Politiikka

Eduskunnan jättävä Tölli selittää päätöstään: ”Yksi asia olla eri mieltä, mutta eri asia on se, millä tavalla keskustellaan”

Julkaistu: , Päivitetty:

Konkarikansanedustaja Tapani Töllin (kesk) mukaan edustajien tulisi kyetä kunnioittamaan toistensa mielipiteitä näkemyseroista huolimatta.
– En halua syyllistää ketään, mutta kyllä keskustelu, sekä julkinen keskustelu politiikasta on pinnallistunut, totesi keskustalainen konkarikansanedustaja Tapani Tölli (kesk) tänään IS:n suorassa lähetyksessä eduskunnasta.

Eduskunta kokoontuu tänään tiistaina syksyn ensimmäiseen täysistuntoonsa pitkän kesätaukonsa jälkeen.

Politiikan ja eduskunnan ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen jättävä Tölli on perustellut vaaleista jättäytymistään paitsi iällään, myös eduskunnan keskustelukulttuurin muutoksella.

– Tämä ei ole se varsinainen syy, minulle on ollut selvää jo pitkän aikaa, että tässä vaiheessa on aika vetäytyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun on 67-vuotias ja vaalivuonna täyttää 68, niin minun mielestäni se on sopivat vaihe jäädä eläkkeelle.

– Mutta keskusteluilmapiiri on kyllä helpottanut ratkaisua, Tölli totesi IS:lle.

Hänen mukaansa erilaiset mielipiteet kuuluvat parlamentarismiin. Kansanedustajien tulisi hänen mukaansa kuitenkin kyetä näiden erimielisten näkemysten yhteensovittamiseen ja toisten mielipiteiden kunnioittamiseen.

– On yksi asia olla eri mieltä, mutta eri asia on se, millä tavalla keskustellaan, Tölli pohti.

Töllin lisäksi eduskunnan aikovat konkariedustajista jättää myös ainakin Pertti Salolainen (kok) ja Seppo Kääriäinen (kesk).

Tölli kommentoi IS:lle myös syksyisen eduskunnan kuuminta ja puhuttavinta aihetta, hallituksen sote- ja maakuntauudistusta, jonka käsittely syksyn osalta alkoi jo eilen maanantaina sote-valiokunnan kokouksella.

Tölli istuu eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka on pitkälti ratkaisevassa asemassa siinä, miten uudistuksen lopulta käy.

– Aikataulu on erittäin haasteellinen, särkymävaraa siinä ei paljon ole. Toivon, että sote-valiokunta pystyy työskentelemään riittävän nopeasti.

Kaikkiaan Töllin mukaan on ”hyvin mahdollista ja realistista”, että uudistus kuitenkin saadaan valmiiksi ja läpi eduskunnasta vielä tämän vuoden puolella.

Keskustalle erityisen tärkeä osa uudistusta ovat olleet uudet maakunnat uusine tehtävineen.

Keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Venhviläinen on kuitenkin todennut, ettei nyt esitetty 18 maakunnan malli ole kiveen hakattu ratkaisu.

Maakuntien lukumäärän muuttuminen ei Töllin mukaan kuitenkaan tarkoita keskustan tavoitteiden kaatumista tai sitä, että se olisi luovuttamassa uudistuksen suhteen.

Hänen mukaansa itse maakuntien lukumäärästä keskustelu ei ole olennaista.

– Ainahan täytyy varautua kaikkeen, mutta kyllä sitä määrätietoisesti viedään eteenpäin.