Orpolta tiukka aikataulu soten jatkolle: ”Keskeiset lait pitää hyväksyä ennen eduskunnan kesätaukoa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpolta tiukka aikataulu soten jatkolle: ”Keskeiset lait pitää hyväksyä ennen eduskunnan kesätaukoa”

– Ripeästi tarkoittaa sitä, että pidetään kiinni siitä, että keskeiset lait on hyväksytty eduskunnassa ennen kesätaukoa, Orpo linjaa IS:lle.

Petteri Orpo.

1.6.2018 19:34

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo katsoo, että sote-uudistusta on mahdollista viedä eteenpäin perustuslakivaliokunnan lausunnon korjausvaateista huolimatta.

– Siinä ratkesi se iso asia, että tämän pohjalta valinnanvapaus voi edetä. Sen keskeiset elementit on nyt toisen kerran hyväksytty. Tältä pohjalta on mahdollisuus rakentaa tie eteenpäin, Orpo sanoo IS:lle.

Orpo ei halua aikataulujen osalta joustaa siitä, mitä sote-lakien voimaantulosta on aiemmin sovittu.

– Valinnanvapauden vaiheistuksen ja yksittäisten seikkojen kanssa täytyy tehdä paljon töitä. Valiokunta kuitenkin toteaa, että muutokset on mahdollista tehdä eduskunnassa. Se on aika iso asia. Siitä lähdetään liikkeelle tekemään huolellista, mutta ripeää työtä.

Orpon mukaan ripeys tarkoittaa sitä, että keskeiset lait on hyväksytty eduskunnassa ennen kesätaukoa.

– Ripeästi tarkoittaa sitä, että pidetään kiinni siitä, että keskeiset lait on hyväksytty eduskunnassa ennen kesätaukoa. Se vaatii kyllä paljon työtä. Ensivaiheessa hallitukselta, joka laatii vastineen lausuntoon ja sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnalta, joka lähtee lausuntoa purkamaan ja mietintöään tekemään.

Mietintö palaa sosiaali- ja terveysvaliokunnasta vielä perustuslakivaliokuntaan ennen eduskunnan äänestyksiä. Korjausten määrän ja laadun valossa aikataulu vaikuttaa varsin kireältä.

– Paljon töitä ja haasteita on edessä. Nyt mennään vaan eteenpäin.

Eduskunta on varannut toistaiseksi aikaa sote-asioiden käsittelylle aikaa heinäkuun ensimmäisen viikon loppuun. Tarvittaessa lisäaikaakin voidaan ottaa.

– Kesätauko on tavoitteena. Katsotaan, Orpo sanoo.

Orpo nostaa perustuslakivaliokunnan lausunnosta esiin kaksi kokoomukselle keskeistä kysymystä. Ensimmäinen niistä on maakuntien rahoitusratkaisu.

– Sen osalta perustuslakivaliokunta hyväksyi maakuntien rahoituskehysmallin ja se on tietenkin iso kysymys. Vaikka paljon töitä on edessä ja siihen pitää tarkkaan perehtyä, elementit maaliin pääsylle ovat nyt olemassa.

Orpo katsoo myös hallituksen valinnanvapausmallin saaneen valiokunnan siunauksen vaikka sen vaiheistamiseen esitetyt vaatimukset tulevat vaatimaan vielä paljon vääntöä.

– Valinnanvapauden porrastamisessa on varmasti paljon neuvoteltavaa ja pohdittavaa. Näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnan asettamissa raameissa on mahdollista löytää ratkaisu.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) läksytti tiedotustilaisuudessa hallitusta siitä, että siltä jäi edellisenä kesänä soten osalta kotiläksyt tekemättä.

– Eiköhän se ole aika selvää. Viime kesän esitys oli vielä puutteellinen. Valinnanvapausmalli on suuri ja uusi asia, Orpo sanoo.

  • Oheisella videolla perustuslakivaliokunnan valinnanvapautta koskeva lausunto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?