Venäjän ja Yhdysvaltain kenraalit tapaavat Helsingissä – yksi asia kiinnostanee Suomea erityisesti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Venäjän ja Yhdysvaltain kenraalit tapaavat Helsingissä – yksi asia kiinnostanee Suomea erityisesti

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Joseph Dunford Jr.:n ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimovin tapaaminen on sikäli merkittävä, että Krimin valtauksen jälkeen vastaavia on järjestetty aiempaa vähemmän, arvioi everstiluutnantti Petteri Lalu.

Julkaistu: 7.6.2018 11:58, Päivitetty 7.6.2018 13:11

Krimin valtauksen jälkeen vastaavia tapaamisia on ollut aiempaa harvemmin, Maanpuolustuskoulun professori sanoo.

Yhdysvaltain ja Venäjän ylimmän sotilasjohdon tapaaminen Helsingissä on sikäli merkittävä, että Krimin valtauksen jälkeen vastaavia tapaamisia on järjestetty aiempaa vähemmän. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Petteri Lalu.

Muutoin Venäjän ja länsimaiden puolustusvoimien komentajien tapaamiset kuuluvat normaaliin arkiseen kanssakäymiseen.

Maiden delegaatiot tapaavat Helsingissä huomenna perjantaina. Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Lalu pitää tapaamista positiivisena uutisena, onhan siinä kyse luottamusta herättävästä toiminnasta.

Esillä Syyria, Ukraina ja Itämeri

Tapaamisen agendalla lienee sotilastekninen yhteistyö eli käytännön toiminnan koordinointi. Uusia avauksia ei kannata odottaa.

Komentajat ovat virkamiesjohtoa, Lalu muistuttaa.

– Isommat asiat vaatisivat poliittisen johdon tapaamista. Tässä tapaamisessa eivät vielä isot mannerlaatat liikahtele.

Asialistalta löytynevät Syyrian ja Ukrainan tilanne sekä sotilaalliset aktiviteetit Itämerellä.

Delegaatiot keskustelevat luultavasti myös harjoitustoiminnasta ja mahdollisesti aserajoituksista eli esimerkiksi siitä, onko voimassa oleviin sopimuksiin kuuluvissa asetarkastuksissa käytännön ongelmia.

Mahdollisuus saada Suomen ääni kuuluviin

Suomen Puolustusvoimat järjestää tapaamisen Yhdysvaltain ja Venäjän aloitteesta, mutta puolustusvoimain edustajat eivät siihen osallistu. Yhdysvaltalaisilla ja venäläisillä on kuitenkin omat erilliset tapaamisensa presidentti Sauli Niinistön ja puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin kanssa.

Tapaaminen isäntämaan edustajien kanssa kuuluu Lalun mukaan normaaliin käytäntöön.

Siinä Suomi kuulee suurvaltojen näkemyksiä ja saa mahdollisuuden välittää oman viestinsä suoraan näiden ylimmälle sotilasjohdolle. Yhdysvaltain ja Venäjän delegaatiot todennäköisesti kommentoivat keskenään käymiään keskusteluja mutta eivät tietenkään paljasta niiden koko sisältöä.

Suomea kiinnostanee etenkin Itämeren kysymys.

Suomi on Ruotsin ja Sveitsin ohella perinteinen tapaamispaikka, mutta Lalu ei näe suurempaa merkitystä siinä, että tapaamispaikaksi valikoitui juuri Suomi.

Perusteet ovat todennäköisesti lähinnä logistisista ja käytännöllisiä. Yhdysvallat ja Venäjä luultavasti molemmat ehdottivat mahdollisia tapaamispaikkoja, ja Suomi löytyi molempien listalta.

Korjaus: 7.6.2018 klo 13:08: Kuvaa on korjattu. Alkuperäisessä kuvassa ei ollut Valeri Gerasimov, niin kuin kuvateksti väitti, vaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?