Timo Soini, onko päätös Venäjän MM-kisoista boikotti? Vastauksilla selvä sointi: ”Ei”

”En aio mennä, olen kesälomalla”

Timo Soini ei matkusta jalkapallon MM-kisoihin.

17.6.2018 19:38

Ulkoministeri Timo Soini jakoi lyhyitä ei-alkuisia vastauksia Venäjällä järjestettävistä jalkapallon MM-kisoista saapuessaan Kultaranta-keskusteluihin Naantaliin. Intohimoisena jalkapallomiehenä tunnetun Soinin mukaan kisat jäävät väliin kesäloman, ei boikotin vuoksi.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo sanoi perjantaina pikaviestipalvelu Twitterissä, ettei ulkoministeri aio matkustaa Venäjällä pidettäviin MM-kisoihin. IS tiedusteli Soinilta Kultarannassa, miksi jalkapallofani jättää kisat väliin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov esitti joulukuussa Wienissä Soinille henkilökohtaisen kutsun kisoihin.

Lue lisää: Timo Soini ei matkusta jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle

Minkä vuoksi jätätte kisat väliin?

– Ei sopinut aikatauluihin, Soini sanoi lyhyesti.

Jalkapallon MM-kisat eivät sovi tällä kertaa kenenkään suomalaisministerin tai presidentin aikatauluihin. Soinia aiemmin presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho ilmoittivat, etteivät he aio matkustaa kisoihin.

Kisat eivät sovi Suomen ulkopoliittisesta johdosta kenenkään aikatauluihin?

– Eivät sovi. Sellaista se joskus on.

Onko tässä kyse boikotista?

– Ei.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson väläytti kisojen boikotointia ensimmäisen kerran, kun venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal joutuivat hermomyrkkyiskun kohteeksi Salisburyssä. MM-kisoissa pelaavista maista Islanti ja Englanti ovat ilmoittaneet, etteivät ne lähetä kisoihin virallista edustustoa. Myös Ruotsin valtiojohto on ilmoittanut, ettei se aio osallistua MM-kisoihin, mutta on samalla painottanut, ettei kyse ole boikotista.

Ulkoministeri Soini joutui hiljattain kritiikin kohteeksi, kun hän osallistui Kanadan-virkamatkallaan abortinvastaisen Pro Life -liikkeen iltatilaisuuteen. Soini on perustellut ratkaisuaan sanomalla, että hän osallistui tilaisuuteen yksityishenkilönä.

Lue lisää: Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa – Professori: Ulkoministeri on koko ajan töissä ja edustaa Suomea

Voisiko MM-kisoihin mennä yksityishenkilönä?

– No, jos haluaa mennä.

Menettekö?

– En aio mennä. Aion olla kesälomalla.

Suomen ulkopoliittisesta johdosta on korostettu, ettei MM-kisoista poisjäämisessä ole kyse boikotista. Pääministeri Sipilän esikunnasta ratkaisua perusteltiin Iltalehdelle sillä, ettei Suomi pelaa kisoissa. Presidentti Niinistö piti hiljattain politiikan toimittajien lounaalla urheilutapahtumiin liittyviä poliittisia boikotteja huonona vaikutuskeinona.

  • Katso alta video Sauli Niinistön tiedotustilaisuudesta sunnuntaina Kultarannasta

Viime vuoden Kultaranta-keskusteluihin Soini saapui suoraan perussuomalaisten puoluekokouksesta, jossa Jussi Halla-aho ja hänen kannattajansa valtasivat puolueen. Soini kuvattiin tuolloin istumassa yksinään Kultarannan puistonpenkillä. Kuvaan tiivistyi monella tapaa dramaattisen viikonlopun tunnelmat. Soini sanoi tulevansa vuosi tapahtumien jälkeen Kultarantaan ”hyvällä mielellä”.

– Minulla on hyvä olla, hän sanoi.

Soini ei ole vielä päättänyt asettuuko hän ehdolle eduskunta- tai eurovaaleissa. Hän sanoi aikovansa kuitenkin osallistua sinisten vaalikampanjointiin.

Puolueen kannatus ei ole lähtenyt toivotulla tavalla nousuun vaan on jämähtänyt pariin prosenttiin. Hänen mukaansa sinisten vaalitulos riippuu täysin siitä, löytyykö puolueesta vaalitempun tekijää.

– Itse olen kaksi kertaa tehnyt historiaa Suomessa. Ei kaksi ilman kolmatta. Sehän olisi kutkuttavaa, mutta katsotaan nyt, Soini sanoi.

Lue lisää: Sinisten Elo käy pelotta kohti vaaleja – hiljainen signaali naisilta luo toivoa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?