Keskusta teki kantelun – Krista Kiuru vastaa kritiikkiin Facebookissa: ”Sama virsi on jatkunut läpi kevään”

Julkaistu:

Keskustalaisten tekemä kantelu sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta tuli kantelun kohteelle yllätyksenä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) julkaisi Facebook-seinällään pitkän kirjoituksen vastauksena keskustan jättämään kanteluun. Kirjoituksessaan Kiuru hämmästelee sitä, miksi syytä yritetään vierittää yksittäisten ihmisen harteille.

– Politiikan vastenmielisin piirre on siinä, kun asiat eivät enää riitele vaan ihmiset. Silloin pulassa ollessa etsitään joku muu taho syylliseksi ja käännetään kaikin keinoin huomio sinne. Sama virsi on jatkunut läpi kevään, Kiuru kirjoittaa perjantai-iltana julkaisemassaan kirjoituksessa.

– Osittain oman joukon yhteishengen lujittamiseksi ja osaksi oman toiminnan virheiden peittämiseksi on helppoa vierittää keinolla millä hyvänsä epäonnistuminen toisten syyksi. Ajattelin jo hetken, että ehkä pääministerin ilmoituksen jälkeen tilanne korjaantuisi, ja yksittäisetkin edustajat katsoivat tosiasioita silmiin, mutta toisin kävi gallup-paniikissa, Kiuru jatkaa.Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet pääsivät perjantaina lomille. Kiurun mukaan kevään mittaan töitä on paiskittu runsaasti, mutta ”hyväntuulisessa ja yhteistyöhakuisessa tunnelmassa”. Kiurun lomatunnelmaa kuitenkin varjosti samana päivänä saatu tieto siitä, että keskustalaiset olivat kannelleet valiokunnan puheenjohtajana toimivan Kiurun toiminnasta eduskunnan puhemiesneuvostolle. Keskustan kansanedustajien lisäksi kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.

Lue lisää: Sote-riita kärjistyi kesäloman alla – keskusta teki Kiurusta kantelun

Allekirjoittajat kertovat olevansa huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on puheenjohtajana viivyttänyt valiokunnan työtä ja estänyt neljästi äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta.

Kirjoituksessaan Kiuru kertoo reaktiostaan kuullessaan kantelusta.

– Yllätykseni olikin suuri, kun huomasin sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustaryhmän ulostulon, missä ei ole tietoakaan hyvätuulisen valiokunnan kokoustunnelmasta tänään.

Kiurun mukaan huhti-toukokuussa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat istuneet jo pelkästään huhti–kesäkuun aikana yli 300 tuntia. Tavallisesti kulloistakin hallituksen esitystä käsitellään noin sadan tunnin verran.

– Siten voidaan sanoa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt sote-uudistusta kolmessa kuukaudessa yhteensä kolmen vuoden työpanoksen verran, hän kuvailee valiokunnan urakkaa.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt sote-uudistusta kolmessa kuukaudessa yhteensä kolmen vuoden työpanoksen verran.

Kirjoituksessa Kiuru myös pyytää hallitusta katsomaan peiliin ja muistuttaa, miten sekavaa uudistuksen valmistelu on hallituksen osalta ollut, vuoristoradan tapaista. Kiurun mukaan hallituksen pirstaleiset esitykset ovat vaikeuttaneet valiokuntatyötä, ja usein perään on annettu täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita.

Perjantaina Kiuru kuvaili ajatuksiaan jo suoraan Ilta-Sanomille.

– Aiemmin tehty työ torpedoitiin sillä, että hallitus lähti tähän valtavaan lehmänkauppaan, jossa sote-palveluiden parantamisen sijasta ruvettiin perustamaan keskustalle maakuntahallia ja kokoomukselle markkinamallia, Kiuru sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt