Jyrki Kataiselle kehuttiin Helsingin huippukokouksen järjestelyjä: ”Seurasin kokousta ylpeänä suomalaisena” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jyrki Kataiselle kehuttiin Helsingin huippukokouksen järjestelyjä: ”Seurasin kokousta ylpeänä suomalaisena”

Presidentti Donald Trumpin lausuntoja Katainen pitää käsittämättöminä.

–Se mitä Trump tai Putin sanoo ei ole suomalaisten käsissä, mutta suomalaiset osaavat tarjota hyviä palveluita vakauden ja rauhan puolesta, sanoo Jyrki Katainen. Kuva SuomiAreenalta heinäkuulta 2017.­

19.7.2018 21:56

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen puhui Porin SuomiAreenan MTV-lavalla Euroopan asemasta maailmanpolitiikassa.

Katainen otti kantaa myös maanantaiseen huipputapaamiseen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välillä.

Katainen kertoo saaneensa EU-kollegoiltaan kehuja huippukokouksen järjestelyistä.

– Olimme Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kanssa Kiinassa ja Japanissa alkuviikosta ja molemmat totesivat, että hienosti hoidettu. Se mitä Trump tai Putin sanoo ei ole suomalaisten käsissä, mutta suomalaiset osaavat tarjota hyviä palveluita vakauden ja rauhan puolesta.

Katainen sanoo olevansa myös itse ylpeä Helsingin huipputapaamisen järjestelyistä.

Hän kiitteleekin kaikkia tapahtuman järjestelyihin osallistuneita.

– Seurasin kokousta ylpeänä suomalaisena. Näytti hienolta ja olin todella ylpeä, miten tasavallan presidentti Sauli Niinistö asian organisoi, kaikki ne tuhannet suomalaiset, jotka osallistuivat tapahtuman järjestämiseen. Sitä oli kiva katsoa suomalaisena.

Sen sijaan Trumpin huippukokouksessa lausumat kommentit siitä, ettei Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin saivat Kataisen hämilleen.

Huippukokouksessa Trump käytännössä sanoi luottavansa Putinin sanaan omaa tiedusteluaan enemmän.

– Väkeni tuli luokseni, Dan Coats (Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön ylin johtaja) tuli luokseni, jotkut muutkin, ja he sanoivat, että se oli Venäjä. Tässä on presidentti Putin. Hän sanoi juuri, että se ei ollut Venäjä. Minä sanon, että en näe mitään syytä, miksi olisikaan, Trump lausui maanantaina.

Lue lisää: Kommentti: Helsingin huippukokouksessa selvisi ainakin yksi asia – Trump ei puolusta maansa koskemattomuutta Venäjää vastaan

Kataisen mielestä on poikkeuksellista, että Yhdysvaltain presidentti kertoo noin avoimesti epäluottamuksestaan omaa tiedustelupalvelua ja oikeuslaitosta kohtaan.

– Kyllähän ne (lausunnot) hyvin käsittämättömiä ovat. Se reaktio, mikä on ollut Yhdysvalloissa tämän jälkeen on ollut hyvin ymmärrettävä ja oikeudenmukainen.

Hän nostaa esille, että vaalivaikuttaminen on arkipäivää myös Euroopassa, ja todistettavasti moniin vaaleihin pyritään vaikuttamaan esimerkiksi valheellisen tiedon ja sosiaalisen median valeprofiilien kautta.

Kataisen mukaan Euroopassa olisikin hyvä keskittää paukut eurooppalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Juttua korjattu 19.7.2018 kello 22.48: Toisin kuin jutussa ensin sanottiin, Katainen ei antanut haastattelua IS:lle erikseen, vaan hän puhui SuomiAreenan lavalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?