Politiikka

Setä Arkadia -podcast: Perussuomalaiset ei kelpaa Sdp:lle hallitukseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta sanoo Setä Arkadia -podcastissa, että jos Sdp on pääministeripuolue, muu ei ole varmaa kuin se, että Perussuomalaisilla ei ole hallitukseen asiaa.
Maarit Feldt-Ranta kävi viikonloppuna juoksemassa Jukolan viestin, mutta mitä tulee poliittisen karttaan ensi kevään osalta, se on sumea.

Setä Arkadialle Maarit Feldt-Ranta uskottelee, ettei hänellä muka ole suosikkia Sdp:n kumppaniksi, jos Sdp kasaa seuraavaa hallitusta. Mikään ei ole varmaa, eikä työväentalolla kuulutettua.

Paitsi yksi asia.

Jussi Halla-ahon johtamilla persuilla ei ole Sdp-vetoiseen hallitukseen asiaa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minua huolestuttaa suoraan sanoen pinnan alla olevat, mutta laajasti tiedossa olevat (PS:n) yhteydet pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka on todella vaarallinen liike, Feldt Ranta sanoo yhdeksi perusteluksi.

Ruotsissa Ruotsidemokraatit ovat lihoneet oppositiossa, ja demarit valuvat alamäkeä. Suomessa persut hajosivat vuosi sitten ja sen jälkeen oppositio-PS ei ole lentoon lähtenyt. Siniset kituu hallituksessa alle kahden prosentin kannatuksella.

– Sanoin kolme vuotta sitten Ruotsin pääministerille, että te teitte tuollaisen ratkaisun ja me teimme Suomessa tällaisen ratkaisun. Tulee olemaan mielenkiintoinen historiallinen koe katsoa, miten käy.

Ruotsissa demarien gallupkannatus on syksyn vaalien alla tippunut jopa 24 prosenttiin, Suomessa Sdp:n kannatus on pikkuhiljaa noussut yli 21 prosenttiin. Sellaista tilannetta ainakaan sotien jälkeen nähty, että Suomessa demareilla olisi kovempi kannatus kuin Ruotsissa. Nyt se on nippa nappa mahdollista.

Kuuntele Setä Arkadian tuorein jakso alla olevalla soittimella. Jos se ei näy, voit kuunnella jakson Suplassa täällä.


Lupauksia, lupauksia…

Feldt-Ranta on Sdp varapuheenjohtaja ja näin ollen varma hallitusneuvottelija, luultavasti seuraavan hallituksen ministeri – siis jos Sdp on hallituksessa.

Sdp on luvannut pienituloisille eläkeläisille sata euroa käteen, varhaiskasvatusta, oppivelvollisuuden jatkoa ynnä muuta. Listalta ei puutu kuin varret pelikortteihin ja konjakkipullojen pohjista kuprut pois, niin Sdp:n paratiisi alkaisi olla täydellinen. Kokoomuspolitrukit ovat laskeneet, että Sdp korottaisi uudistustensa takia veroja jopa kolmella miljardilla, uudistusten hintalappu on sitä suurempi.

Maarit Feldt-Ranta leimaa porvarien laskelmat humpuukiksi, mutta pyörittelee pelkästään puolueensa eläkelupauksia sellaisella sanalahjakkuudella, ettei perässä pysy. Orginaalivastaukset voi – ja pitääkin – kuunnella Setä A:n podcastista, sillä niitä on mahdoton pukea kirjallisesti ymmärrettävään muotoon.

Sdp:n kunniaksi on sanottava, että vihreiden taivaita hipovat ohjelmat maksaisivat vielä enemmän, mielikuvituskaan ei ole ollut rajana, kun hintavia uudistusvaatimuksia on listattu. Vihreiden menoille yrittivät laskea hintaa puolestaan kepun politrukit, mutta kuulemma taskulaskimesta loppuivat numerot ja paristot kesken 15 miljardin (perustulon hinta) kohdalla…

Setä A on seurannut mielenkiinnolla vuosien ajan sekä vasemmiston että porvaripuolueiden budjetti- ja vaihtoehtobudjettiesityksiä.

Kun Sdp:llä tulee tenkkapoo menojen rahoittamisen suhteen, puolue nostaa taikurinhatusta sanaparin ”harmaa talous”. Harmaan talouden suitsimisella ja sitä verottamalla täyttyy vaikka Saharan kokoinen budjettiaukko.

Porvareilla vastaava simbsalibim-ratkaisu on vedota verotuksen ”dynaamisiin vaikutuksiin”. Hirmuisimmatkin, varpaissa asti tuntuvat verokevennykset maksavat itse itsensä, koska ne kuittaantuvat kuuluisilla dynaamisilla vaikutuksilla.

Kepun Juha Sipilä, pääministeri, sanoi, ettei kepu lähde hallitukseen sellaisten kanssa, jotka tärvelevät nykyhallituksen saavutukset. Kokoomuksesta on tullut samaa huutoa. Kohde on Sdp, kepukielellä remarit.

– Keskustan ja kokoomuksen puoluekokousten jälkeen vesi kirkastui. Sekä Orpo että Sipilä paaluttivat, että ne haluavat jatkaa tätä politiikkaa. He eivät muuta linjaansa. No se on selvä peli, sanoo Feldt-Ranta.

Lisättäköön loppuun seurapiiriuutinen. MTV:n politiikan toimittajan Vesa Kallionpään ja Feldt-Rannan juhannushäitä ei ole tulossa, vaikka suhde tuntuu toimivan hyvin ja kukkapuskat ovat nuorenparin ruukussa tuoreita.

Eivätkä edes demarit tappele keskenään nyrkit savessa, kuten vuosi sitten – ainakaan julkisesti.

– Ei me munita tätä hommaa nyt, kun on pitkästä aikaa sauma ottaa johtajuus, Feldt-Ranta linjaa.

Kuuntele lisää Setä Arkadia -podcasteja täältä.

Ps 1. Sdp:n eikä muidenkaan kannata iloita vaalivoitosta, sillä eduskuntaan palannut Paavo Väyrynen aikoo ottaa puolueelleen seuraavissa vaaleissa 20 kansanedustajaa eli kymmenen prosenttia paikoista. Vielä kun tietäisi minkä puolueen? Eduskunta hyväksyi Väyrysen ryhmän nimeksi Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä, mutta riitely Väyrysen ja Kansalaispuolueen välillä jatkuu leivättömän pöydän ääressä.

Ps 2. Keskustan kunniapuoluesihteeri Seppo Kääriäinen on seurannut entisen kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen taivalta ja heitti tiistaina ennustuksensa: Väyrynen voi olla 2020 taas keskustan jäsen. Ettei olisi jo ennen vaaleja?

Ps 3. Tähän on hyvä lopettaa ja aloittaa kesäloma. Eduskunta aloittaa lomansa ensi viikolla ja palaa tappelemaan syyskuussa. Syksyn aihetta ei tarvitse miettiä: sote ei katoa minnekään. Tuskin malttaa odottaa...

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt