Politiikka

Keskusta, kokoomus ja siniset hyväksyivät uuden sote-aikataulun

Julkaistu: , Päivitetty:

SOTE
Hallituksen sote-uudistus on jälleen siirtymässä vuodella eteenpäin. Se sopi kaikille hallituspuolueille. IS seurasi tiistain käänteitä hetki hetkeltä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi ulkoasiainvaliokunnassa puolilta päivin, että sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2021. Samaa arvioi aiemmin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) arvioi tänään, että hallituksen uudistus viivästyy.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kyennyt vielä tänään tiistaina tarkentamaan mietintöluonnoksensa valmistumisen aikataulua, mutta valiokunnan on määrä kokoontua lausunnon parissa on syyskuun alussa. Puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kieltäytyi vielä antamasta tarkkoja aikatauluja valiokuntatyön etenemiselle.

Sipilä kertoo, että sote-uudistuksen lykkääntymisasia viedään eduskunnan suureen saliin pääministerin ilmoituksena huomenna. Tulossa ei siis ole varsinaista tiedonantoa eikä äänestystä hallituksen luottamuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi suorassa lähetyksessä, että asia tulisi saada päätökseen syksyn aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkien kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät kokoontuivat kello 17 aikaan puimaan uutta sote-aikataulua. Se hyväksyttiin kaikissa ryhmissä.

Petteri Orpon mukaan kokoomuksen päätös oli yksimielinen, vaikka esimerkiksi kansanedustaja Susanna Koski on ilmoittanut äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Orpon mukaan kokoomuksen ryhmäkokouksessa ei ollut tarvetta äänestää siitä, onko puolue yhä lykkääntyvän sote-uudistuksen takana.

– Minä tein esityksen, ja se hyväksyttiin jatkotyön pohjaksi, Orpo kommentoi kokouksen päätteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan.

– Heillä on varmaan heidän entiset mielipiteensä. Heidän kanssaan jatketaan keskustelua, ja he osallistuvat hyvin aktiivisesti ryhmän keskusteluihin, Orpo sanoi.

Kosken mukaan hänen kantansa sote-uudistukseen ei ole muuttunut.

– Totesin ryhmässä, että tämä keskustelu ei aiheuttanut mitään uudelleenharkintaa siihen, mitä olen aiemmin julkisuudessa sote-kannoistani ilmoittanut. Tässä oli kyse aikataulusta. Malli on edelleen sama, jota olen ilmoittanut äänestäväni vastaan, Koski sanoi ryhmäkokouksesta poistuessaan.

Orpon mukaan ”ei ole mitään viitteitä” siitä, että muita kokoomusedustajia lipeäisi riveistä. Hallituksen enemmistö on niin niukka, ettei sillä ole enää varaa juuri yhteenkään irtiottoon. Orpo kuvaili kokoomuksen eduskuntaryhmän tunnelmaa rauhalliseksi, vaikka uudistuksen lykkääntyminen harmittaa.

Kokoomuksen tavoitteena on, että maakuntavaalit pidetään ensi toukokuussa yhtä aikaa eurovaalien kanssa. Orpo ei innostu ajatuksesta, että myös eduskuntavaalit pidettäisiin samaan aikaan.

– Se ei minua innosta, se on aikamoinen rysäys.

Keskustan eduskuntaryhmä on asettunut yksimielisesti sote-uudistukselle esitetyn uuden aikataulun taakse, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– Eduskuntaryhmä keskusteli perusteellisesti tilanteesta, mutta päädyimme keskustelun jälkeen tukemaan yksimielisesti esitettyä toimintalinjaa ja uutta aikataulua sote-uudistukselle. Parempi tehdä vaikka vähän hitaammin kuin jättää kokonaan tekemättä.

Kaikkonen sanoi, että keskustan toiveena toki on ollut tehdä uudistus nopeammassa aikataulussa, sillä viivästyksestä tulee kustannuksia ja muutakin harmia.

– Toisaalta on myös hyviäkin puolia: saadaan hitaammatkin maakunnat mukaan tähän, Kaikkonen sanoi.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että puolueen eduskuntaryhmä on yksimielisesti hyväksynyt sote-uudistuksen lykkääntymisen ja pääministerin tähän liittyen tekemät esitykset.

Terhon mukaan lykkääntyminen sinänsä on harmillista, mutta asiassa on syytä päästä eteenpäin.

– Sinisten mielestä asian jatkuminen ja vatvominen on suoraan sanoen hanurista, koko kansakunta on siihen kyllästynyt, Terho sanoi ryhmäkokouksesta tullessaan.

Vaaleista siniset on sitä mieltä, että järkevintä olisi yhdistää ensi keväänä sekä eduskunta-, euro- että maakuntavaalit.

Päätapahtumat

Ilta-Sanomien liveseuranta päättyy.

Kaikki hallituspuolueet siis antoivat tukensa sote-uudistuksen aikataululle. Sen sijaan maakuntavaalien yhdistämisestä oli pientä erimielisyyttä: sinisistä ehdotettiin, että kaikki kolme vaalia, eli eurovaalit, maakuntavaalit ja eduskuntavaalit, yhdistettäisiin. Kokoomuksen Orpo ei pitänyt tätä järkevänä, mutta eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistämistä kylläkin.

Pääministeri Sipilä ei ottanut vaalien yhdistämiseen kantaa, sillä hän haluaa jättää asian eduskunnan päätettäväksi.

Huomenna noin kello 15 alkavassa eduskunnan täysistunnossa Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo twiittaa:

"Pidämme tärkeänä, että maakunta- ja #sote'uudistuksen lykkääntymisestä aiheutuneita lisäkustannuksia ei kateta lisäleikkauksilla. Eduskuntakäsittelyn asiattoman viivyttelyn on myös loputtava."

Sipilän mukaan pelkoa harkitsemattomasta yksityistämisestä voidaan hillitä yksityistämisen rajoituslakia jatkamalla. Lain tiukentamisesta ei kuitenkaan ole puhuttu.

Sipilän mukaan tänään saatiin tärkeä viesti maakuntiin ja kansalaisille, että uudistukseen ollaan yhtä sitoutuneita, vaikka aikataulu muuttuikin. Sipilän mukaan lykkääntyminen voisi maksaa noin 200 miljoonaa euroa.

Sipilän mukaan pääministerin ilmoitus oli tiedonantoa nopeampi tapa hoitaa asia. Sipilälle olisi käynyt molemmat tavat, mutta päätös ilmoituksesta tehtiin yhdessä. Sipilä oli ilmoittanut hallituskumppaneille etukäteen, että nostaa tiedonannon esille eilisessä A-Studiossa.

Pääministerin ilmoitus tehdään huomenna.

Sipilän mukaan lykkääntyminen voi aiheuttaa maakunnissa ulkoistamispäätöksiä, jotka eivät ole kokonaisuuden kannalta rationaalisia. Toisaalta lykkääntyminen voi olla helpotus hitaammille maakunnille.

Maakuntavaalien lykkääntymisestä ei keskusteltu keskustan kokouksessa. Sipilä ei myöskään myöntänyt, että vaalien ajankohta olisi ollut keskustalle erityisen tärkeä.

Sipilän mielestä on tärkeintä, että tiedetään uudistusta vietävän eteenpäin. Sipilän mukaan päätöksestä ei syntynyt kriittistä keskustelua.

Sipilä: Kaikki ryhmät ovat tehneet yksimielisen päätöksen ja nyt päästään eteenpäin.

Pääministeri Juha Sipilää odotetaan.

Keskustan eduskuntaryhmä keskusteli huomattavasti kokoomusta ja sinisiä pidempään. Kaikkosen mukaan venyminen johtui muita suuremmasta ryhmän koosta ja useista puheenvuoroista.

Keskustan ryhmän päätös oli yksimielinen, vaikka lykkääntymisen aiheuttamia ongelmia tuotiin keskustelussa esille. Ongelmat liittyivät muun muassa kustannuksiin.

Kaikkosen mukaan kokouksessa keskusteltiin monipuolisesti. Oli kuitenkin selvää, että uudistuksen eteenpäin viemiselle annetaan täysi tuki. Kaikkonen uskoo, että toukokuussa nähdään maakuntavaalit. Hän ei kuitenkaan osannut luvata, että ovatko ne yhdessä eurovaalien kanssa. Hän uskoi myös, että kaikkien kolmen vaalin yhdistäminen voisi myös olla järkevää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo että, keskusta tukee uutta linjaa. Hänen mukaansa viivästyksestä seuraa kustannuksia.

–Eduskuntaryhmä keskusteli perusteellisesti tilanteesta, mutta päädyimme keskustelun jälkeen tukemaan yksimielisesti esitettyä toimintalinjaa ja uutta aikataulua sote-uudistukselle. Parempi tehdä vaikka vähän hitaammin kuin jättää kokonaan tekemättä, kommentoi hän STT:lle.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokisen mukaan pääministerin ilmoitus olisi sopiva tapa hoitaa asia. Hänen mukaan kritiikkiä uudistusta kohtaan ei esitetty kokoomuksen kokouksessa.

Keskustan ryhmäkokouksen päättymistä odotetaan.

Orpo: eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistäminen olisi selkeää. Toukokuussa ei kannata pitää kaksia erinäisiä vaaleja. Orpon mukaan maakuntavaalien pitäminen eurovaalien yhteydessä vaatii kuitenkin ripeää lainsäädäntötyötä.

Kokoomuksen päätös oli yksimielinen. Kukaan ei esittänyt äänestystä.

Orpo ei usko, että uusia sotekapinallisia tulisi kokoomuksesta löytymään, tai siihen ei ainakaan ole viitteitä. Kokoomuksen entisillä sote-kapinallisilla on kuitenkin yhä mielipiteensä, mutta he osllistuvat keskusteluihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt