Politiikka

Kiirehdityt tiedustelulait jäivät soten jalkoihin – oikeusministeri esitti toiveen eduskunnalle

Julkaistu:

Tiedustelulakien kiireellisen menettelyn perustelut heikkenevät, mitä lähemmäs eduskuntavaalit tulevat.
Turun viime kesäinen terrori-isku kiihdytti Suomessa vaatimuksia uusien viranomaisten toimivaltuuksia lisäävien tiedustelulakien viemisestä läpi kiireellisessä aikataulussa, eli vielä tämän vaalikauden aikana.

Tuli talvi, kevät ja kesä, mutta tulenpalavin kiire tuntui kuitenkin hallitukselta unohtuneen sote-uudistuksen tiimellyksessä.

Mitä lähemmäs eduskuntavaalit tulevat, sitä enemmän alkavat kuitenkin ontua myös kiireellisen menettelyn perustelut.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) vakuuttaa, ettei kiire ole kadonnut mihinkään, vaan lait tulisi edelleen saattaa voimaan huolellisesti, mutta nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En silti suhtaudu tähän mitenkään sinisilmäisesti, että asia pitää saada jostain syystä noin vaan kiirehdittyä, Häkkänen sanoo.


Sote jyräsi tiedustelun kiireellisyyden

Tiedustelulakien uudistus edellyttää muutoksia perustuslakiin, mikä vaatisi tavallisesti asian käsittelyä kahdella eri vaalikaudella.

Perustuslakia ei ole muutettu kiireellisellä menettelyllä vielä kertaakaan uuden perustuslain aikana.

– Se on herkkä asia. Itse olen sanonut vain, että tarvitsemme paketin mahdollisimman nopeasti.

 

Se on herkkä asia. Itse olen sanonut vain, että tarvitsemme paketin mahdollisimman nopeasti.

Häkkäsen mukaan lakien voimaansaattamista jouduttaisiin ilman kiireellisyyttä odottamaan vuoden 2019 alkusyksylle asti.

Alun perin hallitus uskoi säästävänsä kiireellisyydellä aikaa noin vuoden verran. Tuo tavoite alkaa kuitenkin näyttää yhä epärealistisemmalta.

Lakien kiireellisyydestä linjaa mietinnössään eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka on lukuisten muiden valiokuntien tavoin ollut kevään ajan täystyöllistetty soten kanssa.

Sote- ja maakuntapaketti vaikuttaakin kaikesta huolimatta olevan edelleen hallituksen prioriteetti numero yksi.

Asiantuntijakuulemiset ensi viikolla

Ulkoasiain-, puolustus- ja hallintovaliokuntien lausunnot tiedustelupaketista ovat nyt saapuneet perustuslakivaliokuntaan ja asiantuntijakuulemiset käydään juhannusviikolla, tiistaina ja keskiviikkona.

Valiokunnalla olisi ennen kesän istuntotaukoa kuitenkin vielä muutakin tehtävää.

– Meillä on todella paljon muitakin asioita. Lausunnot, jotka nyt ovat olleet kirjoituksessa, ovat odottaneet sopivaa kokousta. Niitä nyt kesäkuun ajan käsitellään. Ne, mitkä jäävät syksyyn, niin jäävät sitten syksyyn, puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) linjaa.

Kiire ei kuitenkaan hellitä kesän jälkeenkään, sillä mietintö sote-uudistuksesta saapunee näillä näkymin perustuslakivaliokuntaan viimeistä tarkastusta varten vasta syksyllä.


Alkuvuodesta Lapintie lupaili vielä valiokunnan ottavan kantaa kiireelliseen menettelyyn pian. Nyt hän ei enää suostu ennustamaan tarkempia aikatauluja.

Tiedustelulait edenneet eduskunnassa

Häkkänen kertookin toivovansa, että tiedustelulakeja nostettaisiin eduskunnan tärkeysjärjestyksessä.

Hänen mukaansa pallo on nyt eduskunnalla.

– Minun tehtäväni on esittää toiveita, jotta eduskunta tämän kykenisi käsittelemään mahdollisimman nopeasti. Miten eduskunta sitten priorisoi asioita, niin se on puhtaasti eduskunnan asia.

Tiedustelulait ovatkin edenneet eduskunnan valiokunnissa kevään mittaan.

Demarit ovat saamassa läpi vaatimuksensa Supon laajemmasta parlamentaarisesta valvonnasta, mikä on ollut puolueen ehto lakien kiireelliselle läpiviemiselle.

Supon valvonnasta vallitsee Häkkäsen mukaan ”kohtuu laaja yhteisymmärrys”.

Tärkeimpään kysymykseen siitä, onko tiedustelun kiireelliselle säätämiselle pakottavia perusteita vai ei, puuttuu kuitenkin vielä vastaus.

Professorit: hallituksen kiire suhteellista

Mitä pidemmälle vaalikauden loppua tiedustelulakien ratkaisu jää, sitä vähemmän kiireelliselle menettelytavalle yhden vaalikauden aikana on enää perusteita, myöntää valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta.

Sama todetaan myös hallituksen esityksessä. Uuden tiedustelulainsäädännön käsittely siirtyy väistämättä ensi syksylle, jolloin eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsas puoli vuotta.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan tiedustelulakipaketteihin liittyvän perustuslain muutosesityksen jääminen perustuslakivaliokunnassa sote-kiireen jalkoihin on myös omiaan heikentämään kiireellisyyden perusteluja.

– Horjuttaahan se nyt osaltaan sitä, mitä hallituksen esityksessä oli, että perustuslain muuttamisella olisi pakottava kiire, Ojanen sanoo.


Hänen mukaansa hallituksen kiire vaikuttaakin osittain suhteelliselta.

– Vuodenvaihteessa tuntui, että jollei tätä ennen talven lumien sulamista keretä saada käsiteltyä, niin Suomi on suorastaan katastrofin partaalla. Nyt on kesä jo koittanut, eikä kiire ole mihinkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt