Politiikka

Katainen vaatii Suomen hallitusta kovistelemaan EU-maita, jotka eivät noudata unionin perusarvoja – ”Ajatellaan, että pitää olla diplomaattisempi – Ei pidä!”

Julkaistu:

Jyrki Kataisen mukaan Puolan hallituksen on nyt helppo syyttää vain ”Brysselin kasvottomia byrokraatteja” maan ahdistelusta.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vaati tänään lauantaina Turussa Suomen hallitukselta selkeämpää viestiä niiden EU-maiden suuntaan, jotka kieltäytyvät noudattamasta EU:n keskeisiin arvoihin kuuluvia demokratia- ja oikeusvaltioperiaatteita.

Etenkin Puola on joutunut viime vuosina toistuvasti törmäyskurssille EU:n kanssa unionin perusoikeuksiin liittyen.

– Minä toivon, että Suomen hallitus ja kaikki muutkin hallitukset sanovat ääneen, julkisesti myös kasvotusten niille poliittisille johtajille Euroopassa, jotka eivät noudata perusoikeuksia tai oikeusvaltioperiaatteita Euroopassa, että te teette väärin.

– Meillä on edelleenkin hyvin suurta varovaisuutta kovistella jäsenmaiden kesken toista jäsenmaata perusoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Ajatellaan, että pitää olla vähän diplomaattisempi kun ongelmat tapahtuvat lähellä. Ei pidä, Katainen linjasi tänään lauantaina Turussa järjestetyssä Eurooppa-foorumissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Brysselin kasvottomat ahdistelijat”

Kataisen mukaan tarvitaankin yhteinen ”eurooppalainen ääni”, joka sanoo mikä on oikein ja mikä väärin. Nyt esimerkiksi Puolan kritiikki kohdistuukin hänen mukaansa vain EU-komissioon.

– Tällä hetkellä Puolan hallitus syyttää komissiota siitä, että Brysselin kasvottomat, valitsemattomat byrokraatit ahdistelevat puolalaisia.

Puolan hallitusta johtava euroskeptinen ja maahanmuuttovastainen Laki ja oikeus -puolue on muun muassa vienyt läpi useita oikeuslaitoksen uudistuksia, jotka rapauttavat EU:n mukaan keskeisiä oikeusvaltioperiaatteita.

EU-komissio käynnistikin heinäkuussa uuden rikkomusmenettelyn Puolaa kohtaan, minkä seurauksena Puola voi jopa menettää äänioikeutensa.

Tämän lisäksi hallitus on ajanut maan lehdistöä yhä ahtaammalle. Puolan sijoitus sananvapautta mittaavilla listoilla romahti vuoden 2015 parlamenttivaalien jälkeen Laki ja oikeus - puolueen noustua valtaan.

EU:n toimintamahdollisuudet rajalliset

Euroopan parlamentissa ja välillä myös jäsenmaiden kesken päädytään Kataisen mukaan usein siihen, että kommunismin vuosikymmenet ovat tuhonneet perusarvojen ymmärtämistä siinä määrin, että kaikilta jäsenmailta ei voida odottaa yhtä syvään juurtunutta perusarvojen kunnioitusta.

Kataisen mukaan tämä on kestämätön tapa ajatella.

– Ei, ei voi ajatella näin. Vaikka siellä on kymmenien vuosien gäppi demokratiassa, niin jokainen jäsenmaa on liittynyt unioniin tunnustamalla perusarvot ja perusoikeudet, eikä niitä voi lähteä väheksymään. Tässä instituutioiden pitää olla hyvin selvärajainen, hyvin suoranuottinen ja sanoa, mikä on oikein ja mikä on väärin.

Kataisen mukaan EU tahtoisikin tehdä Puolan kaltaisten maiden demokratiakehityksen suhteen enemmän, mutta sen toiminnalle on olemassa tietyt rajat.

Hän kuitenkin muistutti, että myös tulevaan EU-komission budjettiesitykseen on nyt leivottu sisään mahdollisuus jäädyttää tai leikata EU-varojen suuntaaminen jäsenvaltioille, jotka eivät kunnioita EU:n keskeisiin arvoihin kuuluvia demokratia- ja oikeusvaltioperiaatteita.