Tarja Halonen arvioi presidenttien esiintymistä Helsingissä – Trumpin rinnalla jopa Putin näyttää ”hyvin maltilliselta eurooppalaiselta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tarja Halonen arvioi presidenttien esiintymistä Helsingissä – Trumpin rinnalla jopa Putin näyttää ”hyvin maltilliselta eurooppalaiselta”

Presidentti Tarja Halonen kuittaa Trumpin olevan muillekin kuin EU-maille haaste.

19.7.2018 18:45

Presidentti Tarja Halonen uskoo Helsingin maanantaisen huipputapaamisen olleen Suomelle onnistuminen, vaikka Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamisesta ei saatukaan merkittäviä konkreettisia päätöksiä suuntaan tai toiseen.

– Minusta se oli nykyjohdon suuri haaste, ja he onnistuivat siinä tavattoman hyvin. Suomi oli hyvä isäntämaa. Kaikki järjestelyt menivät käsittääkseni täysin toivotulla tavalla, Halonen totesi tänään IS:lle Porin SuomiAreenalla.

– Mitä sitten itse kokoukseen tulee, se on toinen juttu, hän lisää.

Yhdysvalloissa huippukokouksen seurauksena nousseeseen myrskyyn ja Trumpin kommentteihin Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltojen vaaleihin hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa.

– Amerikkalaiset päättäköön omasta suhtautumisestaan omaan presidenttiinsä.

– Kai Trump on muillekin kuin vain EU-maille haaste, Halonen kuittaa kysymyksen.

Eräs seikka huippukokouksessa onnistui kuitenkin yllättymään myös Halosen itsensä.

– USA:n presidentti on kyllä sellainen, jonka rinnalla Venäjän presidentti näytti hyvin maltilliselta eurooppalaiselta, melkein sanoisiko vanhan kulttuurin edustajana, Halonen arvioi Trumpin esiintymistä.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman kauden lopulla dialogi Venäjän kanssa oli melko vähäistä. Tärkeintä Halosen mukaan onkin nyt se, että keskustelu saatiin uudelleen aloitettua Venäjän ja USA:n välillä.

– Vaikka se oli vielä melko lievä keskustelun avaus, niin se oli hyvä edistysaskel.

– Tässä pitäisi sitten vaan päästä eteenpäin, Halonen sanoo.

Huippukokouksen voittajista hän ei kuitenkaan halua puhua.

– Toivottavasti jatkossa ei tarvitse puhua voittajista vaan siitä, mitä he mahdollisesti voittivat yhdessä. Ja toivottavasti se on jotain sellaista, josta kansainvälinen yhteisö hyötyy.

– Jos heidän työnsä yhdessä esimerkiksi Lähi-idässä saa jotain aikaan, niin paljon voitaisiin saada uutta toivoa.

– Mutta katsotaan mihin se edistyy. Pikkuisen toivoa herätti, koska nyt he kuitenkin tapasivat.

Kaiken kaikkiaan venäläiset ovat Halosen mukaan olleet hyvin halukkaita käymään keskusteluja yhdysvaltalaisten kanssa. Siinä mielessä tapaaminen oli hänen mielestään ainakin Venäjälle eräänlainen voitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?