Touko Aalto myöntää, ettei tunne lentokonekohun taustaa – ”On mahdollista, että kyseessä oli oikea rikollinen”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto puolustaa puolueensa työntekijää, lainsäädäntösihteeri Aino Pennasta.

Touko Aalto (vas.) ja Aino Pennanen.

31.7.2018 20:13 | Päivitetty 1.8.2018 9:08

Aallon mukaan Pennasella oli oikeus ilmaista mieltään ja yrittää estää tilanne, joka Pennasen mukaan oli pakkopalautus.

– Hän joutui tekemään valinnan: istuuko paikallaan ja hyväksyy, että taas on mennyt virhe läpi, vai nouseeko ylös, Tukholmasta tavoitettu Aalto linjaa.

Poliisi ei ole vahvistanut, oliko kyseessä pakkopalautus.

Aalto myöntää, ettei tiedä poliisin vartioinnissa olleen miehen taustoista mitään.

– On mahdollista, että kyseessä oli oikea rikollinen.

Aalto kuitenkin korostaa, että kyseessä saattoi olla myös henkilö, jonka kohdalla maahanmuuttovirasto oli tehnyt virheen.

– Oikeusjärjestelmämme ei ole oikeusvarma, ja turvapaikkaprosessia on heikennetty. Sen seurauksena järjestelmästä menee läpi virheitä. Ei voi ottaa riskiä, että täysin turvapaikkaan oikeutettu henkilö joutuu palautuksen myötä kotimaassaan hengenvaaraan.

Aalto myöntää, että ”teko oli toki hyväksyttävän rajamailla”. Hän vetoaa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheininiin.

– Hänen mukaansa on melkein kansalaisvelvollisuus puuttua asiaan, jos epäilee, että ihmisoikeuksia rikotaan. Jos omilla kasvoillaan nousee rauhanomaisesti seisomaan ja kärsii annetut sanktiot, kyse on hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta.

– Tärkeää on, että aihe saadaan näin keskusteluun. Suuri enemmistö on hiljaa, mutta tilanne muuttuu, kun muutama ihminen nousee vastaan. Asioilla ei ole suoraa yhteyttä, mutta natsi-Saksassakin kaikki toimet olivat laillisia, Aalto muistuttaa.

Pennanen saa Aallolta kunniaa.

– Hän teki valintansa traumaattisella hetkellä, kesken perhelomansa. Mistään hupiteosta ei ollut kyse vaan syvästä vakaumuksesta. Kenestä meistä muista olisi ollut siihen, Aalto kysyy.

Aalto vertaa Pennasta myös legendaariseen ihmisoikeusaktivisti Rosa Parksiin. Afroamerikkalainen Parks joutui pidätetyksi joulukuussa 1955 Alabamassa, kun hän ei suostunut luovuttamaan istumapaikkaansa linja-autossa valkoihoiselle miehelle. Myöhemmin Yhdysvaltain korkein oikeus totesi rotuerottelun linja-autoissa perustuslain vastaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?