Kommentti: Sipilän uhkapeli testattu kerran – karmeat seuraukset - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sipilän uhkapeli testattu kerran – karmeat seuraukset

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä hallitusuhkailuillaan, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen.

26.6.2018 9:28

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yrittää runnoa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta eli sotea maaliin perinteisellä keinolla: uhkailemalla.

Sipilä painostaa epäsuorasti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. Valiokunnan pitää saada mietintö valmiiksi heinä-elokuun vaihteessa, muuten koko sote siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2021. Aamulla kokoontunut valiokunta ei ottanut asiaan suoraan kantaa. Valiokunta aikoo vielä kokoontua heinäkuussa, ja elokuussa katsotaan, missä mennään. Jos Sipilä pitää kiinni aikataulustaan, valiokunnan mietintö ei siihen aikahaarukkaan kyllä valmistu. Eli sote-uudistus olisi siirtymässä eteenpäin.

Sipilä sanoi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että hallituksen pitää harkita hallituksen tiedonannon antamista tällä viikolla, jos sote- ja maakuntauudistus lykkääntyy vuodella eteenpäin. Tiedonannon jälkeen eduskunnassa äänestettäisiin hallituksen luottamuksesta. Hallitus voi mennä nurinkin. Niin kapea on hallituksen enemmistö eduskunnassa tällä hetkellä, muutama kansanedustaja. Tosin Sipilä halunnee testata, mikä on kokoomuksen päivän kunto hallituksessa: ollaanko samassa veneessä vai ei? Maakuntamalli ja soten valinnanvapaus pidetään yhdessä – katkeraan loppuun saakka.

Jos luottamusäänestykseen mennään, loppuviikoksi on tarjolla mielenkiintoista poliittista draamaa.

Sipilä on uhkaillut ennenkin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) aikoo testata hallituksen luottamuksen eduskunnassa.

Marraskuussa 2015 hän uhkasi kävellä Mäntyniemeen jättämään hallituksen eroanomuksen presidentille. Kuuluisana pitkien puukkojen yönä hallituspuolueet nitoivat maakuntauudistuksen, soten ja valinnanvapauden vyyhdiksi, jonka hintaa maksetaan nyt.

Tuolloin Sipilän poliittinen uhkapeli onnistui, karmein seurauksin. Lakipaketista tuli niin massiivinen, että eduskunta ei käytännössä pysty sitä käsittelemään kovin nopeasti, varsinkin kun koko prosessi on täynnä poliittista valtapeliä. Pykäliä riittää ja perustuslain rajoja koetellaan. Tämä yritysjohtaja Sipilältä ehkä jäi näkemättä, kun keskusta juhli ikiaikaisen haaveen, maakuntamallin, toteutumista kolme vuotta sitten hallituskriisin päätteeksi. Siitä vasta poliittinen taistelu alkoikin.

Nyt maakuntamallin mukana uhkaa mennä sote, valinnanvapaus ja ehkä – koko hallitus.Timo Paunonen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?