Kommentti: Niinistö ei ole uusi Kekkonen

Julkaistu:

Presidentti Niinistöltä kesti kaksi päivää kirjaväitteiden oikaisemiseen, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näytä haluavan olla millään lailla uusi Kekkonen.

Presidentti Niinistö on tunnetusti tarkka maineestaan.

Urho Kekkonen oli presidenttinä yksinvaltias liki rajoittamattomilla valtaoikeuksilla, joka jyrähteli muille ja laittoi maan asioita kuntoon.

Niinistö on sisäpoliittisesta vallasta käytännössä kokonaan riisuttu presidentti. Niinistöllä ei ole mitään valtaa antaa omia mahtikäskyjään hallitukselle, työmarkkinajärjestöille tai yrityksille. Kuka ministeri, toimitusjohtaja tai työmarkkinapamppu antaisi määräysvallan presidentille?

Kekkonen kirjoitti tulikivenkatkuisia myllykirjeitään.

Vaikka herkkähipiäisen Niinistön verenpaine on saattanut nousta, presidentti ei sapekkaita tekstejä ole rustaillut.

Niinistöltä kului kaksi päivää siihen, että hän kommentoi maanantaina ilmestynyttä Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjaa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra. Ehkä Mäntyniemessä päästeltiin ensin turhat höyryt pois ja kirjoitettiin vastine, kun tunteet olivat jo laantuneet.

Niinistö ei jyrähtänyt kirjan tekijöille.

Niinistö oikaisee salolaisen, närkästyneen, juristin tapaan kaksi häntä koskevaa rajuakin julkisuudessa esiintynyttä väitettä.

Kirjan ilmestyttyä julkisuudessa on keskusteltu siihen ylittikö Niinistö omat toimivaltuutensa, kun hän olisi painostanut valtion energiayhtiö Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö oikoi kirjoituksessaan Fortum-keskustelua.

Kirjan Fortum-kertomus perustuu nimettömiin lähteisiin.

Kirjassa ei suoraan väitetä, että Niinistö olisi painostanut Fortumia. Niinistön väitetty painostus on syntynyt keskustelussa ”kohukirjasta”.

Lue lisää: Presidentti Niinistö kiistää painostaneensa Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen: ”Väite on käsittämätön”

Samoin julkisessa keskustelussa on syntynyt käsitys siitä, että Niinistö olisi patistanut kiky-sopimuksen osapuolia. Niinistö oli kutsunut osapuolet Mäntyniemen tapaamiseen joulukuussa 2015.

Niinistö kiisti myös kiky-patistelut ja kertoi osapuolten toivoneen tapaamista.

– Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus, Niinistö kertoi kirjaa koskevassa kirjoituksessaan tasavallan presidentin kanslian sivuilla.

Jos kirjan olisi lukenut, kiky-sopimuksen osapuolet eivät ainakaan painostuksesta puhuneet.

– Maan korkeimmalta johtajalta tuli siis vetoomus. Koin sen aika kannustavana, SAK:n silloinen puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo kirjassa.

– Presidentti kutsui keskustelemaan, missä mennään. Siinä kaikki. Varmaan kukaan ei kokenut – oletan näin – patistamista tai painostamista, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa kirjassa.

Mäntyniemen herra -kirjan tekijät maalaavat kyllä mielikuvaa itsepäisestä ja voimakastahtoisesta Niinistöstä, mikä tarjoaa sopivasti polttoainetta keskusteluun uuden ajan semikekkosesta.

Keskusteluilla on someaikana tapana lähteä lapasesta.

On helppo vahvistaa mielikuvaa taustalla häärivästä presidentti Niinistöstä, joka ojentaa saatanan tunareita ja hoitaa vaikeat hommat.

Lue lisää: Juha Sipilä tyrmää uutuuskirjan väitteen: Niinistö ei komentanut Fortumia pelastamaan Fennovoimaa

Julkisuudessa on ollut mittava määrä asiantuntijoita epäilemässä tai pohtimassa, onko presidentti Niinistö rikkonut perustuslakia ja ylittänyt valtaoikeuksiaan, kun hänen on kerrottu tehneen tiettäväksi oma mielipiteensä Fortumin osallistumisesta Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen tai patistelleen riitaisia osapuolia solmimaan kiky-sopimuksen.

Missään ei ole vain esitetty faktaa tai pitäviä todisteita, että presidentti Niinistö olisi liikkunut harmaalla alueella. Kaikki osalliset – niin Fortumissa, maan hallituksessa kuin työmarkkinajärjestöissä – ovat kiistäneet väitteet Niinistön vaikuttamisesta Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen omistusjärjestelyihin tai kiky-sopimuksen synnyttämiseen.

Moni hyvä tarina vesittyy, jos sitä lähtee selvittämään.

Lue lisää: Niinistön vallankäyttö Fortumissa kummastuttaa asiantuntijoita – ”Kekkosen aikaan normaali käytäntö”

Ehkä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo (ps) oli edellä aikaansa elokuussa 2015 Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan, Slunga-Poutsalo sanoi kolme vuotta sitten.

Ei ihme, jos Mäntyniemessä on seurattu keskustelua kohukirjasta hämmästyneenä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt