Ahtisaari: Puhe ”länsimaisista” arvoista on meille karhun­palvelus

Presidentti Martti Ahtisaari painotti voimakkaasti, että kyse on globaaleista arvoista, johon kaikki YK:n jäsenvaltiotkin ovat sitoutuneet.

Martti Ahtisaaren mielestä puhe länsimaisista arvoista kääntyy itseään vastaan.

17.6.2018 21:12

Presidentti Martti Ahtisaari piti Naantalin Kultaranta-keskusteluissa väkevän puheen, jossa hän patisteli YK:n jäsenvaltioita muistamaan, että ne ovat kaikki sitoutuneet yhteisiin arvoihin siihen liittyessään.

– Haluan toistaa tämän: kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet, Ahtisaari sanoi painokkaasti.

Hän viittasi arvoilla demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Ahtisaari muistutti, että kaikki jäsenvaltiot ovat myös sitoutuneet liittyessään kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseen.

Ahtisaari katsoi kyseisiin arvoihin sitoutuneiden maiden sivuuttavan niitä usein itse. Hän painotti, ettei kyse ole läntisistä vaan globaaleista arvoista.

– Niihin viitataan usein jollain tavalla läntisinä arvoina. Siitä kuulee aivan liikaa puhetta. Haluan sanoa tämän suoraan: Nämä arvot eivät ole vain läntisiä, ne ovat globaaleja, Ahtisaari jyrähti ja jatkoi:

– Sanomalla, että demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat läntisiä arvoja olemme tehneet itsellemme karhunpalveluksen. Olemme luoneet mahdollisuuden kyseenalaistaa näitä arvoja, joiden on tarkoitus palvella kaikkia.

Ahtisaaren mukaan arabikevät osoitti, ettei kyse ole vain läntisistä arvoista.

– Kaikki haluavat saada reilun mahdollisuuden pärjätä elämässä. Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat sen perusta.

Ahtisaari haluaisi nähdä maailman, jossa kyseisiin arvoihin sitoutumattomia ei edes harkittaisi merkittäviin asemiin kansainvälisessä järjestyksessä.

– YK:n turvaneuvoston pysyvillä jäsenmailla on erityinen velvollisuus pitää huolta siitä, että näitä arvoja kunnioitetaan. Turvaneuvoston jäsenyys pitää sisällään velvollisuuden tukea YK:n pääsihteeriä, hän sanoi.

Ahtisaari muistutti YK:n syntyneen toisen maailmansodan jälkeen suojelemaan maailmaan uusilta sodilta.

– 73 vuotta myöhemmin voimme kysyä, ovatko ihmiset yhtään sen enemmän turvassa sodalta kuin silloin, kun YK perustettiin.

Ahtisaari sanoi uskovansa yhä vahvasti YK:hon, mutta painotti sen menestyksen riippuvan erityisesti turvaneuvoston pysyvistä jäsenmaista.

– Se kyky ryhtyä toimeen on hyvin riippuvainen turvaneuvoston viidestä pysyvästä maasta. Erityisesti Yhdysvalloista ja Venäjästä.

Ilman turvaneuvoston jäsenmaiden tukea YK voi tehdä hyvin vähän. Ahtisaari muistutti, ettei hänkään olisi voinut edetä rauhaponnisteluissaan ilman turvaneuvoston tukea.

Presidentti ja rauhanneuvottelija oli huolissaan kehityksestä, jossa uhkaillaan lähdöllä kansainvälisistä järjestöistä ja sopimuksista, jos se nähdään esteenä kansallisille intresseille.

– Olemme nähneet vetäytymistä kansainvälisistä sopimuksista, jotka ovat vaatineet vuosien neuvottelut syntyäkseen, Ahtisaari sanoi ja huokaisi syvään.

Kultarantaan ja Naantaliin paluu oli nostanut presidentti Ahtisaarelle monia mukavia muistoja mieleen omilta siellä vietetyiltä kesiltä.

– On aina ilo olla täällä Kultarannassa. Paikka tuo mieleen niin monia hyviä muistoja minulle ja vaimolleni Eevalle.

Hän sanoi ehtineensä kuunnella Naantalin musiikkijuhlien päätöskonsertin rouva Eeva Ahtisaaren kanssa.

– Se on yksi selkeistä hyvistä puolista siinä, että olen puolittain eläkkeellä. Ainakin yritän olla, Ahtisaari sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?