Sote-riita kärjistyi kesäloman alla – keskusta teki Kiurusta kantelun

Julkaistu:

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) syyttää hallitusta ”käsittämättömästä sekoilusta”.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuluneen viikon ajan istunut sote-uudistuksen parissa ylimääräisissä kokouksissa lähes tyhjässä eduskuntatalossa. Tänään perjantaina senkin jäsenet pääsivät vihdoin kesätauolle.

Rauhallisin mielin sekään ei valiokunnalta onnistunut. Riitaa on kokoushuoneen suljettujen ovien takana jatkettu koko viimeisenkin viikon ajan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi viime viikolla, että hallituksen massiivinen sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuodella eteenpäin.

Hallitus luovutti toissa viikolla sote-valiokunnalle myös oman vastineensa perustuslakivaliokunnan muutosvaatimuksista soten valinnanvapauslakiin.

Valiokunnan uusin kiista koskeekin sitä, miten mietinnön valmistelemisessa voidaan edetä tilanteessa, jossa hallituksen vastineeseen odotetaan edelleen lisäyksiä.

Oppositio tahtoi ennen valmistavan keskustelun aloittamista odottaa vielä täydentäviä esityksiä hallituksen vastineeseen. Valiokunta aloitti kuitenkin valinnanvapauteen liittyvän valmistavan keskustelun jo perjantaina.

”Käsittämätöntä sekoilua”

Hallituksen suulla on matkan varrella väitetty toistuvasti opposition viivästyttävän uudistusta. Oppositio taas näkee hallituksen sortuneen ala-arvoiseen lainvalmisteluun.

Perjantaina selvisi myös, että keskustalaiset ovat kannelleet valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) toiminnasta eduskunnan puhemiesneuvostolle. Kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.

Allekirjoittajat kertovat olevansa huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on puheenjohtajana viivyttänyt valiokunnan työtä ja estänyt neljästi äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta.

Kantelusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kiurun mukaan ainoa uudistusta jarruttava tekijä on kuitenkin itse hallitus ja ”käsittämätön sekoilu, jota soten yhteydessä on tehty”.

– Aiemmin tehty työ torpedoitiin sillä, että hallitus lähti tähän valtavaan lehmänkauppaan, jossa sote-palveluiden parantamisen sijasta ruvettiin perustamaan keskustalle maakuntahallia ja kokoomukselle markkinamallia, Kiuru sanoo.

– Nyt me olemme siinä tilanteessa, että tällainen uudistus uhkaa tainnuttaa alleen koko sote-uudistuksen.

– Tämän tyyppinen hallituksen päätösten viipyminen ja jahkaus on kestämätöntä.

Kolmessa kuukaudessa valiokunta on käytännössä sote-uudistusta käsitellessään istunut noin 300 tuntia. Kiurun mukaan jo tämä tuntimäärä todistaa, että kaikki on laitettu peliin.

Teknisiä yksityiskohtia vai merkittäviä osia?

Kiurun mukaan valiokunnan työtä on jarruttanut se, että hallituksen vastineesta puuttuu edelleen ”merkittäviä tietoja kokonaisuuden eri osiin liittyen”.

Hän toivookin, että puuttuvat osat tuotaisiin valiokunnan käyttöön viipymättä, jotta mietinnön laatiminen pääsisi etenemään.

– Valitettavasti meillä on edelleen kokonaisuuden osasia auki kaikissa keskeisissä lakiesityksissä, Kiuru sanoo.

– Kolmen vuoden jälkeen valmistelu on yhä sekaisin. Kesälläkin joudutaan odottamaan sitä, milloin kaikki osaset saadaan kokonaisuudessaan pöytään.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) taas puhuu enää vastineen puuttuvista osasista ”teknisinä yksityiskohtina”. Hänen mukaansa valiokunta odottaa enää vain virallista muotoilua siihen, että uudistus siirtyy vuodella.

– Ymmärtääkseni meillä on kaikki muut asiat kasassa.

– On paljon asioita, jotka ovat sisällöllisesti sellaisia, että ne voidaan käsitellä ilman päivämäärämuutoksia, jotka ovat tiedossamme, mutta jotka virallisesti tulevat 20.8 olevaan kokoukseen, Heikkinen toteaa.

”Aika on kortilla”

Mikäli uudistuksen lakipaketti saadaan hyväksyttyä eduskunnan suuressa salissa marras-joulukuussa, voitaisiin maakuntavaalit Sipilän mukaan pitää ensi vuoden toukokuussa.

Heikkinenkin myöntää, että aikataulut ovat edelleen epävarmalla pohjalla.

– Aika on kortilla. En voi kieltää, ettenkö huolissani tästä aikataulusta olisi, Heikkinen sanoo.

– On selvää, että eduskunnassa tarvitaan vielä suhteellisen paljon työtä, jotta esityksen puutteet saadaan kohdillensa, Kiuru sanoo.

Valiokunnan on määrä kokoontua seuraavan kerran 20. elokuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt