Luottamuksellinen virkamiesmuistio paljastaa: Sdp:n sote-vaihtoehdot perustuslain vastaisia

Sdp:n esittämät soten ja maakuntahallinnon vaihtoehdot ovat perustuslain vastaisia ja mahdottomia toteuttaa, todetaan Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa luottamuksellisessa virkamiesmuistiossa.

Sdp:n hampaissa on ollut erityisesti soten valinnanvapaus, mutta hallituksen esittämälle 18 maakunnan mallille Sdp ja puheenjohtaja Antti Rinne ovat esittäneet myös omaa aluekuntamalli- tai sote-kunta-vaihtoehtoaan.

17.8.2018 6:10

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa kiistellyn sote-uudistuksen käsittelyä jälleen ensi maanantaina, valmiiksi erittäin riitaisissa tunnelmissa.

Keskusta on syyttänyt valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sdp) sote-käsittelyn tietoisesta viivyttelystä ja kannellut asiasta eduskunnan puhemiesneuvostolle.

Soten nykyvaiheita käsiteltiin torstaina hallituksen reformiryhmässä, joka sai eteensä virkamiesvalmistelussa tehdyn muistion Sdp:n sotelle esittämistä vaihtoehdoista eli ns. alue- tai sote-kuntamallista.

Sdp on sanonut, että jos se on seuraavassa hallituksessa, se pysäyttää nykyisen sote-uudistuksen. Sdp:n hampaissa on ollut erityisesti soten valinnanvapaus, mutta hallituksen esittämälle 18 maakunnan mallille Sdp ja puheenjohtaja Antti Rinne ovat esittäneet myös omaa aluekuntamalli- tai sote-kunta-vaihtoehtoaan.

IS:n haltuunsa saama virkamiesarvio on tyly: Sdp:n esittämä malli on perustuslain vastainen ja mahdoton toteuttaa. Virkamiesarvio perustuu Sdp:n ja puheenjohtaja Antti Rinteen julkisuudessa esittämiin näkemyksiin puolueen vaihtoehdoista hallituksen esittämälle maakuntamallille.

”Lisäkuvausten jälkeen Sdp:n malli on vielä toistaiseksi aika tavalla selkiintymätön ja linjaukset ovat osittain ristiriitaisia. Varsinkin rahoituksen osalta (Rinteen) haastattelut antavat epämääräisen kuvan mallista. Lisäksi Rinne on mm. Karjalaisen haastattelussa viitannut, että henkilöstön ja omaisuuden siirtoon sekä valtionosuuksiin liittyvät periaatteet olisivat sote-kuntamallissa ’selkeät ja koetellut’ täsmentämättä mitä tällä tarkoitetaan. Mallia koskevat linjaukset sisältävät kuitenkin jo nyt seikkoja, joiden perustuslainmukaisuus voidaan kyseenalaistaa”, virkamiesmuistiossa todetaan.

Muistio on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä. Hallituksen reformiryhmään, jolle muistio jaettiin, kuuluvat peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk), oikeusministeri Antti Häkkänen (kok), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).

Lisäksi ministeriryhmässä ovat valtiosihteerit Jari Partanen (kesk), Anna-Kaisa Ikonen (kok) ja Samuli Virtanen (sin).

Muistiossa todetaan, ettei perustuslaki tunnista Sdp:n kaavailemia ”sote-kuntia”, jotka toimisivat nykyisten kuntien rinnalla.

”Jos kuitenkin halutaan pitää kiinni siitä, että sote-kunnat eivät ole PL 121.4 pykälässä tarkoitettuja itsehallintoalueita, on esitys ristiriidassa perustuslain kanssa”, muistiossa tarkennetaan.

Myös sote-kuntien verotusoikeutta pidetään ristiriitaisena:

”Jos sote-kunnalla olisi itsenäinen verotusoikeus, tämä tarkoittaisi myös, että Suomessa olisi kolme erillistä verotuksen tasoa, valtio, sote-kunta ja kunta. Jos taas sote-kunta saisi tulonsa osana kunnallisveroa, niin siinä tapauksessa malliin liittyy ongelmia perustuslaissa suojatun kunnallisen itsehallinnon näkökulmasta (verotusoikeus, taloudellinen itsehallinto).”

Muistio varoittaa, että Sdp:n malli johtaisi myös kokonaisveroasteen nousuun ja verotuksen yhdenvertaisuuden vaarantumiseen eri alueilla.

”Kun huomioidaan huolelliselle valmistelulle tarvittava aika, laaja lausuntokierros, eduskuntakäsittelyyn vaadittava aika sekä toimeenpanon sujuvuus, ei verotusoikeutta koskevia säännöksiä olisi käytännössä mahdollista valmistella vaalien jälkeen siten, että ne olisivat voimassa 2021 alusta. Täten SDP:n esittämä lainsäädäntöaikataulu ja uudistuksen toteutus 2021 alusta lukien olisi käytännössä mahdotonta”, muistio tiivistää lopussa synkästi.

Sote-uudistuksen eteneminen on nyt kiinni eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikataulusta. Lakiesitykset käyvät sen jälkeen vielä eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee asiasta lopullisen mietinnön.

Hallitus toivoo, että eduskunta voisi äänestää sotesta vielä syksyllä, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää vielä toukokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?