Politiikka

Keskusta, kokoomus ja siniset hyväksyivät uuden sote-aikataulun

Julkaistu: , Päivitetty:

SOTE
Hallituksen sote-uudistus on jälleen siirtymässä vuodella eteenpäin. Se sopi kaikille hallituspuolueille. IS seurasi tiistain käänteitä hetki hetkeltä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi ulkoasiainvaliokunnassa puolilta päivin, että sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2021. Samaa arvioi aiemmin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) arvioi tänään, että hallituksen uudistus viivästyy.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kyennyt vielä tänään tiistaina tarkentamaan mietintöluonnoksensa valmistumisen aikataulua, mutta valiokunnan on määrä kokoontua lausunnon parissa on syyskuun alussa. Puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kieltäytyi vielä antamasta tarkkoja aikatauluja valiokuntatyön etenemiselle.

Sipilä kertoo, että sote-uudistuksen lykkääntymisasia viedään eduskunnan suureen saliin pääministerin ilmoituksena huomenna. Tulossa ei siis ole varsinaista tiedonantoa eikä äänestystä hallituksen luottamuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi suorassa lähetyksessä, että asia tulisi saada päätökseen syksyn aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkien kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät kokoontuivat kello 17 aikaan puimaan uutta sote-aikataulua. Se hyväksyttiin kaikissa ryhmissä.

Petteri Orpon mukaan kokoomuksen päätös oli yksimielinen, vaikka esimerkiksi kansanedustaja Susanna Koski on ilmoittanut äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Orpon mukaan kokoomuksen ryhmäkokouksessa ei ollut tarvetta äänestää siitä, onko puolue yhä lykkääntyvän sote-uudistuksen takana.

– Minä tein esityksen, ja se hyväksyttiin jatkotyön pohjaksi, Orpo kommentoi kokouksen päätteeksi.

Myös kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan.

– Heillä on varmaan heidän entiset mielipiteensä. Heidän kanssaan jatketaan keskustelua, ja he osallistuvat hyvin aktiivisesti ryhmän keskusteluihin, Orpo sanoi.

Kosken mukaan hänen kantansa sote-uudistukseen ei ole muuttunut.

– Totesin ryhmässä, että tämä keskustelu ei aiheuttanut mitään uudelleenharkintaa siihen, mitä olen aiemmin julkisuudessa sote-kannoistani ilmoittanut. Tässä oli kyse aikataulusta. Malli on edelleen sama, jota olen ilmoittanut äänestäväni vastaan, Koski sanoi ryhmäkokouksesta poistuessaan.

Orpon mukaan ”ei ole mitään viitteitä” siitä, että muita kokoomusedustajia lipeäisi riveistä. Hallituksen enemmistö on niin niukka, ettei sillä ole enää varaa juuri yhteenkään irtiottoon. Orpo kuvaili kokoomuksen eduskuntaryhmän tunnelmaa rauhalliseksi, vaikka uudistuksen lykkääntyminen harmittaa.

Kokoomuksen tavoitteena on, että maakuntavaalit pidetään ensi toukokuussa yhtä aikaa eurovaalien kanssa. Orpo ei innostu ajatuksesta, että myös eduskuntavaalit pidettäisiin samaan aikaan.

– Se ei minua innosta, se on aikamoinen rysäys.

Keskustan eduskuntaryhmä on asettunut yksimielisesti sote-uudistukselle esitetyn uuden aikataulun taakse, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– Eduskuntaryhmä keskusteli perusteellisesti tilanteesta, mutta päädyimme keskustelun jälkeen tukemaan yksimielisesti esitettyä toimintalinjaa ja uutta aikataulua sote-uudistukselle. Parempi tehdä vaikka vähän hitaammin kuin jättää kokonaan tekemättä.

Kaikkonen sanoi, että keskustan toiveena toki on ollut tehdä uudistus nopeammassa aikataulussa, sillä viivästyksestä tulee kustannuksia ja muutakin harmia.

– Toisaalta on myös hyviäkin puolia: saadaan hitaammatkin maakunnat mukaan tähän, Kaikkonen sanoi.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että puolueen eduskuntaryhmä on yksimielisesti hyväksynyt sote-uudistuksen lykkääntymisen ja pääministerin tähän liittyen tekemät esitykset.

Terhon mukaan lykkääntyminen sinänsä on harmillista, mutta asiassa on syytä päästä eteenpäin.

– Sinisten mielestä asian jatkuminen ja vatvominen on suoraan sanoen hanurista, koko kansakunta on siihen kyllästynyt, Terho sanoi ryhmäkokouksesta tullessaan.

Vaaleista siniset on sitä mieltä, että järkevintä olisi yhdistää ensi keväänä sekä eduskunta-, euro- että maakuntavaalit.

Päätapahtumat

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät koolla kello 17

Sipilä: Sote- ja maakuntauudistus astuu voimaan 1.1.2021

Sote-uudistus lykkääntyy vuodella

Ilta-Sanomien liveseuranta päättyy.

Kaikki hallituspuolueet siis antoivat tukensa sote-uudistuksen aikataululle. Sen sijaan maakuntavaalien yhdistämisestä oli pientä erimielisyyttä: sinisistä ehdotettiin, että kaikki kolme vaalia, eli eurovaalit, maakuntavaalit ja eduskuntavaalit, yhdistettäisiin. Kokoomuksen Orpo ei pitänyt tätä järkevänä, mutta eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistämistä kylläkin.

Pääministeri Sipilä ei ottanut vaalien yhdistämiseen kantaa, sillä hän haluaa jättää asian eduskunnan päätettäväksi.

Huomenna noin kello 15 alkavassa eduskunnan täysistunnossa Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo twiittaa:

"Pidämme tärkeänä, että maakunta- ja #sote'uudistuksen lykkääntymisestä aiheutuneita lisäkustannuksia ei kateta lisäleikkauksilla. Eduskuntakäsittelyn asiattoman viivyttelyn on myös loputtava."

Sipilän mukaan pelkoa harkitsemattomasta yksityistämisestä voidaan hillitä yksityistämisen rajoituslakia jatkamalla. Lain tiukentamisesta ei kuitenkaan ole puhuttu.

Sipilän mukaan tänään saatiin tärkeä viesti maakuntiin ja kansalaisille, että uudistukseen ollaan yhtä sitoutuneita, vaikka aikataulu muuttuikin. Sipilän mukaan lykkääntyminen voisi maksaa noin 200 miljoonaa euroa.

Sipilän mukaan pääministerin ilmoitus oli tiedonantoa nopeampi tapa hoitaa asia. Sipilälle olisi käynyt molemmat tavat, mutta päätös ilmoituksesta tehtiin yhdessä. Sipilä oli ilmoittanut hallituskumppaneille etukäteen, että nostaa tiedonannon esille eilisessä A-Studiossa.

Pääministerin ilmoitus tehdään huomenna.

Sipilän mukaan lykkääntyminen voi aiheuttaa maakunnissa ulkoistamispäätöksiä, jotka eivät ole kokonaisuuden kannalta rationaalisia. Toisaalta lykkääntyminen voi olla helpotus hitaammille maakunnille.

Maakuntavaalien lykkääntymisestä ei keskusteltu keskustan kokouksessa. Sipilä ei myöskään myöntänyt, että vaalien ajankohta olisi ollut keskustalle erityisen tärkeä.

Sipilän mielestä on tärkeintä, että tiedetään uudistusta vietävän eteenpäin. Sipilän mukaan päätöksestä ei syntynyt kriittistä keskustelua.

Sipilä: Kaikki ryhmät ovat tehneet yksimielisen päätöksen ja nyt päästään eteenpäin.

Pääministeri Juha Sipilää odotetaan.

Keskustan eduskuntaryhmä keskusteli huomattavasti kokoomusta ja sinisiä pidempään. Kaikkosen mukaan venyminen johtui muita suuremmasta ryhmän koosta ja useista puheenvuoroista.

Keskustan ryhmän päätös oli yksimielinen, vaikka lykkääntymisen aiheuttamia ongelmia tuotiin keskustelussa esille. Ongelmat liittyivät muun muassa kustannuksiin.

Kaikkosen mukaan kokouksessa keskusteltiin monipuolisesti. Oli kuitenkin selvää, että uudistuksen eteenpäin viemiselle annetaan täysi tuki. Kaikkonen uskoo, että toukokuussa nähdään maakuntavaalit. Hän ei kuitenkaan osannut luvata, että ovatko ne yhdessä eurovaalien kanssa. Hän uskoi myös, että kaikkien kolmen vaalin yhdistäminen voisi myös olla järkevää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo että, keskusta tukee uutta linjaa. Hänen mukaansa viivästyksestä seuraa kustannuksia.

–Eduskuntaryhmä keskusteli perusteellisesti tilanteesta, mutta päädyimme keskustelun jälkeen tukemaan yksimielisesti esitettyä toimintalinjaa ja uutta aikataulua sote-uudistukselle. Parempi tehdä vaikka vähän hitaammin kuin jättää kokonaan tekemättä, kommentoi hän STT:lle.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokisen mukaan pääministerin ilmoitus olisi sopiva tapa hoitaa asia. Hänen mukaan kritiikkiä uudistusta kohtaan ei esitetty kokoomuksen kokouksessa.

Keskustan ryhmäkokouksen päättymistä odotetaan.

Orpo: eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistäminen olisi selkeää. Toukokuussa ei kannata pitää kaksia erinäisiä vaaleja. Orpon mukaan maakuntavaalien pitäminen eurovaalien yhteydessä vaatii kuitenkin ripeää lainsäädäntötyötä.

Kokoomuksen päätös oli yksimielinen. Kukaan ei esittänyt äänestystä.

Orpo ei usko, että uusia sotekapinallisia tulisi kokoomuksesta löytymään, tai siihen ei ainakaan ole viitteitä. Kokoomuksen entisillä sote-kapinallisilla on kuitenkin yhä mielipiteensä, mutta he osllistuvat keskusteluihin.

Orpo: Minua ei innosta Terhon esittämä kaikkien kolmen vaalin yhdistäminen. Maakuntavaalit voitaisiin yhdistää eurovaalien kanssa.

Orpon mukaan hyviäkin puolia venymisessä on. Kokoomukselle on tärkeää, että maakunnat voivat valmistua valinnanvapauden käyttöönottoon paremmin.

Orpo: kokoomus hyväksyi soten peruslinjaukset ja soteuudistuksen lykkääntymisen. Keskustelu ei ollut kriittistä, mutta venyminen harmittaa.

Orpon pitäisi tulla ulos kokoomuksen ryhmähuoneesta piakoin.

Terhon mukaan siniset eivät äänestäneet kannastaan, vaan päätös tehtiin yksimielisesti keskustelun pohjalta.

Sinisten Sampo Terho sanoo, että sote on työlästä saada käytäntöön. Venyminen tarkoittaa Terhon mukaan sitä, että aikataulu ei edelleenkään salli löysäilyä.

Sinisten kokous on päättynyt. He hyväksyvät yksimielisesti pääministerin esityksen sote-uudistuksen lykkääntymisestä. Puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan venyminen on kuitenkin "hanurista".

Myös sinisten eduskuntaryhmä on nyt kokouksessaan.

STT: Suurimmat oppositiopuolueet SDP ja vihreät korjaisivat mahdollisuuksien mukaan ainakin uudistukseen liittyvää laajaa valinnanvapautta, mikäli ovat seuraavassa hallituksessa. Molemmat vieroksuvat kokoomuksen ajamaa niin sanottua markkinamallia.

SDP uudistaisi kaksi isoa asiaa, puheenjohtaja Antti Rinne kertoo.

–Ensimmäinen on tilaajan ja tuottajan erottaminen, joka johtuu siitä, että hallitus halusi avata markkinat yksityisille firmoille perusterveydenhuoltoon. Toinen on kasvupalvelut. Meidän mielestämme elinkeinopalvelut ja erityisesti työvoimapalvelut olisi paras laittaa kuntien hoidettavaksi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on komiteavalmistelun lijoilla, jos hallituspaikka tulee:

–Suuret uudistukset, joista ainakin julkilausutusti kaikki puolueet ovat samaa mieltä eli sotu (sosiaaliturvauudistus), sote ja verotuksen tiekartta ovat sellaisia, joissa uudistettu komitealaitos voisi toimia hyvin pohjana. Niin jokainen vaalikausi ei kuluisi siihen, että kukin hallitus vuorotellen tekee tyhjäksi edellisen vaalikauden työtä.

Vihreiden mielestä 12 maakuntaa tai aluetta olisi parhain järjestely sote-palveluiden järjestämiseksi. Se ei kuitenkaan ole vihreille kynnyskysymys. Vihreät ajaisivat myös maakuntien verotusoikeutta.

Pääministeri Juha Sipilä meni juuri sisään keskustan ryhmähuoneeseen.

Keskustan Antti Kaikkonen meni juuri keskustan ryhmähuoneeseen. Hän toisti luottavansa siihen, että hallituskumppanit ovat mukana soten uudessa aikataulussa. Hän kuitenkin lisäsi, että asia varmistuu ryhmäkokousten jälkeen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) meni juuri kokoomuksen ryhmähuoneeseen ja kommentoi kokousta noin 17.30.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät koolla kello 17

Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten eduskuntaryhmät käyvät läpi uuden sote-aikataulun ja sen, hyväksyvätkö ne sen. ISTV:n ja HSTV:n suorat lähetykset alkavat noin kello 17

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Seppo Varjus kommentoi hallituksen keskinäisen luottamuksen olevan nyt niin pieni kuin olla voi.

Varjus uskoo, että Sipilä perääntyi hallituksen ilmoituksesta ja luottamuslauseäänestyksestä siksi, ettei hän voi luottaa enemmistön pitävyyteen luottamusäänestyksessä. Varjus uskoo, että tämä selvisi Sipilälle yön aikana.

Lue lisää: Kommentti: Juha Sipilän pokka petti tänään

Kuntaliiton sote-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ei usko Kuntalehden haastattelussa, että sote-uudistuksen mahdollinen viivästyminen olisi niin vakava asia, kuin eräät poliitikot ovat maalanneet.

Hänen mielestään on turhaa peloitella, että soten viivästyminen aiheuttaisi suurta ulkoistusbuumia. Tainio myös uskoo Kuntalehden haastattelussa, että viivästyminen voi olla jopa hyvä asia, ja että sen ansiosta saadaan ehkä parempi sote-uudistus. Hän kuitenkin ymmärtää, että kunnissa lisäodottelu saattaa aiheuttaa epämielyttävää tunnetta.

Åbo Akademin kuntatutkija Siv Sandberg uskoo, Satakunnan Kansan haastattelussa, että mikäli hallituksen luottamuksesta ei äänestetä nyt, siitä tullaan äänestämään myöhemmin syksyllä. Sandbergin mukaan tämä johtuu siitä, että pinnan alla oleva epävarmuus säilyy.

–Se, että pääministerin antaa asiasta ilmoituksen, eikä tiedonantoa kertoo, että uudistukseen kuuluva konflikti on vielä ratkaisematta, Sandberg toteaa Satakunnan Kansalle.

Oppositiopoliitikot ovat jatkaneet soten ja hallituksen kritisointia Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo twiitissään, ettei pääministerin ilmoitus tarkoita käytännössä yhtään mitään. Hän uskoo , että hallituksen rivit pysyvät "yhtä hajanaisina kuin ennenkin eikä kenenkään tarvitse sitoutua mihinkään."

Vesemistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan twiittaa, että "Sote on jo käytännössä siirtynyt seuraavan hallituksen vastuulle." Hänen mukaansa toimeenpano jää kokonaan seuraavaan vaalikauteen, vaikka lait "runnottaisiinkin" syksyllä läpi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan twiittaa olevansa tyytyväinen siihen, että eduskunta pääsee käsittelemään asiaa julkisesti, kuten Sdp oli jo aiemmin vaatinut.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kritisoi Sipilän ratkaisua kuitata sote-uudistuksen muutokset eduskunnassa pelkällä pääministerin ilmoituksella.

Pelkkä pääministerin ilmoitus ei Lindtmanin mukaan testaa hallituksen luottamusta asiassa. Tiedonannosta sen sijaan olisi seurannut eduskunnan äänestys hallituksen luottamuksesta.

Lue lisää: Sdp:n Antti Lindtman: Sipilä ei uskalla tuoda soten muutoksia eduskunnan luottamusäänestykseen

Hallituspuolueiden, eli kokoomuksen, keskustan ja sinisten, eduskuntaryhmien kokous on tänään kello 17. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoustavat erikseen. Tavoitteena on hyväksyä sote-uudistuksen suuntaviivat ja maakuntavaalien tavoiteajankohta, eli toukokuu 2019.

Asiaa käsitellään eduskunnan suuressa salissa huomenna. Pääministeri antaa tuolloin ilmoituksensa.

Luottamuslauseäänestystä ei tule, toisin kuin Sipilä eilen A-studiossa ilmoitti. Sipilä sanoi, että äänestys on luvassa, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö ei valmistu heinäkuun aikana.

Orpo kommentoi, että on hallituspuolueiden yhteinen tavoite, että maakuntavaalit järjestettäisiin ensi vuoden toukokuussa.

Orpo sanoo, että hänen puolueensa on täysin sitoutunut uudistukseen, vaikka riveissä on myös kansanedustajia, jotka ovat ilmoittaneet olevansa sotea vastaan.

"Tulemme tekemään töitä sen eteen, että tärkeä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus pääsee maaliin asti."

Lue lisää: Orpo: kokoomuksen tuki on edelleen sote-uudistuksen takana: ”Voi olla jopa hyvä, että tulee valmisteluun lisää aikaa”

Orpo toteaa, että vireillä ollut aikataulu uudistuksen toteutumiselle on ollut tiukka. Maakunnat saavat vuoden verran lisää aikaa valmistautumiselle, minkä johdosta Orpo uskoo, että yhä useampi kunta toteuttaa uudistuksen etuajassa.

"Sisältöön ei kuitenkaan olla suoraan tekemässä mitään suuria muutoksia", hän sanoi.

Uudistuksen siirtäminen on hintava ratkaisu. Orpo sanoo, että sote-uudistusta lykätään aina 12 kuukauden verran budjetin vuoksi ja verotuksellisista syistä. Puheenjohtaja sanoo, että syyskauden on riitettävä uudistuksen valmistumiselle.

"Olemme hallituksen trion kesken sopineet tänään ja todettu se koko asia, että koko uudistus siirtyy vuodella eteenpäin eli vuoteen 2021."

Orpo luonnehtii pääministerin tulevaa ilmoitusta hyväksi, koska se informoi samalla eduskuntaa.

"Tavoitteena on, että tässä päästäisiin maaliin syksyn aikana", puheenjohtaja sanoi.

Vuoden 2020 budjettiin tarvitaan Orpon mukaan lisää rahoitusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo kommentoi nyt asiaa eduskuntatalon Valtiosalissa.

Pääministeri Sipilä kertoo, että sote-uudistuksen lykkääntymisasia viedään eduskunnan suureen saliin pääministerin ilmoituksena huomenna. Tulossa ei siis ole varsinaista tiedonantoa, kertoo STT. Eduskunta ei äänestä hallituksen luottamuksesta.

Lue lisää: Sipilä antaa ilmoituksen, ei tiedonantoa – eduskunta ei äänestä luottamuksesta

Pääministeri Sipilä siirtyy nyt valiokunnan kuultavaksi.

Media kysyi Sipilältä, kaatuuko hallitus, jos eduskunta ei puolla sote-uudistusta.

"Se on jo selvä asia, että keskeisimmän reformin kaatuminen tarkoittaa myös hallituksen kaatumista", Sipilä vastasi.

Siniset, Keskusta ja Kokoomus ovat Sipilän mukaan sitoutuneita uudistukseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että kokoomus on täysin sitoutunut asiaan.

Vuoden lykkääntyminen on suuri muutos, Sipilä totesi.

Jos eduskuntaryhmä päätyy muuhun päätökseen, uudistus jää tähän, Sipilä kommentoi.

"Kaikkien (eduskunta)ryhmien pitää nyt päättää, ollaanko tähän sitoutuneita vai ei."

Sipilä: Sote- ja maakuntauudistus astuu voimaan 1.1.2021

Sipilä sanoi, että uudistus astuu voimaan 1.1.2021. Vaalipäivä selvinnee Sipilän mukaan toukokuuksi 2019.

Viivästyksen hinnaksi Sipilä arvioi 200 miljoonaa euroa. Sipilä pyytää eduskuntaryhmältä sitoutumista.

Opposition kanta kuullaan huomenna pääministerin ilmoitukseskustelussa.

Sipilältä odotetaan lausuntoa

Pääministeri Sipilä on kuultavana ulkoasianvaliokunnassa kello 12. Sipilältä odotetaan lausuntoa soten viivästymisestä. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Päivi Lakka seuraa tilannetta paikan päällä.

Pääministeri Sipilä on kuultavana ulkoasiainvaliokunnassa kello 12, suuressa valiokunnassa kello 12:30.

Sote-uudistus lykkääntyy vuodella

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Heikkinen totesi eduskunnassa, että sote-uudistus lykkääntyy todennäköisesti vuodella. Sipilä sanoi maanantaina, että sote viivästyy vuodella, jos valiokunnan mietintö ei valmistu heinäkuun loppuun mennessä. Valiokunnan mietintö ei valmistu heinäkuussa, kokouksia on päivätty vielä syyskuulle.

Samassa viivästyvät niin sotekeskukset kuin kaikki muu.

"Kokonaisuutena se tarkoittaa oman käsitykseni mukaan sitä, että kaikki mitä on linjattu, siirtyy vuodella eteenpäin", Heikkinen sanoi medialle.

"Oma ymmärrykseni on, että tämä on kokonaisuus ja kaikki sen osatekijät siirtyvät vuodella eteenpäin."

Heikkinen sanoi, että on mahdotonta arvioida, milloin mietintöluonnos valmistuu. Työskentely jatkuu varmasti syyskuussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) kommentoi IS:lle olevansa huolissaan siitä, että epävarmuuden aika tulee jatkumaan viivästyksen vuoksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kirjoitti Twitterissä, että on hyvä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta sopi lisäpäivistä työhönsä.

"Mutta vauhti ei riitä", Kaikkonen kirjoitti.

Kaikkonen pitää todennäköisenä, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella, ellei ihmeitä tapahdu.

"Harvemmin niitä tapahtuu."

Kaikkonen on kirjoittanut aiemmin, että soten lykkääminen kävisi kalliiksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on tänään tiistaina eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana EU-asioista kello 12:30 alkavassa kokouksessa.

Sipilän odotetaan ottavan tänään kantaa siihen, miltä sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo näyttää uusien aikataulujen valossa. Pääministeri linjasi eilen, että uudistus siirtyy vuodesta 2020 vuoteen 2021, jos sote-valiokunta ei saa mietintöluonnostaan valmiiksi heinä-elokuun vaihteeseen mennessä. Sote-valiokunnan jäsenet ovat kuitenkin pitäneet aikataulua epärealistisena.

Kiuru kertoo, että valiokunta on tänä aamulla keskustellut aikatauluista ja tullut siihen yksimieliseen tulokseen siitä, että valiokunta työskentelee nyt ahkerasti ja perusteellisesti 6. heinäkuuta asti.

Hänen mukaansa töihin palataan virallisesti takaisin sitten, kun eduskunta jatkaa työskentelyään, eli 4. syyskuuta.

Lue lisää: Sipilän edellyttämä sote-aikataulu edelleen auki – Kiuru: ”Pallo on hallituksella”

Kiuru ei tahtonut arvioida sitä, viivästyttääkö valiokunnan aikataulutus sote- ja maakuntauudistuksen alkua.

Valiokunta jatkaa uudistuksen parissa ensi viikon perjantaihin. Seuraava kokous on 20. elokuuta, Kiuru kertoi eduskunnassa. Kiurun mukaan elokuisessa kokouksessa on määrä käydä läpi, missä vaiheessa mietinnöt uudistuksesta tuolloin ovat.

Kiurulta kysyttiin, saako valiokunta mietintöluonnoksen valmiiksi elokuussa. Kiurun mukaan on vielä liian aikaista vastata tähän.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) sanoi hetki sitten, että valiokunta kokoustaa heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja elokuussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous on alkanut kello kahdeksan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt