Kommentti: Taskuliinasta erottaa ”Niinistön miehet”

Julkaistu:

Kommentti
Rönsyilevästä, ulospäin rehottavasta taskuliinasta – tai paremminkin sen puuttumisesta erottaa presidentti Sauli Niinistön miehet, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen uutuuskirjassa Sauli Niinistö –Mäntyniemen herra (Into) arvioidaan, ettei Niinistö tullut oikein kunnolla toimeen sen paremmin edellishallituksen pääministerin Alexander Stubbin (kok) kuin ex-puolustusministeri Carl Haglundinkaan (rkp) kanssa.

Pelkkä kaksikon olemus ärsytti Niinistöä, kirjassa todetaan:

– Linnan pihalla presidentti hakeutui yhä useammin SDP:n uuden puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen seuraan. Kerran Niinistö oli kulkenut Rinteen ohi ja koskettanut tämän puvuntakin rintapieltä. "Sinä et käytä sellaista liinaa", Niinistö oli sanonut. "Minäkään en tuollaista laittaisi ikinä", Niinistön kerrotaan sanoneen.


Kirjan havainnot ovat oikeita.

Kokoomuksessa on tiedetty jo pitkään, että taskuliina on merkki siitä, kuka kuuluu Niinistön lähipiiriin ja kuka ei. Taskuliina (tai sen puute) vastaa kokoomuksen sisällä vapaamuurien salaisia merkkejä, heidänhän kerrotaan tuntevan toisensa pelkästään kädenpuristuksen perusteella jopa sodan keskellä.

Vastaavalla tavalla erottuvat myös valtakunnallisen maanpuolustuskurssin käyneet pinsseillään.

Stubb onkin ehdoton taskuliinakuningas – eli ei suosiossa.

Lisäksi Stubbilla on ollut muutenkin kunhan kello näkyy -rehvastelutyyliä, jonka Niinistön kulmakarvojen liikkeitä tulkitsevat kokoomuksen sisäpiirin analyytikot tuntuvat tietävän myös Niinistöä ärsyttäväksi piirteeksi.

Katainen on taskuliinamiehiä…

Stubbin ohella nykyisen EU-komissaarin Jyrki Kataisen (kok) rintapieltä koristaa niin ikään lähes aina värikäs rintaliina. Myös kello näkyy kuvissa usein, mistä piti komissaarikauden alussa huolta erityisesti Kataisen tuolloinen avustaja, komissiossa yhä palveleva, kokoomuksen puoluevaltuuston johtoon valittu Aura Salla.

Huvittavaa sinänsä, että Niinistö ratkaisi Kataisen valinnan kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2004. Niinistö antoi MTV:n uutisille puoluekokousperjantain iltana haastattelun, jossa hän kannatti Kataista kokoomuksen johtoon, ettei paikka olisi mennyt Ilkka Kanervalle (kok).

Kataisen ja Niinistön välit kylmenivät jo hallitusneuvotteluissa 2007, kun Katainen ei päästänyt Niinistöä valtiovarainministeriksi, vaan otti paikan itselleen. Muut salkut eivät Niinistölle kelvanneet, joten hän lähti pahalla päällä puhemieheksi.

Sen jälkeen Kataisen rintaliinat ovat vuosittain vain tuuheutuneet.

Entäs muita?

Orpo ei ole taskuliinamiehiä…

Nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei kanna taskuliinaa. Hän olikin Niinistön suosikki puheenjohtajaksi. Jo edellishallituksessa Niinistö ihmetteli, miksei hänen suosikkinsa sisäministeri Orpo ollut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (utva) jäsen, vaikka pakolaiskriisi oli päällä. Sanomattakin oli selvää, ettei ajatus miellyttänyt Stubbia.

Orpon nykyisellä erityisavustajalla, Niinistön presidenttikampanjoita hoitaneella Mikko Kortelaisella (kok) ei ole koskaan nähty taskuliinaa. Niinistön nykyinen avustaja Juuso Rönnholm ei valtioviisaasti käytä taskuliinaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok) on Niinistön luottomiehiä: ei taskuliinaa!

Taskuliinaa ei ole myöskään Kari Häkämiehellä (kok) tai Heikki A. Ollilalla (kok) – luottomiehiä. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei ole taskuliinamiehiä, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on seurannassa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) sen sijaan on taskuliinamiehiä.

Kokoomuksen ex-politrukeista Milttonin Jussi Kekkonen on taskuliinan kantajia, samoi EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski – niin ikään kokoomuksen ex-politrukkien kärkikaartia – varoi ennen taskuliinoja, mutta nyt sellaisia on nähty. Syyksi epäillään palkkaluokkaa: Tiettävästi hän ansaitsee Veikkauksessa noin 25 000 euroa kuukaudessa.

Kesällä Niinistön avustajan paikalta Nordean johtajaksi siirtyneellä Pete Pokkisella (kok) ei ole nähty koskaan julkisesti taskuliinaa, mutta tulevaisuus on auki, sillä Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Walhroos oli taskuliinamiehiä jo ennen kuin taskuliinamuoti valtasi kykypuolueen.

Omalla tavallaan ympyrä sulkeutuu: Walhroosin vuodentakaisessa pamfletissa Hiljainen vallankumous löytyy sitaatti, joka ehkä parhaiten kuvaa myös Stubbin ja Niinistön suhdetta (s.95):

– Kuten eräs viimeaikaisista pääministereistämme totesi minulle pääministerin virka-asunnon Kesärannan laiturilla: Ainoa neuvo, jonka sain edeltäjältäni, oli käydä lahden tuolla puolen (Mäntyniemessä) aina kun ehdin. TP:llä ei ole riittävästi tekemistä, Wahlroos kirjoittaa.

Taskuliina erottaakin Suomessa politiikan vaikuttajia kuin merenlahti konsanaan.

Korjaus 13.8.2018 klo 17.11: Korjattu Velipekka Nummikosken titteli varatoimitusjohtajaksi. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti varapuheenjohtajasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt