Kommentti: Unohtaako kokoomus perinteiset porvarit?

Kokoomus on jättämässä oikean laitansa liki heitteille, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

14.8.2018 19:09

Kokoomus yrittää voittaa vaalit keskeltä, ja samalla kokoomus ottaa ison riskin kamppailussa ykköspaikasta Sdp:n kanssa.

Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) valotti kokoomuksen tulevia eduskuntavaaliteemoja ministeriryhmänsä kesäkokouksessa Joensuussa.

Kokoomus on unohtamassa oikean laitansa, markkinahenkiset patamustat porvarit lähes tyystin.

Puoluekartalla kokoomuksen oikealla puolella ei ole ketään, eikä oikean laidan kokoomusäänestäjä tunnu Orpon kokoomusta juuri kiinnostavan.

Kokoomus näyttää Elina Lepomäki -henkisille markkinaliberaaleille liki vasemmistopuolueelta.

Vai mitä sanotte kokoomuksen ensi vaalikauden hankkeista?

Ykkösasiaksi Orpo ja kokoomus nostivat lapsiperheet.

Lapsiperheille kokoomuksella on kuusikohtainen ohjelma, joka sisältää muun muassa perhevapaauudistuksen, kaksivuotisen esiopetuksen ja harrastustakuun jokaiselle lapselle.

Eikä muukaan kokoomuksen tulevasta kikkapaketista juuri hurraa-huutoja herätä puolueen oikealla laidalla.

Kokoomus lupaa ensi vaalikaudella huolehtia heikompiosaisista uudistamalla sosiaaliturvan.

Talousuudistuksista kokoomus olisi tekemässä ”työhön ja yrittämiseen kannustavan sinivihreän verouudistuksen” ja ”työelämän uudistamisen tähän päivään”.

Ei kuulosta siltä, että Orpo olisi laittamassa ay-liikettä polvilleen tai köyhiä kyykkyyn.

Orpo ja kokoomus haluavat olla ensi huhtikuussa suuren keskiluokan kavereita.

Vaalit voitetaan keskiluokan äänillä, mutta kokoomuksen oikean laidan unohtaminen voi olla puolueelle kohtalokasta.

Kokoomus ja Antti Rinteen Sdp mitä todennäköisimmin kamppailevat tasaväkisesti suurimman puolueen asemasta ja pääministerin paikasta huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Sdp on tällä hetkellä niskan päällä.

Markkinahenkisiä porvareita on vain muutama prosentti äänestäjäkunnasta, mutta he voivat ratkaista vaalit Sdp:n ja Rinteen eduksi.

Jos kokoomus ei korvaansa loksauta äänestäjäkuntansa oikealle laidalle, kokoomus voi hyvin menettää läjäpäin perinteisiä ääniään.

Kun kokoomus ei juuri millään lailla profiloidu porvaripuolueena, puolueen perinteisestä äänestäjäkunnasta kuuluu varmasti murinaa siitä, että kokoomus on miltei vasemmistopuolue.

Se perinteinen kokoomuksen äänestäjä voi aivan hyvin äänestää vaikka Harry Harkimon uutta liikettä, perussuomalaisia tai jättää äänestämättä.

Kun kisa suurimman puolueen asemasta on äärimmäisen tiukka ja tasainen, onko kokoomuksella varaa jättää oma oikeistonsa kokonaan vaille huomiota?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?