Politiikka

Ulkoministeri Soini puolusti taas abortin kieltämistä – ”Hieno maa Argentiina”

Julkaistu: , Päivitetty:

Argentiina jätti laillistamatta abortin, Soini kirjoitti blogin ja nostatti someäläkän. Ministerikollega: Ei hallituksen kanta.
Keväällä virkamatkalla Kanadassa abortinvastaisessa tilaisuudessa, nyt blogikirjoituksessa riemua Argentiinan aborttiäänestyksestä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) on taas ilmaissut tukeaan abortinvastustajille.

Soini on kirjoittanut blogiinsa Argentiinasta.

– Hieno maa Argentiina, Soini on otsikoinut bloginsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Argentiinan parlamentti oli jo hyväksynyt esityksen, jolla olisi lievennetty maan tiukkaa aborttilakia ja muun muassa sallittu abortit 14:nnelle raskausviikolle asti.

Tällä viikolla Argentiinan senaatti kuitenkin hylkäsi parlamentin esityksen äänin 38-31.

Soini kirjoittaa, kuinka hän on ollut maaliskuussa Argentiinassa ja saanut lämpimän vastaanoton, ja kuinka hieno maa Argentiina on – paavi on argentiinalainen ja maassa on jalkapalloa ja tangoa.

– Että mistäkö se tänään tuli mieleen? Katselin valokuvia maaliskuulta. Niistä huokui elämä. Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mitäkö olen mieltä sikäläisen senaatin viimeöisestä päätöksestä, Soini päättää bloginsa.

Blogin lopuksi Soini on laittanut vielä pusuhymiön.

Ulkoministeri Soinin aborttikommentit nostattivat heti somemyrskyn Twitterissä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) totesi Twitterissä, ettei kokoomus iloitse takaiskuista naisten aseman parantamisessa. Virolaisen mukaan Soinin aborttikanta ei ole hallituksen kanta.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmaisi olevansa Soinin kirjoituksesta harmissaan. Hän peräänkuulutti johdonmukaisuutta lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämisessä.

Etenkin vihreät kansanedustajat ovat vaatineet, että hallituskumppaneiden, pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja Petteri Orpon (kok), olisi puututtava ulkoministerin aborttikommentteihin. Suomen virallinen linja ei ole vastustaa abortteja.

Puheenjohtaja Touko Aalto (vihr) hämmästeli Twitterissä, miksi hallitus on hiljaa ulkoministeri Soinin tuesta Argentiinan abortinvastustajien voitolle.
Kansanedustaja Emma Kari (vihr) vaati Twitterissä hallitusta irtisanoutumaan Soinin aborttikommenteista ja piti ulkoministerin aborttinäkemyksiä naisten oikeuksien vastaisena.
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) piti häpeällisenä, että Soini jatkaa tehtävässään ja muu hallitus katsoo ulkoministerin kommentteja sivusta.
Ulkoministeri Soinin aborttikannanotot nostattivat myrskyn toukokuussa, kun Soini oli virkamatkallaan Kanadassa osallistunut abortinvastaiseen iltahartauteen ja puolustanut abortinvastustajia.

Oppositio ryöpytti ulkoministeriä, joka omalla toiminnallaan ja puheillaan poikkeaa Suomen virallisesta linjasta.

Pääministeri Sipilä sanoi toukokuussa eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus kävi kohun takia keskustelun ja edellyttää ministereiltään virkamatkoilla tarkkaa rajanvetoa yksityishenkilönä ja ministerinä esiintymisessä.

Katolinen Soini näki asian lähinnä mielipiteen ja uskonnonvapautena.

– Työmatkalla, kun valtioneuvoston jäsen on matkalla, niin hänellä on useita vapaailtoja, hän voi käydä vaikka jalkapallomatsissa, Guggenheimissa tai Pride-kulkueessa, Soini vastasi toukokuun viimeisellä kyselytunnilla saamaansa kritiikkiin.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi kesäkuun alussa ulkoministeri Soinia Talouselämän haastattelussa.

Niinistö ei pitänyt hyvänä ulkoministerin sooloilua aborttiasiassa.

– Ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö sano1 Talouselämän haastattelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt