Oikeusoppinut: Sipilä toimi valtiosäännön mukaisesti pääministerin ilmoitusta käyttäessään - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oikeusoppinut: Sipilä toimi valtiosäännön mukaisesti pääministerin ilmoitusta käyttäessään

Pääministerin ilmoituksen käyttäminen oli poliittista harkintaa – luottamusäänestys olisi ollut Sipilälle riski.

Sote-lait ovat vielä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kuva valiokunnan kokouksesta tiistaina.

26.6.2018 18:40

Juha Sipilä toimi täysin valtiosäännön mukaisesti päättäessään tuoda sote-uudistuksen muuttuneen aikataulun eduskuntaan pääministerin ilmoituksena, arvioi professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta.

Pääministerin ilmoitus on valtioneuvoston tiedonantoa kevyempi menettely – tiedonanto on siihen verrattuna raskasta tykistöä. Tiedonannon antaa koko valtioneuvosto, ilmoituksen pääministeri tai hänen määräämänsä ministeri.

– Molemmat ovat perustuslain tuntemia instrumentteja, sanoo Rautiainen IS:lle.

– Niiden keskeinen ero on se, että tiedonannon jälkeen käydään äänestys hallituksen luottamuksesta, jos eduskunta niin päättää.

Juha Sipilä.

Tiedonanto ja pääministerin ilmoitus on tarkoitettu erilaisiin tilanteisiin.

– Tiedonanto on tarkoitettu valtakunnan hallintoa ja kansainvälisiä suhteita koskevien kysymysten käsittelyyn. Se on keskeisten hallituksen toimivaltaan kuuluvien sisä- ja ulkopoliittisten kysymysten ratkaisuun tarkoitettu instrumentti. Pääministerin ilmoituksella taas saatetaan keskusteltavaksi jokin ajankohtainen asia, Rautiainen kertoo.

– Ilmoitus rinnastuu esimerkiksi hallituksen eduskuntakeskusteluun saattamiin valtioneuvoston periaatepäätöksiin tai ajankohtaisiin asioihin, jotka eduskunta itse ottaa täysistunnossa keskusteltavaksi.

Sote-aikataulun viivästyminen on niin ison kokoluokan asia, että sen olisi voinut myös antaa eduskunnalle valtioneuvoston tiedonantona. Eduskunnan näkökulmasta kannalta se olisi ollut hyvinkin perusteltua. Sipilän kanta muuttui kuitenkin yhdessä yössä pääministerin ilmoituksen hyväksi.

Kuvaan astui poliittinen harkinta.

– Se saattaa liittyä siihen, että harkintaan on valtioneuvoston piirissä osallistunut muitakin henkilöitä. Jos on mediakeskustelua seurannut, voi päätellä että valtiovarainministeri Orpo on lähtökohtaisesti harkinnut asiaa eri tavalla kuin Sipilä eilen, Rautiainen arvioi.

Toisin sanoen: Orpo on saattanut sanoa, ettei luottamusäänestystä kannattaisi tähän hätään pitää – hallitushan saattaisi kärsiä siinä tappion.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ei puolestaan pidä todennäköisenä, että hallitus menettää toimintakykynsä ja kaatuu tällä viikolla. Sote-lait ovat vielä auki, Jokisipilä sanoo.

– Olisin yllättynyt, jos kävisi niin että esimerkiksi kokoomus irtautuisi tässä kohdassa. Vielä on mahdollisuuksia saada aikaan riittävä tulos, jossa kumpikin päähallituspuolue voi sanoa saaneensa haluamansa, Jokisipilä sanoo IS:lle puhelimitse.

– Isommat jännitteet tällä hetkellä liittyvät aikatauluun – keskustalla on kiire, kokoomuksella ei ole tulipalokiirettä eikä hoppua päästä ensimmäiseksi maakuntavaaleihin.

Keskusta taas haluaa Jokisipilän mukaan maakuntavaaleista hyvän tuloksen, lähtökohdaksi eduskuntavaalikampanjaan.

Jokisipilä muistuttaa, että tiistai-iltana kokoontuvat hallituspuolueiden eduskuntaryhmät eivät ota kantaa itse asiaan eli sote-lakien sisältöön – sitähän ei vielä tarkasti tiedetä.

– Eduskuntaryhmien täsmällistä kantaa pohtiessa pitää olla kärsivällinen ja odottaa, koska lopullinen lakiesitysten muoto varmistuu vasta sen jälkeen kun sote-valiokunta saa oman mietintönsä valmiiksi, Jokisipilä sanoo.

Sote-valiokunnasta paketti käy vielä tarkastuskierroksella peruslakivaliokunnassa, joka arvioi onko se perustuslain mukainen. Sitten vasta lakipaketista päästään äänestykseen eduskunnan suuressa salissa – ja hallituksen kohtalo ratkeaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?