Politiikka

Sipilä kuittasi Soinin aborttipuheet ”henkilökohtaisiksi” – professori: Sipilän kanta on eilisen muotia

Julkaistu:

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastainen kannanotto on selkeästi vastoin Suomen ihmisoikeuspoliittista linjaa, sanoo oikeustieteen professori Pauli Rautiainen.
Itä-Suomen yliopiston professorin Pauli Rautiaisen mukaan Soinin kannanotosta ei oikeudellisesti seuraa mitään, koska siinä ei ollut kyse päätöksenteosta tai muutoin ministerin oikeudelliseen vastuuseen liittyvästä.

Soini iloitsi torstaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin.

Lue lisää: Ulkoministeri Soini puolusti taas abortin kieltämistä – ”Hieno maa Argentiina”

Perustuslain näkökulmasta tällaisen kannanoton mahdolliset seuraamukset ovat siis poliittisia, Rautiainen toteaa.

– Ministerin ulkopoliittisen linjan pitää olla sellaista, että se nauttii eduskunnan luottamusta, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkoministeriö on päällikköministeriö, jonka linjasta vastaa päällikkö eli ulkoministeri Soini itse, Rautiainen muistuttaa.

– Kansanedustajat voivat mittauttaa ministerin tai hallituksen luottamuksen eduskunnassa välikysymyksellä, ja jos ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, on tälle myönnettävä ero.

Luottamusta näyttää löytyvän

Eron myöntäminen ministerille voi käynnistyä myös pääministerin aloitteesta. Mutta se tuskin tapahtuu.

– Nähdäkseni tässä asetelmassa ei ole esillä, että ulkoministeri Soini olisi menettänyt pääministerin luottamuksen, päinvastoin, Rautiainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi sunnuntaina Soinin blogissaan tekemää abortinvastaista kannanottoa sanomalla, että jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä.

Lue lisää: Sipilä kommentoi Soinin aborttikirjoittelua – jätti vastaamatta yhteen kysymykseen: ”Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä”

Sipilän mukaan asiasta on keskusteltu jo touko-kesäkuun vaihteessa. Tuolloin Soini kohautti osallistumalla virkamatkallaan Kanadassa abortinvastaiseen mielenilmaukseen. Sipilä sanoo, että hallituksen linja on selvä ja se on kaikille selvä.

– Jokaisella meillä on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiimme, mutta on aina tärkeää, että Suomen kanta on yhdessä sovittu kanta, Sipilä sanoo.

Sipilä kommentoi tapausta tänään tiedotusvälineille Helsingissä Viron juhlavuoteen liittyvässä pyöräilytapahtumassa.

Esimerkkejä lähinnä historiassa

Rautiaisen mukaan Sipilän sunnuntainen kommentti Soinin kannanotosta kertoo ensisijaisesti pääministerin tarpeesta hahmottaa asiaa itse itselleen.

– Jos hän katsoo, että tietyt asiat sijoittuvat yksityisen alueelle ja sillä alueella ministerit saavat tehdä ihan mitä tahansa ilman, että he menettävät hänen luottamustaan, niin voihan hän asian näin jäsentää, Rautiainen sanoo.

– Tämän tyyppinen ajattelu ei kuitenkaan ole meidän poliittisessa kulttuurissamme viime aikoina ollut enää laajassa suosiossa, vaikka esimerkkejä asioiden selittämisestä yksityisen piiriin kuulumisella toki historiasta löytyy, Rautiainen muotoili.

Lue lisää: Ulla Appelsinin kommentti: Elokuva, joka Timo Soinin pitäisi katsoa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt