Miten hallitus saattoi valmistella vastinetta 6 viikkoa, jos lausunto on 2 viikkoa vanha? Nerg vastaa oppositiolle

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg selvitti tänään sote-valiokunnan julkisessa kuulemisessa oppositiolle valinnanvapauslain vastineen laatimisen aikataulua.

19.6.2018 12:10

Hallitus antoi eilen maanantaina eduskunnan sote-valiokunnalle oman vastineensa perustuslakivaliokunnan kesäkuun alussa julkaisemaan lausuntoon soten valinnanvapaudesta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) totesi eilen Naantalissa päättyneiden Kultaranta-keskustelujen yhteydessä, että kaikista suurin työ hallituksella oli vastinetta tehtäessä tietosuojakysymysten kanssa. Tähän kului hänen mukaansa yhteensä aikaa jopa kuusi viikkoa.

Hallituksen sote-vastine on liitteineen 231 sivua pitkä.

Opposition ihmettely sosiaalisen median puolella alkoi nopeasti Sipilän kommentin jälkeen.

Twitterissä ihmeteltiin, miten hallitus kykeni valmistelemaan vastinettaan lausuntoon, jota ei oltu vielä edes julkaistu.

Perustuslakivaliokunnan lausunto tuli julkiseksi vasta 1. kesäkuuta, eli kaksi ja puoli viikkoa sitten.

Sipilän kommentit kyseenalaistettiin

Valiokuntien käsittelyt ovat salaisia. Edes valiokuntien muodostamasta lopullisesta kannasta ei ole tapana puhua julkisuuteen ennen lausuntojen tai mietintöjen julkistamista.

Ilta-Sanomille vuodettu valiokunnan lausuntoluonnos olikin poikkeuksellinen tapahtuma.

Sipilä totesi vuotoa seuranneena päivänä, ettei ole itsekään nähnyt lausuntoluonnosta etukäteen.

– En ole perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnosta nähnyt, enkä lukenut sitä, ja pysyn siitä kaukana. Me (hallitus) olemme oman työmme tehneet, nyt eduskunnalle pitää antaa työrauha. Tämä on eduskunnan sisäinen kysymys, Sipilä sanoi toukokuussa ennen lausunnon julkistamista.

Kansanedustaja Ville Niinistö (vihr) ihmettelikin Sipilän aiempia kommentteja vuodosta ja vastineen laatimisen aikataulusta.

– Sipilä vakuutti, että ei ollut nähnytkään perustuslakivaliokunnan työn aikana kesken vuotanutta lausuntoluonnosta, mutta nyt kertoo auliisti kuinka kuusi viikkoa on valmisteltu työlästä muutosta – vaikka sitä vaativa lausunto valmistui 2 viikkoa sitten, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (rkp) kiinnitti Twitterissä huomiota samaan yksityiskohtaan.

– Kova suoritus ottaen huomioon, että PeV lausunto on 2 vkoa vanha: ”Sipilän mukaan kaikista suurin työ hallituksella oli vastinetta tehtäessä tietosuojakysymysten kanssa. Niihin kului Sipilän mukaan aikaa kuusi viikkoa.”

Myös vasemmiston ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen otti osaa keskusteluun.

– Itkeäkö vai nauraa! Hallitus on tehnyt kuusi viikkoa vastinetta kaksi viikkoa vanhaan lausuntoon! #mitenmeniomastamielestä, Pekonen kirjoittaa.

Nerg selvensi aikatauluja

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä selitti kuitenkin tämänaamuisessa sote-valiokunnan julkisessa kuulemisessa vastineen laatimisen aikataulua.

Päivi Nerg selvitti oppositiossa ihmetyttänyttä sote-vastineen valmistelun aikataulua.

Nerg myönsi, että vastinetta perustuslakivaliokunnan (PeV) esittämiin huomautuksiin on valmisteltu jo ennen valiokunnan lausunnon antamista.

Tämän on hänen mukaansa mahdollistanut se, että ministeriöiden asiantuntijat ovat pystyneet osallistumaan perustuslakivaliokunnan kuulemisiin ja näin ollen ennakoimaan, mitä tuleman pitää.

– Meillä on ollut ilo perustuslakivaliokunnan kanssa yhdessä sopien toimia sillä tavalla, että sekä valtiovarainministeriön että sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijat ovat voineet olla perustuslakivaliokunnan kuulemisissa läsnä.

– Se on mahdollistanut sen, että me olemme pystyneet jo etuotossa aavistelemaan, että minkälaista asioita perustuslakivaliokunta tästä isosta valinnanvapauskokonaisuudesta nostaa kysymyksiksi, joihin meidän tulisi varautua. Ja me olemme pystyneet valmistelemaan asioita etukäteen, Nerg kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?