Mitä yhteistä on ruotsidemokraateilla ja perussuomalaisilla? Vertailimme ”kaveripuolueet” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Mitä yhteistä on ruotsidemokraateilla ja perussuomalaisilla? Vertailimme ”kaveripuolueet”

Julkaistu: 10.9.2018 13:03

Ruotsidemokraateilla ja perussuomalaisilla on paljon kosketuspintaa – ja Pohjolan populistien yhteistyö vain tiivistyy.

Perussuomalaisten puoluejohtajana Timo Soini oli vankasti sitä mieltä, ettei ruotsidemokraatit ole PS:n veljespuolue. Ruotsidemokraattien eli SD:n juuret ovat maan väkivaltaisessa äärioikeistolaisessa ja uusnatsistisessa liikkeessä.

Nyt kaikki on toisin. Jussi Halla-ahon johtama perussuomalainen puolue lämmittää jatkuvasti suhteita SD:hen.

– Edellinen johto oli huolissaan siitä, miten tämä vaikuttaisi perussuomalaisten imagoon. He eivät halunneet korostaa niitä kysymyksiä, joihin ruotsidemokraattien ja perussuomalaistenkin suosio pitkälti perustuu, Halla-aho sanoi Ylelle heinäkuun Suomi-areenassa.

”Ne kysymykset” kiinnittyvät sanaan maahanmuutto. Se oli Ruotsin valtiopäivävaalien ykkösteema, ja se nousee myös kevään eduskuntavaaleissa vahvaksi teemaksi. Tähtäimessä ovat myös eurovaalit, joihin maahanmuuttovastaiset PS ja SD lähtevät yhteistyössä Tanskan kansanpuolueen kanssa. Pohjolan populistit yrittävät yhdessä saada europarlamentin ECR-ryhmään mahdollisimman suuren ryhmän kansallismielisiä meppejä.

Perussuomalaisissa ei silti puhuta vielä SD:stä veljes- tai sisarpuolueena. Termi on ”kaveripuolue”, kertoo perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra IS:lle.

Onko hajurakoa siis vielä? Purran mielestä eroja linjauksissa on, ja ne selittyvät osittain ruotsidemokraattien erilaisella asemalla poliittisessa järjestelmässä.

– Puoluetta pyritään pitämään edelleen siellä verhon toisella puolella. Toisaalta ruotsidemokraattien pitää esiintyä ehkä enemmän kompromissihalukkaana juuri sen takia, että sillä olisi mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan, Purra sanoo.

Perussuomalaisten ei tarvitse Purran mukaan kumarrella mihinkään suuntaan.

– Meilläkin useimmat puolueet sanovat, etteivät ne tee perussuomalaisten kanssa ainakaan hallitusyhteistyötä. Me emme toistaiseksi usko koko asiaan, eli näemme sen lähinnä puolueiden vaalipropagandana. Seuraavan hallituksen muodostuminen, mistä puolueista se tuleekin, on täysin epäselvää, kuten gallupeista nähdään.

Eduskuntavaaleja varten perussuomalaiset terävöittää linjaansa soinilaisen kauden periaateohjelmasta. Uusia linjauksia esiteltiin puoluehallituksen kokouksessa syyskuun alussa Lahdessa.

Mitä yhteistä siis perussuomalaisilla ja ruotsidemokraateilla on?

Maahanmuutto: Rajat lähes kiinni

SD Ruotsidemokraatit lopettaisi kokonaan turvapaikkojen myöntämisen edellyttäen, että Ruotsin lähialueet pysyvät vakaina. Myös kiintiöpakolaisten vastaanottaminen pitäisi lopettaa. SD ei vastusta työperäistä maahanmuuttoa, kunhan työnantajat pitävät etusijalla henkilöstön palkkaamisen Ruotsin työmarkkinoilta eivätkä kierrä ulkomaisen työvoiman avulla Ruotsissa voimassa olevia työehtoja.

PS Perussuomalaisten linja on samanlainen: Humanitaarinen maahanmuutto pitäisi lopettaa eikä kiintiöpakolaisia YK:n leireiltä pitäisi ottaa vastaan. Työperäiseltä maahanmuutolta ei suljeta ovia kokonaan, mutta ulkomaisen työvoiman saatavuusharkintaa olisi tiukennettava. Puolue ei halua ”halpatyömarkkinoita” eikä ”halpatyöntekijöiden” tuomista Suomeen.

Turvallisuuspolitiikka: Kansallisella linjalla

SD Puolue ei ota suoraan kantaa Ruotsin Nato-jäsenyyteen vaaliohjelmassa. Sen sijaan SD kannattaa puolustusliiton solmimista Suomen kanssa ja puolustusmenojen kohottamista vähintään 2,5 prosenttiin bkt:sta kymmenen vuoden kuluessa. SD vastustaa Euroopan unionin militarisointia.

PS Perussuomalaisten Nato-kanta on edellisten vaalien kaltainen eikä siihen ole tulossa muutoksia: Natoon liittyminen ei saa PS:ltä virallista tukea, vaikka puolueessa onkin näkyvää Nato-kannatusta. PS uskoo omaan vahvaan kansalliseen puolustukseen.

Eurooppa-politiikka: Ei eurolle

SD Haluaa järjestää uuden kansanäänestyksen Ruotsin EU-jäsenyydestä ja varmistaa pysyvästi, ettei Ruotsi liity euroalueeseen eikä Euroopan pankkiunioniin. Vaihtoehtona EU:lle puolue haluaisi kehittää Euroopan maiden keskinäistä yhteistyötä.

PS Perussuomalaisten mielestä Suomen olisi valmistauduttava keskustelemaan EU:sta eroamisesta, mutta ei nyt, vaan pitkällä aikavälillä. Suomi ei saa antautua osaksi Saksan ja Ranskan ajamaa liittovaltiota. Euroon puolue suhtautuu hyvin kriittisesti: PS:n mielestä Suomella on oltava suunnitelma euroalueesta eroamiseksi.

Elinkeinot ja verotus: Yrityksille tukea

SD Puolue ilmoittaa, ettei se aja työmarkkinoilla ”klassista vasemmistolaista eikä klassista oikeistolaista” politiikkaa. SD haluaisi parantaa pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja helpottaa yritysten perustamista muun muassa starttirahojen sekä alennettujen sairausvakuutus- ja työnantajamaksujen avulla. SD myös alentaisi palkkatulojen verotusta.

PS Perussuomalaiset on samoilla linjoilla: puolue ajaa keskituloisten verotuksen keventämistä ja leikkauksia asumisen, energian ja autoilun verotukseen. Puolue tukee yrittäjyyttä mutta ei kannata hallituksen esitystä pienyritysten henkilöstön irtisanomissuojan heikentämisestä.

Lue lisää: Mitä Ruotsissa nyt tapahtuu? Professorilla tyly näkemys ”voittajista”: ”Ottivat turpaansa oikein kunnolla”

Lue lisää: Kommentti: Ruotsidemokraatit saavat taas pakoilla vastuuta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?