Touko Aalto Twitterissa: Palautukset Afganistaniin tulee keskeyttää – ”Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Touko Aalto Twitterissa: Palautukset Afganistaniin tulee keskeyttää – ”Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan”

Aalto kehui Pennasen tekoa rohkeaksi.

1.8.2018 11:18

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto haluaa keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin. Aalto kommentoi asiaa Twitterissä.

Hänen mukaansa Suomen palautuspolitiikka on kestämättömällä pohjalla.

– Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan, Aalto twiittaa.

Maastapoistot nousivat eilen taas keskusteluun, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin lennolta.

Lue lisää: Vihreiden Aino Pennanen oli lähdössä lomalle, kun huomasi vaikertavan miehen – idea protestista syntyi hetkessä

Pennanen kertoi STT:lle yrittäneensä estää toisen lennolla olleen henkilön poistamisen maasta ja kieltäytyi siksi istumasta lennolla.

Aalto kehui Pennasen tekoa rohkeaksi.

Aalto myönsi Ilta-Sanomille aiemmin, ettei tiedä poliisin vartioinnissa olleen ja maasta poistetun miehen taustoista mitään.

– On mahdollista, että kyseessä oli oikea rikollinen.

Aalto kuitenkin korosti haastattelussa, että kyseessä saattoi olla myös henkilö, jonka kohdalla maahanmuuttovirasto oli tehnyt virheen.

–  Oikeusjärjestelmämme ei ole oikeusvarma, ja turvapaikkaprosessia on heikennetty. Sen seurauksena järjestelmästä menee läpi virheitä. Ei voi ottaa riskiä, että täysin turvapaikkaan oikeutettu henkilö joutuu palautuksen myötä kotimaassaan hengenvaaraan.

Aalto myöntää, että ”teko oli toki hyväksyttävän rajamailla”. Hän vetoaa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheininiin.

– Hänen mukaansa on melkein kansalaisvelvollisuus puuttua asiaan, jos epäilee, että ihmisoikeuksia rikotaan. Jos omilla kasvoillaan nousee rauhanomaisesti seisomaan ja kärsii annetut sanktiot, kyse on hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta.

– Tärkeää on, että aihe saadaan näin keskusteluun. Suuri enemmistö on hiljaa, mutta tilanne muuttuu, kun muutama ihminen nousee vastaan. Asioilla ei ole suoraa yhteyttä, mutta natsi-Saksassakin kaikki toimet olivat laillisia, Aalto muistutti haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?