Politiikka

Puhuiko pääministeri totta? Lue opposition ja Sipilän vääntö sanasta sanaan

Julkaistu:

Oppositio hyökkäsi rajusti, Sipilä puolustautui. Lue eduskuntaväittelyn keskeiset kohdat.
Puhuiko pääministeri Juha Sipilä (kesk) viime viikolla totta? Tätä oppositio kyseli Sipilältä moneen kertaan eduskunnan kyselytunnilla tänään.

Sipilä vakuutti puhuneensa, oppositio ei oikein uskonut.

Sipilä joutui tänään eduskunnan kyselytunnilla tilille viime viikon sanomisistaan. Sipilä oli kertonut, miksi hallitus ei tee soten valinnanvapaudesta notifikaatiota EU-komissiolle.

Sipilä sanoi viime viikolla, että Suomi on virkamiestalossa ollut yhteydessä komissioon: sieltä on ohjeistettu, että notifikaatiota ei pidä lähettää ja sitä ei käsitellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme myöskin olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon, ja komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn, että älkää jättäkö hakemusta, Sipilä sanoi viime torstaina.

Oppositio sai vettä myllyynsä eilen, kun Helsingin Sanomat kertoi toista. HS uutisoi nimettömiin virkamieslähteisiin vedoten, että EU-komission kilpailuosasto ei olisikaan kieltänyt Suomea lähettämästä notifikaatiota.

Toisaalta toinen nimetön virkamies kertoi HS:lle, että komissio ei koskaan suosittele hakemuksen jättämistä, vaan välttää puuttumista jäsenmaiden asioihin.

IS kertoo, miten puolituntinen väittely sujui. Oppositiojohtajien ja Sipilän kysymyksiä ja vastauksia on lyhennetty jonkin verran.

Oppositio kysyi miksi Sipilä viime viikolla sanoi, että EU-komissio ei Suomen hakemusta käsittelisi ja tänään Sipilä totesi, että Suomi voisi kyllä hakemuksen lähettää ja komission sen käsittelisi.

Tosin Sipilä toisti, että sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän arviointi ei kuulu EU-komission kilpailuosastolle, jos siinä ei ole kilpailua vääristävää valtiontukea, ja kukaan ei soten valinnanvapaudesta ole sellaista löytänyt.


Ensimmäisen kysymyksen sai esittää puheenjohtaja Antti Rinne (sd). Rinne tivasi Sipilältä kolme kertaa vastauksia kysymyksiinsä.

RINNE: ”Pääministeri Sipilä sanoi eduskunnan edessä näin: Olemme myöskin olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon, ja komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn, älkää jättäkö hakemusta.

HS paljasti EU-lähteisiin viitaten eilen, että pääministeri Sipilän väite ei voi pitää paikkaansa. Puhuitteko te totta viime viikolla?”

SIPILÄ: Viittasin näihin epävirallisiin keskusteluihin, mitä meidän virkamiehet ovat käyneet komission virkamiesten kanssa notifikaatiosta.

Ja yksiselitteinen vastaus sieltä on tullut, toivomus, että emme jättäisi hakemusta.

Esimerkiksi Pekka Timonen ja Martti Hetemäki valtion korkeimmasta virkamiesjohdosta ovat olleet sinne yhteydessä.

Eli komission kilpailupääosaston tehtävänä ei ole arvioida jäsenvaltioiden sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmiä, vaan käsitellä tilanteita, joissa on perusteltu epäily kielletystä valtiontuesta. ”

RINNE: ”Viime viikolla väititte, että komissio ei suostuisi ottamaan sote-mallia käsittelyyn. Teidän eduskunnan edessä esittämänne väite ei vaikuta olevan totta.

Oletteko nyt aivan varma, että komissio on suositellut, että Suomi ei tekisi notifikaatiota?

Kuka hallituksesta on ollut yhteydessä ja kehen komissiossa? Kertokaa nyt nimet komissionkin puolelta?”

SIPILÄ: ”Kerroin, että Hetemäki ja Timonen ovat olleet yhteydessä komissioon, käyneet epävirallisia taustakeskusteluja ja pyrkineet saamaan vastauksen siihen, tulisiko tämä notifioida vai ei. Myöskin omasta kabinetistani on oltu yhteydessä komissioon.

Me saamme tällaisen ohjeistuksen komissiosta, korkeimmalta vikamiesjohdolta.

Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, niin totta kai komissio käsittelisi sen.

Kun olemme kysyneet sitäkin tilannetta, niin komissio on kertonut, että he eivät pysty sanomaan edes, milloin se käsiteltäisiin.

Heidän toivomuksensa on, että tällaiset asiat käsitellään kansallisesti.”

RINNE: ”Minusta olisi hyvä nyt selvittää tämä asia aika konkreettisesti.

Näihin kahteen kysymykseen vastaus – mitkä ovat nämä nimet, ja onko sanottu, että älkää jättäkö hakemusta?”

SIPILÄ: ”Avustajani tarkasti tämän Hetemäeltä tänä päivänä, ja hän sanoi, että komissiosta on toivottu, että älkää jättäkö hakemusta. Tämä on siis se ohjeistus siellä.

Valitettavasti luottamuksellisesta keskustelusta ainoa, joka voi kertoa vastapuolen nimen, on tietenkin se, joka on sen keskustelun käynyt.”


Kun Rinne oli kysymyksensä esittänyt, kysymysvuoron sai toisen oppositiopuolueen puheenjohtaja Li Andersson (vas).

ANDERSSON: ”Sen sijaan, että tämä reilusti myönnettäisiin eduskunnalle, annetaan harhaanjohtavaa tietoa siitä, että komissio ei ottaisi tätä käsittelyyn.

Tai että jopa on suositeltu, että näin ei tehdä. Eikö näin ole, pääministeri Sipilä?”

SIPILÄ: ”Tässä tulee nyt varmasti semmoinen mielikuva, että meidän sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus pitäisi notifioida EU:ssa.

Näin ei ole, vaan meillä pitää olla perusteltu epäily siitä, että tässä olisi kiellettyä valtiontukea.

Yhdessäkään kysymyksessä opposition puolelta en ole kuullut, mitä olisi se kielletty valtiontuki — mitä olisi se valtiontuki, joka vääristäisi kilpailua? Minä toivoisin, että sellainen vastaus nyt tulisi, samalla kun kysytte.

Mikä on se kielletty valtiontuki, mikä tässä esityksessä on?”


Kolmantena kysymysvuoron sai niin ikään opposition puoluejohtaja Touko Aalto (vihr).

AALTO: ”Pääministeri totesi hetki sitten, että totta kai komissio ottaa Suomen notifikaation vastaan, jos sellainen lähetetään.

Vielä aikaisemmin viesti oli se, että komissio ei ota Suomen notifikaatiota vastaan.

Kummin päin asia nyt on? Pääministeri voi ehkä selventää tämän asian.”

SIPILÄ: ”Olen jo useaan kertaan vastannut tähän.

Komissiosta on ohjeistettu epävirallisissa keskusteluissa, että he eivät halua ottaa tätä käsiteltäväkseen, koska meilläkään ei ollut osoittaa sitä kohtaa, joka olisi tässä kiellettyä valtion tukea.

Kukaan ei ole kertonut, mikä on kiellettyä valtion tukea tässä.”

Puolituntiseen tenttaamisen osallistui myös muita opposition kansanedustajia, esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd).

Sosiaali- ja terveysvaliokunta korjaa tulevassa mietinnössään soten valinnanvapauslaista ne puutteet, jotka perustuslakivaliokunta lausunnossaan osoitti.

Yksi perustuslakivaliokunnan esille nostama asia oli se, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla pitäisi olla riittävä selvyys siitä, pitääkö EU:lle lähettää notifikaatio vai ei.

Sipilä sanoi, että rakennuslupaa ei tarvitse hakea EU:lta.

– Hallitus hakee tälle hankkeelle rakennuslupaa Suomen eduskunnalta. Meidän pitää nyt luottaa itseemme, että me pystymme täällä tämän luvan itsellemme myöntämään. Me emme löydä tästä sellaista kiellettyä kilpailua vääristävää tukea, joka rikkoisi EU-sääntöjä, joten tehdään se päätös täällä salissa, Sipilä totesi.

Komission lisäksi EU:ssa painaa EU-tuomioistuimen sana.

Slovakian sote on parhaillaan EU:n rattaissa. EU-tuomioistuin ei hyväksynyt Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää, koska siinä on sen mielestä laitonta valtiontukea. EU-komissio on puolestaan valittanut EU-tuomioistuimen päätöksestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt