Politiikka

Kommentti: Turvapaikanhakijat päätyivät vaaliaseeksi – motiiveja ei tilastoista löydy

Julkaistu:

Pääministerin keskustelunavauksesta huolimatta turvapaikanhakijoiden motiiveja ei tilastoista löydy, kirjoittaa datajournalisti Lauri Nuoska.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) käynnisti rajun sanasodan viikonloppuna sanomalla että enemmistö vuosina 2015–2016 Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista saapui Eurooppaan taloudellisista syistä.

 

Vaaliaseeksi maahanmuuttoteemat tuntuvat kelpaavan hyvin

Maalaisjärjellä ajatellen on selvää, ettei tilastojen perusteella voi ottaa kantaa siihen, mitkä syyt turvapaikanhakijoita ovat Eurooppaan tai Suomeen tuoneet. Mutta tilastoihin Sipilä kuitenkin vetosi. Hän tarkensi lausuntoaan maanantaina ja perusteli lausuntoaan sillä, ettei suurin osa vuonna 2015 ja kriisin aikana saapuneista täyttänyt turvapaikan saamisen kriteereitä Suomessa. Väite toki sinällään pitää numeroiden valossa vähintään Suomen osalta paikkansa.


Sipilä viittasi blogitekstissään Maahanmuuttoviraston vuosien 2015–17 tilastoihin. Niiden mukaan turvapaikkapäätöksiä tehtiin 45 089 kappaletta, joista todellakin vain 13 403 oli myönteisiä. Eli alle 30 prosenttia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että loput olisivat Suomessa saaneet kielteisen päätöksen. Kielteisiä päätöksiä annettiin samassa ajassa nimittäin 19 500 kappaletta, eli noin 43 prosenttia hakemuksista. Loppu, noin 27 prosenttia hakemuksista raukesi tai niitä ei käsitelty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä ei myöskään tarkoita sitä, että tilanne olisi sama koko Euroopassa. Sipilän mukaan Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista noin 44 prosenttia sai myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Tätä lukua ei ole ihan helppo tarkistaa, koska Sipilä ei kerro, mihin tilasto pohjautuu. Lisäksi asiaa sotkevat erilaiset aikajaksot. Ensin Sipilä puhui vuosista 2015–16, sitten kirjoitti vuosista 2015–17. Joka tapauksessa Eurostatin tilastojen mukaan Euroopassa on tehty huomattavasti Suomea enemmän myönteisiä turvapaikkapäätöksiä. Laskentatavasta riippumatta päätöksiä on tehty noin 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin Suomessa. Eli noin puolet hakemuksista. Suomen tiukempaa linjaa saattaa selittää se, että Suomeen on tullut paljon turvapaikanhakijoita Irakista, kun muualle Eurooppaan on saattanut virrata enemmän syyrialaisia.


Vaikkei kaikkien turvapaikanhakijoiden motiiveja varmasti pystytäkään selvittämään, vaaliaseena maahanmuuttoteemat tuntuvat alkaneen keskustelun perusteella kelpaavan hyvin ainakin vihreille ja vasemmistoliittolaisille.

Lue lisää: Kommentti: Eduskunta aloitti jo valmiiksi vaalikiimaisena

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt