Presidentti Niinistö närkästyi muotokuvansa yllätyksestä: ”Tekijän perustelut luvalla sanottuna vähän oudot”

rac

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistö ei pidä muotokuvaansa afgaanipakolaisen posken tuoneen taiteilijan ratkaisulleen antamista perusteluista.
Presidentti Sauli Niinistölle on jäänyt ”outo tunne” hiljattain julkaistusta muotokuvastaan. Niinistölle ovat tulleet yllätyksenä yhden teoksen toteutukseen osallistuneen taiteilijan perustelut ratkaisulleen.

Niinistö ei maininnut politiikan toimittajien lounaalla taiteilijaa nimeltä, mutta viittasi selvästi valokuvataiteilija Päivi Koskiseen. Hänen tauluun tekemänsä 7,5 x 10 sentin pala paljastui muotokuvan paljastamisen jälkeen afganistanilaisen turvapaikanhakijan Sadiq Bahroozin poskeksi.

Alkuperäisenä ideana oli, että teoksen tekemiseen osallistuneet sata taiteilijaa työstäisivät omat mosaiikkipalansa Niinistöstä otetun valokuvan pohjalta.

Koskinen on sanonut halunneessa viestiä ratkaisullaan turvapaikanhakijoiden tarinoiden olevan monenlaisia. Hän on katsonut, että presidentti Niinistö olisi voinut arvojohtajajana yrittää vaikuttaa enemmän mielipiteisiin turvapaikanhakijoista.

– Minusta tämän tekijän perustelut olivat luvalla sanottuna vähän oudot, Niinistö sanoi politiikan toimittajien lounaalla.

Niinistöä närästi tilaisuudessa myös se, että Koskinen on nostanut haastattelussa esiin esimerkiksi hänen 2016 valtiopäivienavajaisissa pitämäänsä puhetta, josta uutisoi ulkomailla esimerkiksi Daily Mail. Koskinen sanoi IS:n haastattelussa halunneensa lähettää puheenpitäjälle viestin siitä, että turvapaikanhakijoiden tarinat ovat monenlaisia.

– Ensimmäinen perustelu oli, että koska Daily Mailin mukaan Niinistö on näin sanonut, niin hän päätti noin menetellä. Se jättää vähän oudon tunteen Niinistölle, että olisiko ollut kiva kysyä Niinistöltä itseltään, mitä hän on sanonut, eikä toimia ja tehdä juttua sillä perusteella, mitä Daily Mail väittää hänen sanoneen. Se jätti oudon tunteen, Niinistö sanoi.
  • Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, miten Niinistö kommentoi muotokuvaansa paljastustilaisuudessa toukokuussa.

Koskinen on esittänyt julkisuudessa työnsä yhtenä kimmokkeena olleen julkisessa keskustelussa näkyvä viha pakolaisia kohtaan.

– Toivoisin, että Niinistö jossakin vaiheessa kommentoisi asiaa jollain tavalla ja ylipäätään ottaisi kantaa turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa, rasismiin sekä piilorasismiin, Koskinen sanoi toukokuussa Ilta-Sanomille.

Presidentti Niinistö ei Koskisen esittämästä perustelusta pitänyt. Hän katsoi kosketelleensa aihepiirejä useita kertoja.

– Toiselle medialle tämä tekijä perusteli, että eipä ole Niinistö ottanut kantaa näihin rasismikysymyksiin. Tätäkin olisi ollut kiva kysyä minulta. Olisi tullut aika nippu kannanottoja. Jos toimii jollakin perusteella niin olisi hyvä olla varma, että perusteet pitävät paikkansa, Niinistö sanoi.

Niinistön muotokuva tuli tänään yleisön nähtäville Ateneumin taidemuseoon ja on siellä esillä syyskuun alkuun.

Niinistö otti valtiopäivien avajaisissa 2016 pitämäsään puheessa voimakkaasti kantaa Euroopassa myllertäneeseen pakolaiskriisiin. Hän katsoi pakolaiskriisin sysänneen liikkeelle hallitsemattoman kansainvaelluksen, jossa liikkeellä oli hädässä olevien lisäksi myös paremman elämän etsijöitä. Niinistö katsoi, ettei Euroopan kantokyky juuri kyseisellä hetkellä riittänyt parempaa hakevien auttamiseen.

Viime kesänä Niinistö painotti, että kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista sitovat Suomea ja niitä tulee noudattaa.

– On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahan pääsyä, ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten, Niinistö sanoi Turun pukkoiskujen jälkeen suurlähettiläspäivillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt