Kokoomuksen ex-puheenjohtaja Alexander Stubb toivoi Turun puoluekokouksessa, että kokoomus kykenisi käymään aktiivista keskustelua Natosta ja nosti samalla tasavallan presidentin roolin merkityksen esiin.
– Paljon riippuu tietysti mielipidemittauksista ja paljon riippuu tasavallan presidentin näkökulmasta.
– Olen vahvasti sitä mieltä, että jos tasavallan presidentti ilmoittaisi vaikkapa huomenna, että hän on päätynyt siihen johtopäätökseen, että Nato-jäsenyys on Suomen turvallisuuden kannalta hyvä asia, niin silloin myös mielipiteet tässä maassa muuttuisi, Stubb sanoi.
Alexander Stubb lauantaina Turun Logomossa.
Hän järjesti kokoukseen saapuessaan tiedotustilaisuuden, mutta ei jakanut yksittäisiä haastatteluja.
Euroopan investointipankki EIP:ssä nykyisin toimiva kokoomuksen ex-puheenjohtaja on tunnettu erityisen myönteisestä kannastaan Suomen Nato-jäsenyyteen.
Niinistö reagoi heti
Nato-jäsenyys oli paljon esillä kokoomuksen puoluekokouksessa. Puolue puoltaa edelleen Nato-jäsenyyden hakemista lähivuosina. Nato-vankkureiden vetäminen ei presidentti Sauli Niinistöä kiinnosta. Hän tuohtui, kun STT aloitti kysymällä siihen liittyneistä kysymyksistä lauantaina Naantaliin kesänviettoon saapuessaan.
– Jos joku ajaa jotakin asiaa, niin hänen tai heidän pitäisi olla niin vahvoja, että he saavat sanomansa läpi, Niinistö painotti.
Niinistö ei suoraan kommentoinut Stubbin lausuntoa. Hän närkästyi lisää, kun Iltalehti kysyi häneltä Nato-kyselyynsä liittyneen kysymyksen. Siinä 42 prosenttia vastanneista sanoi tukevansa Suomen Nato-jäsenyyttä, jos tasavallan presidentti päätyisi sen kannalle.
– Jos joku ajaa nyt asiaa, niin heidän pitäisi olla niin vahvoja, että saavat sanomansa läpi, ilman että ensin minun täytyy muuttaa mielipiteeni ja sen jälkeen vaaditaan, että minä muutan vielä muidenkin mielipiteen.
Niinistöltä kysyttiin myös siitä, että Nato on ollut paljon esillä kokoomuksen puoluekokouksessa.
– Tässä on nyt pikkuisen kapea tilaisuus vastata isoon asiaan. Kokoomus on käynyt kolmet vaalit samalla ohjelmalla Naton suhteen. Siitä en ole kovin ihastunut, että presidentin pitäisi johtaa. Naiivia ajatella, että nyt pitäisi olla muuttamassa oma kanta ja heti perään suomalaisten kanta, Niinistö vastasi.
Sauli Niinistö arkistokuvassa.
Kanerva: ”Ymmärrän että ärsyttää”
Kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoo ymmärtävänsä Niinistön ärtymystä.
–Vedotaan, että hänen pitää tehdä uusia linjauksia. Minusta se on vähän kyseenalainen tapa käydä keskustelua, että jonkun muun täytyy perustella asia, eikä asianomaisen itsensä, Kanerva toteaa.
Hän muistuttaakin, että Niinistön Nato-linja on kaikille tiedossa, eikä presidentti itse ole antanut ymmärtää, että linja olisi mihinkään muuttumassa. Viimeksi presidentti linjasi kantaansa presidentinvaalien alla.
–Ymmärrän, että häntä ärsyttää, Kanerva sanoo.
Ilkka Kanerva ymmärtää presidentin ärtymyksen.
–Hän on itse sanonut, että linjamuutos tulee kysymykseen vain jossain dramaattisissa uusissa vaiheissa, jos sellaisia ilmenisi. Ja todennut, että Nato-kortti on olemassa, mutta ei sitä kannata missään tapauksessa ruveta pöytään heittämään.
Orpo: kokoomus ei presidenttiä neuvo
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpo painottaa, ettei kokoomus ole pyytänyt presidentti Niinistöä muuttamaan kantaansa. Hänen mukaansa kokoomus ei presidenttiä neuvo.
Orpo muistutti jo eilen lauantaina, että Nato-jäsenyyttä ei ole mainittu hallitusohjelmassa, ja kokoomus myös kunnioittaa tätä.
–Kokoomuksen linjan toteuttaminen edellyttää laajempaa yhteisymmärrystä. Mutta haluamme ja uskallamme sanoa suoraan, mitä mieltä me olemme, Orpo sanoi.
Edeltäjäänsä Stubbiin verrattuna vähemmän intohimoisesti Nato-jäsenyyteen suhtautunut Orpo nosti kuitenkin Naton esille eilen lauantaina pitämässään linjapuheessa, saaden sen jälkeen raikuvat aplodit kokoomuksen kentältä.
Alla olevalla videolla näkyy voimakas reaktio, jonka Nato-lause aiheutti.
Orpo totesi puheessaan kuitenkin vain kokoomuksen linjauksen vuodelta 2006: ”Kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä”.
Hän jätti mainitsematta jo puolueen vuoden 2016 ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kannanotossa tehdyn linjauksen, jonka mukaan Suomen tulisi kokoomuksen mukaan hakea Naton jäsenyyttä lähivuosina.
Se, mitä kokoomus tarkoittaa lähivuosilla, ei ole Kanervan mukaan ”numerokysymys”. Oleellisempaa on hänen mukaansa sen seuraaminen, mitä turvallisuusasetelmissa tapahtuu.
–Suomen linjan määräytyy sen mukaan mitä tapahtuu turvallisuustilanteessa, miten yhteistyö Naton kanssa etenee. Ei tässä ole mitään sellaista päänsärkyä, että nyt tulisi jonain tiettynä vuotena se muutos, Kanerva toteaa.
Korjaus: 10.6. klo 16.30 jutun otsikkoa muutettu ja lisätty kysymykset, joihin Niinistö Naantalissa vastasi.