolle.

Kokoomuksessa sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ymmärsi vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen pakolaisten palauttamista koskevaa mielenilmausta lentokoneessa (!), mutta oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on korjaillut Mykkäsen jälkiä. Keskustan pääministeri Juha Sipilä yrittää kalastella puolestaan kaikilla vesillä.

Joka tapauksessa Suomessa on osattu suitsia yhteiskunnallisia ääriliikkeitä antamalla niille valtaa. Niin tehtiin sotien jälkeen kommunisteille, ja niin on tehty nyt perussuomalaisille. Puolueen kannatus on puolittunut. Niin kävi myös perussuomalaisten edeltäjälle SMP:lle, kun se otettiin hallitukseen 80-luvulla.

Populisteille ei ole mikään niin kauheaa kuin vastuu.

Vastuun myötä hymy yleensä hyytyy.

Se olisi kannattanut muistaa Ruotsissakin. Ehkä pitkällä juoksulla tällaiset asiat osataan hoitaa Suomessa loppujen lopuksi paremmin.

Mutta Ruotsin hallitusneuvottelujen vaikeuksille ei kannata irvistellä. Gallupit ennakoivat, että täällä saattaa olla edessä huhtikuussa myös poliittinen konkelo, mitä hallituksen synnyttämiseen tulee.

Lue lisää: Mitä yhteistä on ruotsidemokraateilla ja perussuomalaisilla? Vertailimme ”kaveripuolueet”

Lue lisää: Mitä yhteistä on ruotsidemokraateilla ja perussuomalaisilla? Vertailimme ”kaveripuolueet”

Ota kantaa

Oletko kaatanut puita konkeloon?

Kyllä 52% En 48%
Ääniä yhteensä 1100

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt