Perussuomalaiset lähti puoluetoimistolta äkisti ja jätti vuokrat maksamatta – yli puolen vuoden väännön tulos selvisi

Julkaistu:

Perussuomalaisten hajottua vuosi sitten kahtia puolueen tukisäätiö jäi sinisten ”soinilaisten” haltuun.
Kun perussuomalaiset kertoi kesäkuussa katkaisseensa suhteensa Raimo Vistbackan johtamaan puolueen tukisäätiöön, katkesi samalla myös viimeinen napanuora, joka edelleen yhdisti perussuomalaisia ja puolueesta vuosi sitten loikanneita sinisiä.

Säätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Vistbacka on entinen kansanedustaja ja Timo Soinin (sin) puoluetoveri Suomen maaseudun puolueen (SMP) ajoilta. Molemmat ovat nykyisin sinisen tulevaisuuden jäseniä.

Ero ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, vaan ratkaisua etenkin Yrjönkadun puoluetoimiston kohtalosta ja tukisäätiön tulevaisuudesta väännettiin yhteensä yli puoli vuotta, viime syksystä lähtien.


Kesäkuisessa osapuolten löytämässä ratkaisussa Yrjönkadun puoluetoimisto siirtyi säätiöltä perussuomalaisille. Säätiö oli ostanut tilat vuonna 2011 puolueelta saamallaan 1,7 miljoonan euron lainalla.

Puolue maksoi säätiölle toimistotilasta vuosittain noin 150 000 euron vuokraa, eli hieman runsaat 10 000 euroa kuukaudessa. Tällä vuokralla säätiö lyhensi lainaansa takaisin.

Viime vuoden alkuun mennessä lainapääoma olikin lyhentynyt jo alle miljoonan euron.

PS lähti ja jätti vuokran maksamatta

Perussuomalaiset hajosi kahtia viime kesänä ja kahden puolueen väliin jääneestä puoluetoimistosta alettiin vääntää heti seuraavana syksynä.

Kun sopua ei tuntunut alkuvuodestakaan löytyvän, päätti perussuomalaiset maaliskuussa jättää säätiön yllätykseksi Yrjönkadun tilat ja muuttaa toimistonsa Helsingin Iso Roobertinkadulle.

Samalla se lakkasi maksamasta säätiölle tiloista vuokraa, vaikka vuokrasopimus Yrjönkadun puoluetoimistosta oli voimassa vuoden 2022 alkuun asti.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo perustelee nopeaa muuttoa sillä, että puolue tahtoi saada toimistokiistan ratkaistua.

– Huhtikuussa kun lähdimme, niin lopetimme vuokran maksun siksi aikaa, kun tilanne ratkeaa suuntaan tai toiseen, hän kertoo.

– Säätiön hallinnon tilanne on tietenkin meille vähän kiusallinen, kun hallitus on täysin toisen puolueen jäsenten hallinnoima.


Julkisuudessa perussuomalaiset perusteli muuttoa Yrjönkadun tiloissa alkavalla putkiremontilla.

Slunga-Poutsalon mukaan taloyhtiössä todella liikkui huhuja remontin alkamisesta jo elokuussa.

– Eihän me voitu jäädä odottamaan sitä, alkaako remontti elokuun vai marraskuun alussa. Silloin elettiin vielä sitä aikaa, että elokuussa ollaan jo maakuntavaalien kampanjoissa loppusuoralla. Varmistauduimme siihen, että joka tapauksessa pystymme vaalit hoitamaan rauhallisissa tiloissa.

Säätiön mukaan ilmoitus muutosta tuli sille kuitenkin täytenä yllätyksenä, vaikka aiheesta oli käyty keskusteluja.

Remonttiin liittyneitä perusteluja pidettiin vain verukkeena, sillä asian käsittely ja aikataulut olivat kiinteistöyhtiössä vielä kesken.

Säätiön mukaan remontti myös koskee lähinnä yleisiä tiloja, eikä olisi estänyt itse puoluetoimistossa toimimista.

Säätiö sai korvauksen vuokratulojen menetyksestä

Perussuomalaisten poismuutto sai kuitenkin neuvotteluihin lisää vauhtia.

Slunga-Poutsalo kuvailee kesäkuista, kolmessa kuukaudessa saavutettua ratkaisua ”kokonaisneuvottelujen tulokseksi”. Tietoa siitä, mitä kukin todellisuudessa maksoi ja kenelle, ei ole.

– Sen pilkkominen euroihin on aika mahdotonkin tehtävä, hän sanoo.

Säätiön mukaan sille koitui useiden kymmenien tuhansien eurojen tulonmenetys perussuomalaisten vuokrasopimuksen rikkomisen vuoksi.

Korvaus tästä on Slunga-Poutsalon mukaan hoidettu osana kokonaisratkaisua.

Vistbacka ei halua kommentoida loppuratkaisua muuten kuin toteamalla olevansa tyytyväinen siihen, että asia ratkesi ilman oikeudenkäyntejä.

– Hyvässä yhteisymmärryksessä ja pitkällisten neuvottelujen jälkeen päästiin kompromissiin ja saatiin allekirjoitettua paperi, joka käsitykseni mukaan tyydyttää molempaa osapuolta.

Säätiöllä ei ole tällä hetkellä muuta omaisuutta kuin perussuomalaisilta saatu korvaus. Puolueen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan se ei voi kuitenkaan neljään vuoteen antaa tukea millekään rekisteröidylle puolueelle.

Kesäkuussa varmistui myös Yrjönkadun putkiremontin aikataulu. Remontin valmistelevat työt alkavat syksyllä ja remonttia tehdään tammikuusta kesäkuuhun, eli kevään pahimman vaalisuman aikaan.

Slunga-Poutsalon mukaan puoluehallituksen päätettäväksi jääkin, palaako perussuomalaiset Yrjönkadun tiloihin remontin jälkeen vai ei.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt