Politiikka

Aalto antoi vihreiden ehdot hallitus­yhteistyölle – ripitti Orpoa ja Sipilää: ”Tätä hallitusta eivät ole ihmisoikeudet kiinnostaneet”

Julkaistu:


Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ehdotti linjapuheessaan myös uuden tiedeministerin salkun käyttöönottoa.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ripitti tänään lauantaina Vantaan puoluekokouksessa pitämässään linjapuheessa hallituksen politiikkaa kovin sanoin.

Aallon mukaan nykyistä hallitusta eivät ole ihmisoikeudet kiinnostaneet.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen erityisosaamisalue on hänen mukaansa ollut arvojohtajuuden puute ja jakolinjojen rakentaminen ihmisten välille.

Syrjäytyminen, mielenterveysongelmien lisääntyminen ja yhteiskunnan eriarvoistuminen ovat Aallon mukaan merkkejä siitä, että Suomen yhteinen vene vuotaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Paatista on todella lähtenyt tulppa irti.

Erityisesti tämä näkyy hallituksen epäinhimillisessä turvapaikkapolitiikassa.

– Elämme nyt maassa, jossa lapsia haetaan poliisiautoilla kesken koulupäivän, perheitä hajotetaan ja ihmisiä lähetetään hengenvaaraan.

Aalto esitteli tänään lauantaina myös vihreiden ajamat kolme suurta uudistusta: koulutuksen, sotu-uudistuksen ja ympäristö- ja ilmastopolitiikan suunnanmuutoksen.

Hänen mukaansa ne ovat myös vihreiden ehto hallitukseen osallistumiselle.

Koulutus, ympäristö ja sotu

Aalto hyökkäsi puheessaan vahvasti etenkin hallituksen koulutusleikkauksia kohtaan.

Hänen mukaansa puolueen tavoitteena on palauttaa Sipilän hallituksen koulutuksesta leikkaamat rahat ja ehdotti muun muassa tiedeministerin tehtävän perustamista Suomeen.

Lisäpanostuksia tarvitaan Aallon mukaan koko koulutuksen ketjuun aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin asti.

– Lasten luokkayhteiskunta syntyy silmiemme edessä. Kokoomuksella ja keskustalla olisi ollut mahdollisuus puuttua tähän.

Aallon mukaan hallituksen valinta on sen sijaan ollut pahentaa tilannetta ”historiallisen kovilla koulutusleikkauksillaan”.

– Sen sijaan, että he panostaisivat koulutukseen, he yrittävät edelleen puskea läpi sote-uudistusta, joka kasvattaa kustannuksia ja kuristaa julkista taloutta entisestään.

– Molemmissa hyötyjinä ovat yksityisten yritysten kassat, häviäjinä suomalaiset, jotka palveluita tarvitsevat.


Ensi hallituskauden suureen kysymykseen, sosiaaliturvan uudistukseen Aalto linjasi puolueen ehdottoman tavoitteen olevan perustulo.

Hän myös myönsi uudistuksen olevan niin suuri uudistus, ettei se tule valmiiksi yhden vaalikauden aikana.

Aallon mukaan vihreät suostuu tekemään vain sellaista hallitusyhteistyötä, joka ottaa myös suuria askeleita eteenpäin luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Hallituspuolueet puhuvat avohakkuista realistisena vihreytenä, ajavat alas hyvinvointivaltion turvaverkkoa ja koulutusta, kyykyttävät työttömiä ja sairaita ja ottavat naisten oikeudet maalitaulukseen.

”Suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet”

Jos näissä kohdissa päästään yhteisymmärrykseen, kertoo Aalto puolueen ottavan mielellään harteilleen hallitusvastuun.

Hän totesikin vihreiden tavoittelevan tuossa tapauksessa hallituksen raskaimpia salkkuja ensi vaalikaudella.

– Vanhat suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä. Niiden voimin eivät tasa-arvo, luonnonsuojelu, ihmisoikeudet ja koulutuksen asema etene riittävästi.

Aalto on toiminut vihreiden puheenjohtajana nyt vuoden ajan. Valinnan jälkeen vihreät nousikin kannatukseltaan Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Kannatus on nyt laskenut noin 14 prosentin paikkeille, mutta se on silti korkeampi kuin yksissäkään eduskuntavaaleissa tähän asti.

Vihreiden puoluekokous järjestetään tänä viikonloppuna Vantaan Korsossa, monitoimikeskus Lumossa.