Kommentti: Sipilä ällistytti uudistus­puheillaan – näin hän selitti ”bolsevistista rauhallisuutta”

Julkaistu:

Juha Sipilän bolsevikkiletkaus ällistytti. Hänen visioillaan on muutakin yhteistä Leninin kanssa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä herätti perjantaina ällistystä puhumalla uudistusten ajamisesta ”bolsevistisella rauhallisuudella”. Sata vuotta sitten, kun Venäjän bolsevikit kaappasivat vallan ja käyttivät sitä kaikkea muuta kuin rauhallisesti.

Kun kummastuneet toimittajat kyselivät syytä ilmaukseen, Sipilä selitti käyttäneensä sitä jo 30 vuotta. 30 vuotta sitten Neuvostoliitto alkoi vedellä viimeisiään, mutta bolsevikkien rooliin historiassa suhtauduttiin yhä myönteisemmin. Sittemmin suhdanteet ovat muuttuneet ja koulukirjat kirjoitettu uudestaan.

Mutta voiko bolsevikkien ajatuksia soveltaa enää mitenkään käytäntöön? Lenin ja Stalin olivat tunnetuimmat bolsevikkijohtajat. Leninin kuoltua Stalin teollisti Neuvostoliiton armottomasti ja kauheaa väkivaltaa käyttäen.

Hänen viimeiset puolustelijansa ovat vedonneet siihen, että ilman tätä olisi jäänyt Hitler voittamatta.

Sodan jälkeen Stalinin ajattelusta otettiin vähän mallia Suomessakin. 1950- ja 1960-luvulla Suomi nousi valtion yhtiöiden avulla. Ilman valtion satsauksia pääomaköyhä Suomi olisi jäänyt takapajuiseksi maatalousmaaksi. Ympärilleen valtion yhtiöt poikivat myös yksityistä yritystoimintaa. Asian keskeinen ajaja oli 1950-luvulla pääministerinä toiminut maalaisliiton eli keskustan Urho Kekkonen.

Hän innoittaa nyt Sipilää haudan takaa.

Sipilä ehdotti perjantaina valtion toimesta satojen miljoonien eurojen pääomitusta Malminjalostus Oy:lle. Se on tuore hanke, jossa valtion kaivosomistukset kootaan yhteen yhtiöön. Sipilän visio on, että tämän ympärille rakentuisi uusi akkuklusteri. Liikenne on sähköistymässä. Sipilän visiossa tulevaisuudessa, jopa lentokoneet lentävät sähköllä. Siinäkin on vähän samanlaista intoa ja teollisuusromantiikkaa kuin alkuaikojen Neuvostoliitossa. Leninkin uskoi, että kun yhdistetään sosialismi ja sähkö saadaan kommunismi, eli paratiisi maan päällä.

Matkalla sinne vain tuli pari pikku mutkaa sitten.

Suomessa on akuissa tarvittavia mineraaleja ja olisi varmasti järkevämpää tehdä akut itse, kuin myydä vain raaka-aineet muualle. Suomessa on osaamistakin. Valtionyhtiöön panostaminen nyt synnyttäisi tulevaisuudessa myös yksityistä yritystoimintaa. Sijoittajat lähtevät liikkeelle, kun alkuvaikeudet on hoidettu veronmaksajien piikkiin. Tämä on sinänsä järkevä ja käytännöllinen ajatuskulku.

Ympäristöasioista toki tulee varmasti puhetta, kun tunnetuimmaksi valtion kaivosomistukseksi on tullut Terrafame, somasti juuri Sotkamossa, jossa keskusta pitää puoluekokoustaan.

Tässäkin voi silti olla vaikeasti nieltävää varsinkin hallituskumppani kokoomuksen oikealle siivelle. Sille valtionyhtiö on kirosana, josta tulee mieleen vain Neuvostoliitto kaikessa pahassa ja helvetillinen kommunismi.

Eikä ole edes terveydenhoidon yksityistäminen edennyt halutussa tahdissa. Paljon on jo hampaankolossa.

Sipilän visiot eivät ole enää tällä vaalikaudella toteuttavissa.

Jatko on auki tulevista hallituksista.

Mutta ainakin ajatuksissa tulevaisuuteen kulkee loistava polku.

Sitä körötellään sähköautolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt