Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohti Kultaranta-keskustelujen aluksi järjestämässään lehdistötilaisuudessa Euroopan unionin paljon puhuttua heikkoutta ja keinoja tämän ongelman ratkaisemiseen.
Niinistön mukaan Euroopan unioni ei ole nykyisellään tarpeeksi vahva, jotta sitä kuultaisiin. Hänen mukaansa EU:n heikkoutta selitetään usein eri maiden ristikkäisillä intresseillä, mutta se ei ole ainoa syy.
– Olen pohtinut sellaistakin seikkaa, että onko maailma kehittynyt niin pitkälle, että vain voimaa kunnioitetaan. Ja pitääkö Euroopan unionin rakentaa itsestään kunnioitettavan voimakas, joka tarkoittaa tietysti puolustusulottuvuuden ponnekasta lisäämistä, Niinistö sanoi Kultarannassa.
Niinistön mukaan Euroopan unionilta puuttui pitkään ajatus jäsentensä turvaamisesta, mutta viime aikoina myös tämä turvallisuuspuoli on noussut ilahduttavasti esille.
Lue lisää: ISTV:n suora lähetys Kultaranta-keskusteluista tänään kello 18.
IS tiedusteli Niinistön kantaa mahdollisiin Euroopan unionin kyberpuolustusjoukkoihin, joiden perustamisesta on puhuttu jäsenmaiden välillä.
– Parempi vielä edetä näissä suuremmissa linjoissa, mitä me olemme valmiit tekemään. Mutta miksei, jos se siihen hyvin istuu, Niinistö vastasi.
Ajatus on, että nopean toiminnan kyberpuolustusjoukot voisivat auttaa jäsenmaita, jotka joutuvat massiivisen verkkohyökkäyksen kohteeksi. Yhteisymmärrystä näiden joukkojen toteuttamisesta ei ole kuitenkaan vielä saatu jäsenmaiden välille.
Puolustusliitto Naton huippukokous järjestetään heinäkuussa Brysselissä. Niinistö odottaa kokousta mielenkiinnolla. Hänestä siinä on paikka, jossa mitataan EU:n ja Yhdysvaltojen keskusteluyhteyttä kauppasodanuhan varjossa.
– Kokous tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen Euroopan turvallisuuden kannalta, mutta sillä saattaa olla myös heijastusvaikutuksia kauppaa koskeviin kysymyksiin. Kokouksessa mitataan tietyllä tapaa sitä, miten hyvin samaan pöytään sovitaan, hän sanoi.
Nato-lähteet ovat aiemmin kertoneet Ylelle, että myös Niinistö olisi osallistumassa tämän vuoden Nato-huippukokoukseen. Tasavallan presidentin kanslia ei ole vielä vahvistanut asiaa.
Edellisessä huippukokusessa kaksi vuotta sitten Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuivat myös Nato-päämiesten illalliselle.