Politiikka

Kommentti: Juha Sipilän pokka petti tänään

Julkaistu: , Päivitetty:

Soteuudistus
Hallituksen keskinäinen luottamus on nyt niin pieni kuin olla voi, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Kolmas kerta toden sanoo. Juha Sipilän kolmas kerta koitti tiistaiaamuna. Sipilä pyörsi puheensa siitä, että soten lykkääntyminen vuoteen 2021 vaatisi valtioneuvoston tiedonantoa ja luottamuslauseäänestystä. Tällaista hän vielä maanantai-iltana Ylen A-Studiossa pohdiskeli.

Ensimmäisen kerran Sipilä uhkasi kaataa hallituksen syksyllä 2015. Siitä seurasi kompromissi, jossa kokoomus sai soten valinnanvapauden ja keskusta maakunnat. Silloin selvisi, että tämä ei ole ihan tavallinen hallitus.

Toisen kerran Sipilä uhkasi kaataa hallituksen kesällä 2017. Perussuomalaisten johtoon nousi silloin Jussi Halla-aho, mikä oli liikaa keskustalle ja kokoomukselle. Sipilä pisti pystyyn draaman, joka ei ollut Shakespearea vaan ehtaa Schwarzeneggeriä. Action-Sipilä lensi Helsingistä kohti Naantalia hallituksen eronhakemusta jättämään. Jytinä oli niin hirmuinen, että perussuomalaiset repsahti kahtia eikä Sipilän tarvinnut koskaan mennä Kultarantaan. Siellä olisi odottanut presidentti Sauli Niinistö, jonka teatterimaku on vähän erilainen.

Tänä maanantaina Sipilä viimein ehti nukkua yön yli ja katso: aamu oli iltaa arempi. Sipilä ilmoitti tyytyvänsä pääministerin ilmoitukseen, josta eduskunta ei äänestä. Alkuillasta kokoontuvien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien siunaus riittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luottamus rakoilee

Sipilän mukaan äänestystä ei kannata järjestää, kun eduskunta on jäämässä jo torstaina lomalla ja pääministerin kalenteristakin löytyi äkkiä kaikenlaista EU-menoa. Ne olivat siellä kirjattuina varmasti jo maanantai-iltana.

Yksinkertaisin selitys on luotettavin. Maanantai-illan ja tiistaiaamun välillä Sipilälle selvisi, että hän ei voi luottaa enemmistöönsä luottamusäänestyksessä. Hallituksen sote-enemmistöksi on arvioitu vain 101 paikkaa sen jälkeen kun kokoomuksen Elina Lepomäki ja Susanna Koski ilmoittivat äänestävänsä sitä vastaan. On todennäköistä, että hallituksen luottamusäänestyksessä he olisivat pysyneet rivissä, koska muuten kokoomusurat päättyisivät. Mutta mistä sitä varmasti tietää?

Kokoomuksesta lähteneen Hjallis Harkimon ja Brysselistä omalle kiertoradalleen palanneen Paavo Väyrysen aivoituksista kukaan ei tiedä. Kokoomuksen puhemies Paula Risikko ei äänestä. Pari lipeämistä tai yllätyspoissaoloa niin Sipilän hallituksen tarina olisi ollut siinä. Ja kesällä yllättäviä menoja riittää.

Siksi Sipilän kantti ei kestänyt
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luottamus loppuu

Hallituksen keskinäinen luottamus on nyt syvimmässä pohjamudassaan ja se on syvällä se. Vaikka lakeja nyt säädettäisiinkin, vasta seuraava hallitus toteuttaa ja muokkaa valinnanvapauden ja maakunnat. Voi olla, että ei tule tuluskukkaroakaan.

Kokoomus ja keskusta yrittävät pelastaa omista sotehaaveistaan sen, mikä pelastettavissa on. Siksi niiden on pakko päästä seuraavaan hallitukseen ja yhdessä se on hankalaa. Hallituksen loppukaudesta tulee verinen.

Ja värikäs. Katsomossakin ketsuppi punaa popcornit.
  • Katso Sipilän tiedotustilaisuus alla olevalta videolta.

Uutista tarkennettu 16.43.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt